Svasznek Bence: „Egységes, jó játékot mutattunk!”

2021.04.19. 16:16 |

A magyar U18-as válogatott 2004-es játékosokkal vett részt a St. Pöltenben rendezett Négy Nemzet Tornán, és remek játékkal a második helyen végzett. A szövetségi kapitányt kértük egy bő összegzésre.

Ifiválogatottunk az osztrák túrát felvezetendő két mérkőzést játszott a Tüskecsarnokban ez egy évvel fiatalabbakból álló U17-es válogatottal, mindkét alkalommal győzni tudott. Horváth Bence, a csapat meghatározó, Finnországban edződő játékosa még az utazás előtt adott interjút weboldalunknak, akkor azt mondta, mindhárom meccsen az a cél, hogy a legtöbbet hozza ki magából a csapat, mindenesetre az osztrákok tűnnek a legerősebb ellenfélnek, de „velük is fel tudjuk venni a versenyt”.

Nos, épp velük kezdtük a tornát, 6-3-ra sikerült győzni ellenük, majd jött a lengyelek elleni 6-2-es siker, a zárónapon pedig a végül tornagyőztes szlovének elleni 4-3-as vereség. (Horváth Bence mellesleg csapata legjobbja volt, 5 góllal és 5 gólpasszal.)

„Papíron valóban az osztrák csapat ígérkezett a legerősebbnek, közel azonos képességű volt vele a szlovén, a lengyelek pedig egy kicsivel mögöttük voltak. Ők 2004-es csapattal jöttek a tornára, de nagyon jó hokit mutattak, sokat korcsolyáztak, agresszívek és gyorsak voltak az átmenetekben, szimpatikus játékot láttam tőlük” – mondta Svasznek Bence, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Az osztrákoknál 13-an, a szlovéneknél a keret fele 2003-as születésű játékos volt, mi viszont a vb elmaradása miatti korosztályváltás okán úgy döntöttünk, nem hívunk már 2003-as játékost a keretbe, erre a tornára sem, ehelyett elkezdjük építeni a jövő csapatát, a következő évi világbajnokságra.”

Ennek szellemében kifejezetten biztató volt a csapat teljesítménye, amelynek tagjai évek óta alkotnak ígéretes közösséget.

„Az első mérkőzésünkbe, az osztrákok ellen nagyon jól álltunk bele, fel tudtuk venni a sebességet, a tempót, nagyon jól és sokat korcsolyáztunk, abszolút felnőttünk a feladathoz és egységes csapatként dolgoztunk. Végig szoros volt egyébként a meccs, nem volt benne ez a különbség, akár fordított eredmény is születhetett volna. Nagyon eredményes volt a Dobos-Farkas-Horváth sorunk és jó kapusteljesítménnyel is rukkoltunk elő. A lengyeleket sem szabadott lebecsülni, masszív, jó társaság volt, a 6-2 talán kicsit túlzó eredmény is. De 60 percen keresztül jól játszottunk, szóval a végén kijött ez a különbség az eredményben. A szlovének ellen vívtuk a torna döntőjét, az első harmadban egy kicsit gyámoltalanul kezdtünk, talán meg is voltunk illetődve, átadtuk a területet az ellenfélnek, nem igazán korcsolyáztunk. A második harmadtól már a saját játékunkat játszottuk, agresszívebbek voltunk, és igyekeztünk mindenben nyomást gyakorolni az ellenfelünkre. A végén lehoztuk a kapust, sikerült is egy gólt szerezni, majd még egy lehetőségünk volt így, de maradt a 4-3. Az eredmény másodlagos volt a tornán, a fontos az volt, hogy játszunk három jó mérkőzést, és ez mindenképpen sikerült.”

A szakember tehát elégedett, de ahhoz, hogy a fejlődés töretlen legyen, alapvető szemléletváltásra is lesz szükség, már ami a játékosok versenyeztetését illeti.

„Amikor Mayer Pétertől megkaptam a korosztályt, akkor egy nagyon egységes, szorgalmas, jó szellemű társaságot vehettem át, amelyben ugyan vannak kimagasló képességű játékosok, mégsem érezhető, hogy bárki is többet engedne meg magának. Tényleg nagyon jó közösség, az öltözőben is segítik egymást a játékosok, ez nagyon ígéretes és biztató. Ugyanakkor, ha valóban versenyképesek akarunk maradni, akkor nekünk is el kell kezdeni a felnőtthokira fizikailag és fejben is érett vagy közel érett játékosokat a felnőttbajnokságban szerepeltetni. Az osztrák és a szlovén csapatban nagyon sok játékos stabilan az alpesi ligában szerepel, nálunk epizódszerepet, 5-6 cserét kaphatnak adott esetben az Erste Ligában a 2003-as vagy 2004-es születésű játékosok. Nagyon jó alapokkal rendelkezik ez a korosztály, de ha nem változtatnunk a versenyeztetésükön, akkor el fognak menni mellettünk a riválisok” – fogalmazott Svasznek Bence.

Eredmények, Négy Nemzet Torna, St. Pölten:

Ausztria–Magyarország 3-6 (1-1, 1-2, 1-3)
Gólszerzők
: Rohrer (17., Böhm), Preiml (35., Böhm), Klassek (42., Aschauer, Raab), illetve Trozsák (19., Ivády), Horváth B. (21., Deák, Farkas), Farkas (36., Deák, Horváth B.), Dobos (51., Szabó, Horváth B.), Farkas (59., Dobos), Horváth B. (59.)

Magyarország–Lengyelország 6-2 (2-0, 2-1, 2-1)
Gólszerzők
: Horváth B. (13., Farkas, Sántha), Antal (15., Horváth B., Farkas), Dobos (29., Horváth B., Farkas), Dobos (38., Horváth B.), Horváth B. (51., Farkas), Ritecz (57., Bajkó), illetve Menc (24., Macias), Kusak (58., Kaczmarek)

Magyarország–Szlovénia 3-4 (0-1, 2-1, 1-2)