Svasznek Bence: "Büszke vagyok a csapatra, nagyon keményen dolgoztak a fiúk!"

2024.04.19. 09:40 |

A magyar U18-as válogatott szövetségi edzője szerint nagy munkát tettek bele a játékosok a cél érdekében a világbajnokságon, ahol már a záróforduló előtt biztossá vált a bentmaradás – az ukránok elleni 7-4-es vereség ellenére. Az éremszerzésre is volt esély, mindenesetre a japánok ellen győzelemmel zárná a tornát a csapat, szombaton.

Amint arról beszámoltunk, a magyar válogatott egy jó első harmad után 6-1-es hátrányba került Ukrajna ellen, amikor is rendkívül látványos felzárkózást mutatott be riválisával szemben. A nyomás 6-4 után is folytatódott, de egy meg nem adott gól és egy ziccer után az ukránok eldöntötték a meccset egy üres kapus góllal.

Svasznek Bence szövetségi edzőt kértük egy összegzésre a sok mindenről döntő negyedik játéknap után, először az ukránok elleni találkozóról.

„Egy nagyon-nagyon erős, keményen dolgozó csapat az ukrán, jó egyéni képességekkel, nagyon stabil kapusteljesítménnyel. Jól tartják a védekező kéket, a semleges harmadot, szembetámadnak, tudtuk, hogy csak mögéjük kell tenni a korongot és azzal a forecheck-kel, amivel ez a csapat tudott operálni az egész vb-n, azzal eredményesek tudunk lenni, ez lehet a sikerünk titka. Az első harmadban domináltuk a játékot, olyan nyomást helyeztünk rájuk, annyit lőttünk kapura, kipattanó második, harmadik szándékból is, hogy úgy tűnt, működik a terv, ugyanakkor a kapusuk – ahogyan az egész tornán – ezúttal is meccsben tartotta őket. Az első harmad utolsó másodpercében aztán egy buta támadóharmadbeli kiállítást szedtünk össze, úgy jöttünk ki a második harmadra, hogy kétperces hátrányunk lesz egy friss jégen. Az elsó góluknál szerintem tudatos játék volt, hogy ellőtték a kapusunk hosszú mamutját és pont odapattant a gyenge oldali szélsőnek a korong, pont az ütőjére ráadásul, kapásból bevágta. Utána rosszul cseréltünk, ránk jöttek egy rush-ra, ott is azt éreztem, könnyen adtuk nekik az újabb gólt. Nem sokkal később megint összeszedtünk egy lusta kiállítást a középső harmadban, a botunkat használtuk a lábunk helyett, és ugyanazt a formációt megcsinálták előnyben, mint a második gólnál. 4-0 lett, egy egészen kiváló első harmad után magunkat hoztuk nagyon nehéz helyzetbe. 5-0 után azonban a csapat becsületére váljon, hogy megint elő tudott valamit húzni, amihez kellett az 5 perces kiállítás is. Ha úgy vesszük, az utolsó 5-8 percet kapus nélkül játszottunk, úgy éreztük, meg kell ezt lépni, valamit húzni kell, sosem tudni… A srácok a szívüket-lelküket kitették, elképesztő dolgokat műveltek az ukrán kapu előtt, olyan forgalmat generáltunk, ami az ukrán kapust is próbára tette, de sajnos parádés napot fogott ki. De még így is feljöttünk 6-4-re hihetetlen akarattal, és volt egy videózás miatt elvett gólunk is, majd egy ajtó-ablak helyzet, amikor a kapus már a kapu mellett volt, de nem találtuk meg a korongot. Őrült végjáték volt, akárcsak az osztrákok elleni, amikor fél percen belül tudtunk két gólt lőni. Szépen haltunk meg.”

A játéknap során a japánok a németektől is kikaptak, így a négypontos magyar válogatott már biztosan bent marad a csoportban, a tavalyi, angers-i vb után ismét.

„A legfontosabb célunk az volt, hogy bent maradjunk ebben a csoportban, stabilizáljuk az U18-as válogatott helyzetét, mert ez a magyar jégkorong érdeke. Ahhoz, hogy a játékosok előrelépjenek, fejlődjenek, ebben az osztályban kell mérkőzéseket játszaniuk, ezen a szinten. Többször fordult elő, hogy feljutottunk a div 1/A-ba, majd azonnal leestünk, aztán újra feljutottunk. Olyan azonban még nem volt, hogy egymás után kétszer is fennmaradjunk ebben a csoportban, így zsinórban a harmadik évben készülhetünk jövőre erre a divízióra. Ez, úgy érzem, nagy szó, mert a nemzetközi mezőny nagyon erős, nagyon kiegyensúlyozott, és csak apró lépésekkel lehet haladni. Csak egy példa: a francia válogatott jelenleg a div 1/B vb-n a negyedik helyen áll a tabellán. Látni kell és észre kell venni azt is, hogy a többi ország is fejlődik, mindenki próbál javulni, és mindenki javul is. Nagyon kompetitív ez a mostani világbajnokság, a szezon után vagyunk, egy hétre van kihegyezve az egész. A formaidőzítés szinte lehetetlen, hiszen van 22 játékos és mindenki más állapotban van, sokszor csak reménykedünk abban, hogy mindenki a legjobbját tudja nyújtani ebben az egy hétben. Fontos volt tehát, hogy elérjük a célt, de lehetett volna esélyünk arra is, hogy érmet szerezzünk, az éremért játsszunk az utolsó fordulóban. Sajnos, ez nem jött össze, de az biztos, hogy a srácok az utolsó pillanatig küzdöttek minden egyes meccsen, még azon a német meccsen is, ahol nagyarányú vereség lett a vége. Nem adták fel egy pillanatra sem, két mérkőzésen is megmutattuk, miért is fontos és kifizetődő ez a mentalitás. Nagyon büszke vagyok rájuk és nagyon köszönöm ezt a hozzáállást, mert ez kell ahhoz, hogy sikeresek tudjanak lenni akár a válogatottban, akár a klubjukban a jövőben. Elképesztő munkát tettek bele a fiúk, dolgoztak, harcoltak, támadták a kaput, és ez egy nagyon pozitív és örömteli dolog nekem, mint edzőnek. Azt kértem tőlük, hogy szombaton, a japánok ellen játsszunk egy jó meccset és fejezzük be pozitív érzésekkel ezt a tornát és ezt a szezont” – fogalmazott Svasznek Bence.

A divízió 1/A-s világbajnokság menetrendje:

Április 14., vasárnap:

Ausztria–Németország 2-3
Magyarország–Dánia 4-1
Ukrajna–Japán 4-1

Április 15., hétfő:

Németország–Magyarország 8-2
Japán–Ausztria 3-6
Dánia–Ukrajna 1-3

Április 16., kedd: szünnap

Április 17., szerda:

Ausztria–Magyarország 6-5
Németország–Ukrajna 2-1 (h.u.)
Dánia–Japán 4-2

Április 18., csütörtök:

Magyarország–Ukrajna 4-7
Japán–Németország 2-6
Dánia–Ausztria 0-5

Április 19., péntek: szünnap

Április 20., szombat:

Ukrajna–Ausztria – 13:00
Japán–Magyarország – 16:30
Németország–Dánia – 20:00

A magyar válogatott  világbajnoki kerete:
Király Olivér GK Ontario Hockey Academy, CAD
Pásztor Viktor GK TUTO Hockey FIN
     
Balogh Ádám D FEHA19
Franyó Krisztián D UJA
Lencsés Dávid D Kiekko-Vantaa, FIN
Nagy Dominik D Boden HC, SWE
Prém Zsombor D UJA
Szongoth Döme D ERC Ingolstadt, GER
Vén Bendegúz D Södertälje SK, SWE
     
Almás Zétény F UJA
Antonijevic Aleksander F FEHA19
Barna Olivér F Oakmoor Academy, USA
Fehér Kolos F TPS, FIN
Laskawy Ferenc F UJA
Lobenwein Bálint F BJA
Lőczi Barnabás F UJA
Mayer Marcell F UJA
Mester Máté F UJA
Nagy András F UJA
Schmidt Ágoston F TPS, FIN
Schwartz Gergő F TUTO Hockey, FIN
Szongoth Domán F KooKoo, FIN
A stáb: 
Svasznek Bence   Szövetségi edző
Tokaji Viktor Másodedző
Strenk Hunor Másodedző
Szaller Márk Másodedző 
Gröschl Tamás Másodedző
Kecskeméti Áron Kapusedző
Szirányi Dániel Fizioterapeuta
Barna Márton Fizioterapeuta
Magyar Péter Felszerelés-menedzser
Pankár Tibor Sportpszichológus
dr. Karácsony Atilla Orvos
Dobos Sándor Médiamunkatárs
Imre Lajos   Csapatvezető

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV