Sikeres volt a női A csoportos vb

2021.09.05. 20:00 |

Csak pozitív visszajelzéseket kapott a magyar válogatott szereplése miatt Kolbenheyer Zsuzsanna, a magyar és a nemzetközi szövetség elnökségi tagja.

A nemzetközi szövetség részéről Kolbenheyer Zsuzsanna felelt a Calgaryban a héten véget ért női A csoportos világbajnokságért.

„A legfontosabb az volt, hogy a koronavírus-járvány jelentette problémákon túl tudjunk lendülni. A tornát buborékban kellett megrendezni, és óriási siker, hogy nem volt egyetlen pozitív eset sem a résztvevők körében. Sikeres világbajnokságot tudhatunk magunk mögött az IIHF, a kanadai szövetség és a résztvevők szempontjából is” – mondta a magyar és a nemzetközi szövetség elnökségi tagja.

A világbajnokságot kétszeri halasztás után tudták megrendezni, a tavaszi időpont helyett augusztusban. Az amerikai, kanadai, finn és orosz játékosok eredetileg júliusi rendezés mellett voltak, ám akkor a labdarúgó Európa-bajnoksággal ütközött volna a torna, míg ha augusztusban korábban tartják, akkor az olimpiával, és a televíziók nem tudták volna közvetíteni a mérkőzéseket. A kanadai sportcsatorna, a TSN 31 meccset sugárzott élőben, jó nézettségi adatokkal, ez pedig Kolbenheyer Zsuzsanna szerint segíthet abban, hogy az elitből ne csak az A csoport meccseit közvetítsék a jövőben.

Az A csoportos vb-n először szerepelt a magyar válogatott, amely szoros vereségek után Dániát legyőzve a kilencedik helyen zárt.

„Csak pozitív visszajelzéseket kaptam. Szépen megállták a helyüket a lányok, tisztességes eredményeket értek el. Először szerepelni egy új divízióban mindig nagy feladat és kihívás, hiszen más a sebesség, újak az ellenfelek. Ezzel együtt jó eredményeket értek el, sok gólt szereztek, olyan csapatoknak is, amelyek ellen másoknak nem ment. Fantasztikus érzés volt látni őket a győztes találkozó után. Mindenkinek az az álma, hogy A csoportos vb-n vagy olimpián játsszon. Én ehhez kicsit korán születtem, de sokat igyekeztem tenni azért, hogy az új generációnak ez már megadasson. A mostani torna jó lehetőség volt arra, hogy megszokják a légkört és a sebességet, és most már nem kell tartani attól, hogy bármelyik csapat annyival jobb lenne, hogy ne tudják felvenni a versenyt.”

A csoportos torna 2022-ben is lesz, ismét augusztusban. Erről már a rigai kongresszus előtti elnökségi ülésen szavazott az IIHF, Rene Fasel elnök javaslatára, az alapszabályba pedig a következő, szeptemberi kongresszuson fogják foglalni.

„Furcsa volt, hogy eddig csak a nőknél nem volt A világbajnoki torna az olimpia évében. Lépésről lépésre építettük fel ezt a folyamatot: a vancouveri olimpia évében még nem volt, aztán, 2014-ben a többi divízióban már rendeztek vébéket. A mostani jó időpont az új változásra, hiszen a járvány miatt elmaradtak vb-k, hiányoznak a nemzetközi meccsek a játékosoknak. Az, hogy most sűrűbb lesz a program, csak a sportág javára válik.”

Fotó: André Ringuette /HHOF-IIHF

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV