Sima győzelemmel egyenlített a címvédő Sportklub

2023.02.20. 19:56 |

A Sportklub magabiztos játékkal vette el a brassóiak pályaelőnyét.

Dave MacQueen nem változtatott a győztes recepten, Jeff Paul viszont rendesen megkeverte lapjait a vasárnapi mérkőzéshez képest: Schaus Kubát bekkpárjává avanzsálódott az első sorban, Savchenko Ferenc-Csibivel alkotott egy védőpárost a második ötösben, Reisz pedig Sofronnal és Péter Balázzsal rohamozhatta Toth ketrecét. Fodor bekerült a keretbe, Részegh Tamás azonban nem húzott szerelést. A kapukban Toth és Adorján kezdtek.

A mérkőzés elején rögtön a Brassó veszélyeztett, Domingue középtávolija után Adorján vetődött rá a kipattanóra. A folytatásban a Sportklub húzott el két góllal: A 7. minutumban Milan fonákkal középre tett korongjára Péter Balázs robbant be bravúrosan, s szintén fonákkal a gólvonalon túlra juttatta a pakkot 1-0. Kevesebb, mint kettő perccel később Savchenko visszakészítése után Ferenc Csibi akkora bombát zúdított Toth kapujára, hogy a hálóőrnek esélye sem volt hárítani 0-2. A harmadzáró dudaszó előtt még Sills és Vesely kötöttek életre szóló barátságot. Az első játékrészben a hazaiak kétszer, a vendégek pedig egy ízben támadhattak emberfórban, az emberelőnyt azonban egyik csapatnak sem sikerült kihasználni.

A fordulást követően Toth óriási bravúrokkal tartotta meccsben csapatát, a túloldalon Adorján tornázott ki mamuttal egy távoli löketet. A folytatásban Becze terült el a jégen egy ütközés után, MacQueen mester színészkedésre gyanakodott; majd barcasági kapu mögött alakult ki egy komolyabb dulakodás. A 32. percben 4 a 4 ellen Borisenko vesztett korongot a semleges zónában, a lopott korongot Péter Balázs először nem tudta Tothon túljuttatni, a második hullámban viszont Sofron érkezett, aki egy pöckölő mozdulattal megszerezte csapata harmadik találatát 3-0. Nem sokkal később Krikunov csilingeltette meg a vasat, majd a 36. minutumban szintén Krikunov cselezte túl magát Tothon, szerencséjére Stach pont jó helyen állt, a cseh légiós pedig a hálóba ragasztott 4-0. Kettő percre rá Kóger lövését Adorján még hárította, a kipattanót viszont magabiztosan értékesítette a magyar válogatott támadó 4-1. A végén újra felkorbácsolódtak az indulatok: Valchart ütközték le szabályosan ziccerben, a játékmegszakítás után Clarke Sofronon akart elégtételt venni, a játékvezetők azonban elejét vették a bunyónak.

A záró etap közepén hátrányba került a Csíkszereda, Adorján hatalmas védésekkel őrizte meg csapata három gólos előnyét. 6 perccel a vége előtt igazi playoff jelenetek játszódtak le a szépszámú brassói publikum előtt: Láday akadt össze Sillsszel, a szeredai bekket azonban volt csapattársa, Clarke hívta ki keringőre: eleinte az erdélyi bekk három tiszta ütést is bevitt, végül Clarke vette át az irányítást, s nyerte meg a bunyót. A záró dudaszó előtt a hazaiak még emberelőnyben támadhattak, az eredmény már nem változott. 4-1 arányban győzedelmeskedett tehát a Csíkszereda, folytatás csütörtökön 17:30-tól a Vákárban.

Nyilatkozatok

Dave MacQueen, vezetőedző, Brassó: "Tudtuk, hogy az ellenfél egyik legjobb játékát fogjuk látni. Azt gondoltam, készen állunk rá, de nem küzdöttünk olyan keményen, mint amit látni szerettem volna. Ők viszont igen: sok párharcot megnyertek, fizikálisak voltak. Nálunk akadt néhány potyautas, a legjobb játékosainknak pedig valóban a legjobb játékosainknak kell lenniük. Nem támaszkodhatunk ugyanarra a négy-öt játékosra minden meccsen. Emellett az emberelőnyös játékunk sem ment jól. Az első gólnál a csatárunkat legyőzték a saját kapunknál és csak az üres kapuba kell betenniük – ez elfogadhatatlan. Megbeszéltük, hogy ott kell lennünk. A harmadiknál megpróbáljuk átcselezni magunkat az egész csapaton, lefordulnak a támadó kéknél és kettő a semmire vezetik rá. A kapusunk az elsőt még kivédi, erre beverik a kipattanót. Hol voltak a többiek? És ugyanez történt a negyedik gólnál: eladtuk a korongot, kettő az egy ellen fordulhattak. Egy ilyen képzett csapatnak nem adhatunk ekkora lehetőségeket, mert az gólokba kerül. Most rövid memóriára lesz szükségünk, és arra, hogy tanuljunk a hibáinkból. Kielemezzük, megnézzük, miben tudnunk jobbak lenni, és rámutatunk, hogyan kell egyénileg és csoportként is teljesítenünk. Az ellenfél azt tette, amit tennie kellett: idejött és a kettőből egy meccset megnyert. Most nekünk kell odamennünk és megtennünk ugyanezt, legalább az egyik meccset elhoznunk, hogy visszaszerezzük a pályaelőnyt. Ez a playoff: a párharcok négy nyert meccsig tartanak.”

Jeff Paul, vezetőedző, Csíkszereda: „Nagyon fizikális meccs volt, és ilyen játékot akarunk játszani, főleg a rájátszásban. Ameddig meg tudtuk őrizni a nyugodtságunkat, addig a legtöbb dolgot jól hajtottuk végre. Egy meccset nyertünk, az ellenfél egy jó csapat, jó edzővel, régóta ismerem Dave-et. Most a következő mérkőzésre összpontosítunk. Sok játékosunk előrelépett most, és örülök, hogy karatkert mutattak, de majd újra erre lesz szükség.”

Milyen volt a hokitavasz?

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV