Siker volt az óbudai U8-as 5-5 elleni torna

2019.02.05. 09:09 |

Az MJSZ fejlesztési igazgatója a hétvégén Óbudán nézett meg egy 5-5 elleni U8-as tornát. Jim Brithén az alábbiakban osztja meg, mit látott és tapasztalt.

„Az óbudai U8-as 5-5 elleni torna után azt kell mondanom, nagy siker volt a gyerekek fejlődése szempontjából. 

Mindenekelőtt mindenki megtapasztalhatta, hogy a korcsolyázás, az ütőkezelés, a passzolás és a lövés terén jó technikai készségekre van szükség, de igaz ez a jégkorong játékmódjának elsajátítására is. 

Utóbbi esetében a játék- és hokiérzékre, az aktivitásra, a játék olvasására, a háromszögek kialakítására, az árnyékpasszokra és a nyitásokra, a széles és a mélységi játékra, a 4 szerepre, ütemérzékre, stb. gondolok. 

Természetesen az edzőknek is nagy kihívás átadni és megtanítani a gyerekeknek ezeket az alapelveket, méghozzá pozitív módon, rengeteg építő jellegű visszajelzéssel. 

Ha több játékos van a jégen, a játék intenzitása is magasabb – igen -, ami még inkább arra ösztönzi (és egyúttal kihívás elé is állítja) a játékosokat és az edzőket, hogy a megfelelő koncepciót a megfelelő korosztályban gyakorolják. 

A jégen keresztben zajló játék (ez nagyjából egy 30-20 méteres felület - egy harmad) esetében mindenképpen az 5-5 elleni játékot javaslom. Kisebb pályákon lehet 4-4 elleni is, de úgy kell alakítani, hogy a gyerekek sokat jégkorongozhassanak. Rendkívül fontos (ha nem a legfontosabb) szempont az aktivitás és a játék. Kerüljük el, hogy a gyerekek csak álldogáljanak – hagyjuk őket játszani! 

Igaz ez edzésekre és mérkőzésekre egyaránt, hiszen így lehet fejleszteni a játékosokat és a jégkorongot is. Az 5-5 elleni felállás mindig a mérkőzésekre vonatkozik. Edzéseken mindenki használhat bármilyen kis felületet a játékhoz – különböző méreteken eltérő létszámú csapatokkal. Egy az egy, kettő a kettő, három a három, négy a négy ellen, öt az öt ellen, stb. 

Ezekben a korosztályokban az edzések legkevesebb 85-90 százalékában a képességfejlesztésre kell helyezni a hangsúlyt, 10-15 százalékában pedig a játék, a jégkorong megértését és az egyéni taktikai képességeket kell erősíteni. 

Kíváncsian várom, miként sikerül megfelelni ezeknek a kihívásoknak, a gyerekek számára pozitív módon. 

Mi, felnőttek, azért csináljuk, mert imádjuk a fantasztikus játékunkat és szeretnénk, ha a fejlesztés és az oktatás a lehető legjobb szórakozás és a legideálisabb lenne. A gyerekekért tesszük! 

Várom már, hogy találkozzunk a jégen! 

Sok szerencsét! 

Jim Brithén

fejlesztési igazgató, MJSZ"

Gyerehokizni