Szépségdíjas találatokkal tömte ki a DVTK a DEAC-ot a keleti derbin

2022.12.09. 20:59 |

Elátkozott debreceni este: a fél perc alatt hátrányba kerülő és Hetényit is elveszítő hajdúságiaknak szinte semmi nem jött be, szemben a miskolciakkal, akik a végére szépségdíjas gólokkal őrölték fel keleti riválisukat. Miskolczi Márk megmozdulását sokszor fogjuk még látni.

Rémálomszerűen indult a találkozó a vendégek számára. Nem elég, hogy rögtön a kezdő korongbedobás után hátrányba kerültek – 11 másodperc telt el, amikor a hazai csapatkapitány, Miskolczi a meccs első akciójából betalált –, rögtön a következő után Hetényit is elvesztették. A válogatott kapus roppant balszerencsés szituáció következtében szenvedett ijesztő vérző fejsérülést, egy erősen meglőtt korong csapódott valahogy szerencsétlenül a sisakjának, nem tudta folytatni a játékot, alig fél percet töltött a jégen. Remélhetőleg a riadalom nagyobb volt, mint amennyire komoly a baj valójában, Gönczi Lajosnak mindenesetre így rögtön az első percben be kellett ugrania a padról a jégtakarítás után, a második miskolci gólt már ő kapta a negyedik percben az előrelopakodó Ilvessuótól. A harmad végefelé egy túl sok embert bosszult meg a DEAC: Sági keresztpassza után Szmirnov vágta be az előnyt. A szépítés után az egyenlítés is összejöhetett volna még a szünet előtt, Izacky jó lövőhelyzetből a hosszú vasat csengette meg.

Hazai kiállításokkal indult a középső harmad, a Jegesmedvék több mint egy percnyi kettős hátrányt védekeztek ki. Érett a vendéggól, egyre több Voris-bravúrra volt szükség, ám a debreceniek nem tudtak élni lehetőségeikkel, ez pedig nem maradt büntetlenül. A mérkőzés felén túl oroszos finesz eredményeként született meg a harmadik miskolci találat. Kulesov cselezte be magát a harmadba, közben végig nézte Razumnyak mozgását, jó ütemben tette be neki a kapu elé, a DVTK házi gólkirálya áthúzta magát védőjén, pimasz csellel fektette el Gönczit és hanyagul a kapuba helyezett. Hiába a 19–28-as kapura lövési mutató, a borsodiak fordulhattak kétgólos fórral a záró periódusra.

Amelynek elején hamar pontot is tettek minden kérdésre, méghozzá szépségdíjas találatokkal. Előbb egy pofás előnyös figurát rajzoltak fel, a Mattyasovszky mögött a passzra érkező Kiss Rolandra jött ki, majd Miskolczi varázsolt egy hazai jégen ritkán láthatót. A lábai között vette át Galajda passzát, ezzel át is verte védőjét, azzal a lendülettel tette is ki Mattyasovszkynak, aki ugyanolyan kihagyhatatlan helyzetből szerezhetett gólt, mint amilyenbe ő hozta Kisst alig fél perccel korábban. A debrecenieken az időkérés sem segített, a két demoralizáló gól láthatóan megtörte őket, a vége így kiütés lett: az 56. minutumban Kulesov is bevágott egy elé pattanó pakkot, 15 másodperccel a vége előtt pedig Vas János is betalált középről.

A végeredmény ebben a formában azért túlzó, a meccs több periódusában is Voris tartotta a hazaiakat, akik azonban hiába zártak hattal kevesebb kapura lövéssel, egyrészt sokkal jobban sáfárkodtak helyzeteikkel, másrészt látványos támadások végén szereztek önbizalomnövelő találatokat. Vasárnap mindkét együttes folytatja, a DEAC hazai jégen javíthat a DAB ellen, míg a miskolciak a rivális BJA otthonában játszanak rangadót.