Startol a Kárpát-medencei Magyar Liga

2019.09.27. 11:00 |
Új versenysorozatot szerveztek magyarországi és székelyföldi korosztályos csapatok részvételével.
Az elmúlt szezon tapasztalatai alapján mind a Székelyföldi Jégkorong Akadémia, mind a Magyar Jégkorong Szövetség szükségesnek látta újragondolni az erdélyi és magyar csapatok közös versenyeztetését az U12-es és U14-es korosztályokban. A fő cél az volt, hogy a korábban követett szakmai szempontokhoz továbbra is ragaszkodva egy testhezállóbb lebonyolítási rendszer alakuljon ki, amely minden klubnak plusz tanulási lehetőséget nyújt, de senkire nem ró kiemelkedően nagy terhet.

Az új rendszer kidolgozása során a legfontosabb az volt, hogy minimálisra tudják csökkenteni a játékosok fárasztó utazásainak és iskolai hiányzásainak számát. Mindezt úgy, hogy továbbra is ugyanannyi tapasztalatot gyűjthessenek sportolóink magyarországi csapatok ellen, mint az előző idény során.

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia javaslata nyomán – a Magyar Jégkorong Szövetség és az érintett klubok támogatása mellett – a 2019/20-as szezonban útjára indul a Kárpát-medencei Magyar Liga. Az új sorozat csupán lebonyolításában különbözik a székely csapatok által megszokotthoz képest, szakmai hozadékaiban nem.

Az átalakítás lényege, hogy a 2019/20-as idénytől négy alkalommal többcsapatos tornát tartanak Erdélyben, közülük hármat székelyföldi helyszíneken – Felcsík, Kézdivásárhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy és Gyergyószentmiklós is szóba jöhet –, egyet Brassóban. Ezeken a Székelyföldi Jégkorong Akadémia és Brassó együttesei mellett minden alkalommal 3-3 különböző magyarországi klub szerepel az MJSZ által összeállított beosztásnak megfelelően. Arra is van esély, hogy egy kupát, amelyen erdélyi csapatok vendégeskednek, Magyarországon rendeznek majd meg.

Az új ligában a magyar bajnoksághoz hasonlóan értékcsoportokba osztva versenyeznek az együttesek, így nagyon sok játékos jut elégséges jégidőhöz, és mindenki a saját fejlettségi szintjének megfelelő kihívásokkal nézhet szembe.

Az új rendszerben a székelyföldi játékosok a korosztályukban elfogadható terhelés mellett ugyanannyi mérkőzést játszhatnak magyarországi gárdákkal szemben, mint egy évvel korábban.

A Kárpát-medencei Magyar Liga állomáshelyein megrendezett bajnokságok önállók lesznek saját eredményszámolással és helyezésekkel. Minden esetben kupát kap az első három helyezett, kiválasztásra kerül csapatonként a torna legjobb játékosa, illetve a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó kapus, védő és csatár. A mérkőzések szabályzata mindenben egyezik a magyar bajnokságban használatossal.

Az U12-es korosztály első tornájára már ezen a hétvégén, szeptember 27-29. között sor kerül. Az eltérő értékcsoportok mérkőzéseit különböző helyszíneken játsszák, az A csoport küzdelmei a Vákár Lajos Műjégpályán, a B csoportéi a Felcsíki Műjégpályán zajlanak.

Mindkét helyszínen önálló torna folyik, így külön győzteseket, díjazottakat választanak Fecsíkon és Csíkszeredában is.