Sportrendészeti képzést tartottak a Magyar Kosárlabdázás Házában

2023.10.03. 13:51 |

Az MKOSZ és az MJSZ tartott előadássorozatot.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége és a Magyar Jégkorong Szövetség immár 13. alkalommal megszervezett spotrendészeti képzése szeptember 25-én, a Magyar Kosárlabdázás Házában került megszervezésre.

A versenyévadot megelőző a kosárlabda és jégkorong több mint 80 biztonsági szakembere mellett a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Sportrendezvényeket Biztonsági Szempontból Minősítő Bizottság és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának munkatársai is részt vettek a képzésen.

Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára megnyitójában külön köszöntötte a konferencia résztvevői mellett a Magyar Labdarúgó Szövetség biztonsági igazgatóját, Samu Istvánt és a Sportrendezvényeket Biztonsági Szempontból Minősítő Bizottság tagjait, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársait. Kiemelte, hogy a sportszövetségek biztonsági szakértőinek éves találkozóját kiemelten fontosnak tartja. Az elmúlt években a terület folyamatosan fejlődött, az együttműködő szervezetek köre bővült. Reményét fejezte ki, hogy a jégkorong, kosárlabda és vízilabda sportágak mellett a következő évtől a kézilabda és a röplabda is csatlakozik a képzéshez. Az elmúlt időszak MKOSZ által végrehajtott fejlesztései közül kiemelte a fogadási csalás és doppingellenes küzdelemben megvalósított fejlesztéseket, amelyeket innovativitásuk miatt a FIBA jó gyakorlatként javasol tagszervezetei számára.

Sipos Levente, a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára az együttműködés és a feldolgozott témák fontosságát hangsúlyozta. Sajnálatosnak nevezte, hogy az utánpótlás rendezvényeken is megjelennek biztosítási problémák. Kiemelte, hogy a szövetségek és a szövetségek versenyrendszerében szerepet vállaló vagyonvédelmi vállalkozások együttműködése a mennyiségi helyett hozzájárulhat a rendezői gyakorlat minőségi fejlődéséhez. Az éves képzés ehhez egy jó eszköz

Kiss Róbert r. ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetője, a Minősítő Bizottság elnöke a sportrendezvények biztonsági minősítésének és rendőri biztosításának tapasztalatai című előadásában bemutatta az elmúlt évi minősítések tapasztalatait, a jogsértő cselekmények statisztikai adatait, és kitért egyes események ismertetésére.

Bubán László ismertette az MKOSZ és az MJSZ versenyrendszereiben végrehajtott biztonsági ellenőrzések és a  helyzetjelentések értékelésének tapasztalatait. Ráirányította a figyelmet arra, hogy rendezők tehermentesítése közreműködők bevonásával támogatható. Felhívta a sportszervezetek figyelmét arra, hogy hatékonyabb intézkedéseket kell hozniuk a családbarát légkör megteremtése érdekében, és a trágár szavalókórusokat vissza kell szorítaniuk. Rámutatott egy új, sajnálatos jelenségre: a hivatalos személyeket és a hivatalos területeket kiemelten sok támadás érte az elmúlt időszakban.

Az előadó bemutatta továbbá az MKOSZ informatikai fejlesztéseit is, amelyek segítségével javult a rendezői képzések folyamata és a rendezői igazolások tárolásnak gyakorlata, fejlődött a biztonságtechnikai ellenőrzések előkészítése és a dokumentumok tárolása, hozzáférhetősége.

Molnár József r. alezredes, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője előadásában a Zalakerámia ZTE KK – Egis Körmend bronzmérkőzés biztosítási tapasztalatait dolgozta fel. A mérkőzés előkészítése és végrehajtása során kiemelte a sportszervezet, az általa megbízott vagyonvédelmi vállalkozás, a sportszövetség és a rendőrég együttműködésének előnyeit. Felhívta a figyelmet arra, hogy a normál és kiemelt mérkőzések mellett elengedhetetlen, hogy a mérkőzések fokozott biztonsági kockázatú minősítést is kaphassanak, mert a valós kockázatok csak ennek a besorolásnak köszönhetően kezelhetők célirányosan és költséghatékonyan.

Kovács Péter, az MKOSZ sportbiztonsági vezetője a Zalakerámia ZTE KK – Egis Körmend szervezési és rendezési tapasztalatainak feldolgozása során kiemelte, hogy egy mérkőzés biztosítása a versenyévadot megelőző biztonságtechnikai ellenőrzéssel indul. Az első, ekkor végrehajtott kockázatértékelést továbbiak kell, hogy kövessék annak érdekében, hogy a valós kockázatoknak megfelelő biztosítási gyakorlat jöjjön létre. A kockázatértékelés segít abban, hogy a sportszervezetek költséghatékony és szolgáltató biztosítási gyakorlatot alakíthassanak ki. Az egyes dokumentumok ismertetésével bemutatta, hogy a folyamatos együttműködés milyen előnyökkel és hozzáadott értékkel bír.

Dr. Tóth Béla r. alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság munkatársa a távoltartás intézményrendszere közül hangsúlyosan a kizárás intézményével foglalkozott. A kizárás jogi kereteinek ismertetése mellett a határozatok tartalmi és formai követelményeire is felhívta a megjelentek figyelmét. A kizárt személyek adatainak továbbítására és az adatigénylés formájára is gyakorlati javaslatokat fogalmazott meg. Kiemelte, hogy a jogsértések visszaszorításában elsődleges és legjobb rendszer az arányos és célzott intézkedés. A sportágat szerető, de annak érdekeivel ellentétesen fellépő személyek távoltartása nagyon hatékonyan hozzájárul a sportrendezvények biztonságához.

Az előadások: