Szétlövéses FTC-siker

2018.09.09. 22:15 |

Hetényi Zoltán bravúrjaival jól tartotta magát a DEAC az FTC-Telekom ellen, de végül büntetőkkel a fővárosi csapat győzött az Erste Liga első körében. A Vienna Capitals jobb emberelőnyös játékának köszönhetően verte a HK Budapestet.

A nap meccse: FTC-Telekom–DEAC 3-2 (0-1, 1-1, 1-0, 0-0, 1-0) - szétlövés után

A debreceniek már 29 másodperc után megszerezték a vezetést Jakub Izacky találatával. A Fradi kétszer is emberelőnyben támadhatott, és hiába próbálkozott sokszor, Hetényi Zoltán nagy napot fogott ki, a későbbiekben is több ziccert hárított.

A második harmad elején Pavuk Attila révén egyenlített az FTC, és hiába játszott a folytatásban is fölényben, újabb találat nem született. Egy emberhátrányt kivédekeztek a hazaiak, ám a 33. percben ismét a DEAC vezetett, Hári Norbert passzát a frissen igazolt Hugo Turcotte vágta be.

Az FTC sorra hagyta ki az előnyöket, de végül siker koronázta az erőfeszítéseit, az 53. percben Braden Walls csapott le egy kipattanóra, és nem hibázott. A DEAC a hajrában emberelőnyben játszhatott, de ezzel nem tudott élni.

A ráadásban Hári Norbert kapott 2+10 percet, így a Fradi 4 a 3 ellen rohamozhatott, de Hetényi továbbra is nagyszerűen teljesített a kapuban. Így a meccs szétlövésben dőlt el: a debreceniek kétszer, a hazaiak csak egyszer hibáztak, a győztes büntetőt Tóth Adrián lőtte be.

Ezzel az FTC-Telekom megnyerte első mérkőzését az új idényében, és két pontot otthon tartott a háromból. Hétfőn este az Újpest elleni derbi vár Fodor Szabolcs együttesére. A DEAC is büszke lehet a bemutatkozó meccsen nyújtott teljesítményére, főleg Hetényiéra, aki 43 lövést fogott.

Nyilatkozatok

Fodor Szabolcs, vezetőedző, FTC-Telekom: "Borzalmasan kezdtük a mérkőzést. Többször elmondtam  felkészülés során, hogy egy nagyon gyors hokit játszó csapatunk lesz, de ez az első tíz percben egyáltalán nem valósult meg. Ez talán amiatt lehetett, hogy az első meccs volt a szezonban, ráadásul hazai pályán, egy kicsit el voltunk fogódva. Ennek ellenére több helyzetünk is volt, de a ziccereket sem tudtuk belőni. A második harmadban is sok helyzetet kihagytunk, még akkor is, ha ki kell emelnem, hogy a Debrecen nagyon jól küzdött, látszik, hogy szoros, jó kis liga lesz ez. Emellett Hetényi Zoliról is beszélnem kell, aki remek teljesítményével tartást adott a csapatának, és megadta az esélyt nekik a győzelemre. Nagyon örülök, hogy végül mi húztuk be a meccset, megvan az első győzelem, nagy kő esett le a szívünkről. Innen már csak tovább kell dolgozni, és a saját hokinkat játszani, nem úgy, mint a meccs legelején."

David Musial, vezetőedző, DEAC: "Úgy jöttünk ide, hogy tudtuk, a Ferencváros személyében egy nagyon jó csapattal találkozunk, akik fizikálisan is nagyon erősek. Próbáltunk defenzíven játszani és kihasználni a sebességünket. Az első játékrészben szerencsések voltunk, hogy gyorsan megszereztük a vezetést. A Fradi jobban játszott, több helyzete volt, de a kapusunk remek napot fogott ki. A második játékrészben már jobban játszottunk, sikerült újabb gólt szereznünk, ezzel izgalmassá tettük a mérkőzést. A Fradi ismét megpróbált egyenlíteni, mi rengeteget dolgoztunk a védekező harmadunkban, de tanulság, hogy egyetlen hiba is elegendő ahhoz, hogy egy Fradi szintű csapat kihasználja. A három a három elleni hosszabbítás mindig lutri, de nem lehetünk elégedetlenek az egy ponttal, és a saját szemszögünkből nézve is egy jó meccset játszottunk."

HK Budapest-Vienna Capitals II 3-5 (1-1, 1-1, 1-3)

Az újonc HK Budapest szerezte meg a vezetést Egyed Márk révén, de a bécsiek gyorsan egyenlítettek, majd Alexander Maxa a második harmadban emberelőnyből a második gólját is megszerezte, előnyhöz juttatva a Capitalst. A hazaiak még erre is tudtak válaszolni, ám az utolsó harmadban felülkerekedett az osztrák együttes: Lakatos kapott 5+20 percet, előnyben pedig a Vienna szűk három perc alatt szerzett három gólt. A hajrában Szappanos Dávid gólja csak a szépítésre volt elég. A Vienna Capitalsnak már az első meccsén sikerült az, ami tavaly az egész alapszakaszban nem: vendégként meccset nyert.

Nyilatkozatok

Dusan Kapusta, vezetőedző, HK Budapest: “Hamar vezetést szereztünk, lehetett volna kétgólos is az előny, de sajnos a második találatunkat érvénytelenítették videózás után. A fordulópont az 5+20 perces kiállítás volt, bevallom, nem láttam, miért adták. Előtte lendületben voltunk, nagyon sokat dolgoztunk a második harmad végétől, ki is egyenlítettünk, a levegőben lógott a vezetésünk. Sajnos a Bécs azt a kiállítást nagyon jól kihasználta. Látszott, hogy a mi csapatunk csak nagyjából egy hónapja edz együtt, míg a bécsiek magja évek óta együtt játszik. Így ők szervezettebbek voltak, mint mi. Ami tetszett a csapatomban, hogy mindenki nagyon sokat dolgozott a jégen. Ami nem tetszett, hogy a játékosaim gyakorta megfeledkeztek arról, hogy egy új cserében az első dolog mindig meggyőződni arról, hogy a védőfeladatunknak eleget tegyünk. Sokszor a jégre belépő játékosok egyből megindultak előre, elfeledkezve arról, hogy első a védekezés. Remélem, meccsről meccsre javulunk majd, ahogy összeszokik a csapat.

Santeri Heiskanen, vezetőedző, Vienna Capitals II.: “Nagyon örülök a győzelemnek. Jó iramú meccset játszottunk, sok helyzet volt itt és ott is. A játékosaim túlnyomórészt megoldották a feladatot, amit kértünk tőlük. Úgy érzem, a mérkőzés nagy részében az történt a pályán, amit mi akartunk. Volt egy pici megtorpanásunk a második harmad végén és a harmadik első tíz percében, ekkor az ellenfél fölénk kerekedett, és csak a szerencsén múlt, hogy nem szerzett vezetést. Ez a periódus nem tetszett, a többi rendben volt. A mérkőzés másik kulcsa az volt, hogy nagyon jól sikerült az emberelőnyös-emberhátrányos játékunk. Mi négy emberelőnyös gólt szereztünk, ők egyet sem tudtak lőni nekünk. Örülök a jó kezdésnek, dolgozunk tovább a jó folytatásért." (jegkorongblog.hu)

Gyerehokizni