Szétlövésben nyertek az olaszok a Tüskecsarnokban

2023.11.10. 21:57 |

A magyar férfi jégkorong-válogatott több perióduson át jól teljesített, de 1-1 után büntetőkkel kikapott Olaszországtól a Sárközy Tamás Emléktorna második napján.

Az IIHF-es után a Magyar Jégkorong Hírességek Csarnokába is beválasztott Szélig Viktort köszöntötték a Tüskecsarnokban a meccs előtt. Az olaszok ellen Bálizs kezdett a kapuban, Kovács Alex először szerepelt a válogatottban, a csütörtökön pihenők közül többen is bekerült, egyedül Erdély Csanád nem volt bevethető.

Jó iramban indult a találkozó, a magyar csapat lendületesen kezdett, és az 5. percben meg is szerezte a vezetést: Löveitől került a korong Páterka elé, aki megtréfálta az olasz kapust. A vezetés birtokában is veszélyesebbek maradtak a mieink, aztán az olasz együttes is éledezett, emberelőnybe került, ám ezt kivédekeztük. Egy magyar, majd egy olasz emberelőny tartozott még az első felvonás krónikájához.

A fordulás után az olaszok voltak aktívabbak, Bálizsnak többször is nagyot kellett hárítania, aztán egy szép egyéni akcióval sikerült kijönni a nyomásból Nagy Krisztián révén. Az olaszok több helyzetet is kidolgoztak, és végül a 34. percben egyenlítettek. Pietroniro éles szögből leadott lövésénél még segített a keresztvas, ám aztán Trivellato passzát Salinitri már könnyedén beütötte. Válaszul rögtön visszavehettük volna a vezetést, előbb Páterka duplázhatott volna, szemtől szemben nagyot védett Bernard, majd a másik oldalról Galló löketét is hárította. Az olaszoknak is ziccerük volt, de Deluca rontott, majd Bálizs védett nagyot.

A harmadik felvonás elején kettős fórba került a magyar csapat, időkérés után szépen meg is játszotta az akciót, Horváth Bálint azonban nem tudott betalálni. Ezt magyar büntetés követte rossz csere miatt, a szimpla emberelőnyt pedig nem sikerült kihasználni. Nagy Krisztián megiramodása volt veszélyes, majd Stipsicznek is akadt lehetősége szép cselek után. Az olasz kapuban Bernard bravúrral védte Galló helyzetét is. Jól játszott ekkor a válogatott, de nem tudott eredményes lenni, a hajrában pedig Bálizs remeklése kellett, hogy ne változzon az állás.

A hosszabbítás is izgalmasan alakult, mindkét csapat eldönthette volna, de a kapusok nagy napot fogtak ki. Így a büntetők döntöttek, egyedül az ötödik párban Pietroniro talált be, így az olaszoké lett a pluszpont.

A másik pénteki meccsen a szlovén együttes legyőzte Ukrajnát. A magyar együttes szombaton 17 órától Szlovénia ellen játszik a Sárközy Tamás Emléktornán.

Az összeállítás Olaszország ellen:

Nemes, Horváth B., Varga B.
Galló. Nagy K., Terbócs
Lövei, Páterka, Kovács A.
Schlekmann, Németh, Mihály

Stipsicz, Kiss R.
Hadobás, Horváth M.
Szabó B., Fejes
Falus, Szabó D.

Bálizs (Vay)

A keret:

Kapusok: Bálizs Bence (Sparta Sarpsborg, norvég), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), Vay Ádám (Poprad, szlovák)

Hátvédek: Falus Ádám (FEHA19), Fejes Nándor (Gyergyói HK), Hadobás Zétény (Vasteras, svéd), Horváth Milán (Briancon, francia), Kiss Roland (Hydro Fehérvár AV19), Pozsgai Tamás (BJAHC), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19), Szabó Bence (BJAHC), Szabó Dániel (UTE), Vokla Roland (Hydro Fehérvár AV19)

Csatárok: Erdély Csanád (Esbjerg, dán), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Horváth Bálint (Briancon, francia), Kovács Alex (UTE), Lövei Dávid (DVTK Jegesmedvék), Mihály Ákos (Hydro Fehérvár AV19), Nagy Gergő (FTC-Telekom), Nagy Krisztián (BJAHC), Nemes Márton (Mora IK, svéd), Németh Kristóf (Hydro Fehérvár AV19), Páterka Bence (DVTK Jegesmedvék), Schlekmann Márk (BJAHC), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19), Varga Balázs (JYP, finn), Vértes Nátán (Hydro Fehérvár AV19)

A stáb

Don MacAdam szövetségi kapitány
Bartalis Balázs másodedző
Szilassy Zoltán másodedző
Daniel Goller kapusedző
Dr. Rybaltovszki Henrik csapatorvos
Antal Dénes fizioterapeuta
Banga Viktor fizioterapeuta
Puskás Sándor erőnléti edző
Nagy József felszerelés-menedzser
Németh Gergely sportpszichológus
Szilágyi Levente csapatvezető
Závodszky Szabolcs technikai koordinátor
Végh Benedek férfi szakági vezető

A program:

November 9., 15.00 Szlovénia-Olaszország 0-1
November 9., 18.30 Magyarország-Ukrajna 4-5

November 10. 15.00 Szlovénia-Ukrajna 5-4
November 10. 18.30 Magyarország-Olaszország 1-2 b. u.

November 11., 13.30 Olaszország-Ukrajna
November 11., 17.00 Magyarország-Szlovénia

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV