Sean Simpson: Elégedettek lehetünk, a célunkat elértük

2022.05.10. 19:00 |

Az A csoportba való feljutás volt a cél, s ez teljesült Ljubljanában. Bármelyik csapat élhetett volna a lehetőséggel, de szerencsére ez a magyar csapat volt. Mindenki álma lenne, ha jövőre Budapesten léphetne jégre a világ legjobb válogatottjai ellen, a világ legjobb szurkolótábora előtt! 

„Az volt a cél, hogy feljussunk az A csoportba. Ezt elértük, így mondhatom, hogy elégedettek vagyunk ezzel a világbajnoksággal. Büszke vagyok az egész csapatra!  Igaz, a feljutás egyszerűbb volt, mintha Ausztria és Franciaország is itt lett volna, de így is nagyon nehéz meccseket játszottunk ezen a tornán. Dél-Korea ellen játszottuk talán a legjobb meccsünket, Litvánia pedig nemcsak minket, de az összes csapatot meglepte a teljesítményével. A szlovén meccs után nyilván csalódottak voltunk, a feljutás birtokában a románok elleni találkozóra inkább mentálisan volt nehéz felkészülni. Az ellenünk aratott győzelem kiváló zárása volt ennek a világbajnokságnak. A legfontosabb most az lenne, hogy az A csoportba való feljutás komoly hozadékkal bírjon a magyar jégkorong számára. Az A csoportban játszani jó dolog, de akkor ér igazán sokat, ha ebből a magyar jégkorong profitálhat, s nemcsak annyit jelentene, hogy jövőre a világ legjobb csapataival játszunk" – értékelt Sean Simpson szövetségi kapitány a torna végén.

Fodor Szabolcs hozzátette, bár minden meccsüket meg szerették volna nyerni, kalkuláltak azzal, hogy a szlovénok a vb favoritjai. Így, ha valaki a torna előtt azt mondja, kilenc ponttal zárnak, s feljutnak az A csoportba azt akkor is aláírják.

Nagy Gergő, a csapat kapitánya úgy fogalmazott, nagyon nagy dolgot tettek le az asztalra, hiszen a múltban többször is ott álltak a lehetőség kapujában, de azon nem sikerült belépni. Most viszont éltek vele, és ez azt eredményezi, hogy jövőre Kanadával, az Egyesült Államokkal vagy akár Finnországgal is megmérkőzhetnek az A csoportban. 

Szirányi Bence Krakkó után Ljubljanában is feljutást ünnepelhetett, mint mondta, ugyanolyan édes ez a győzelem, mint a hét évvel ezelőtti. 

Vas János történelmet írt, hiszen ő az egyetlen magyar hokis, aki a jégen három feljutást is átélt. Hogy 39 évesen ott lesz-e jövőre a harmadik A csoportos vb-jén? Erre egyelőre még nem tudja a választ. Bár még mindig nagyon imádja a jégkorongot, s jól is megy neki a játék, így nincs kizárva!

„Nem túlzok, ha azt mondom, életem egyik legjobb hetét éltem át ezen a világbajnokságon! Még mindig nem tudom felfogni, hogy feljutottunk, nem érzem a súlyát annak, hogy mit értünk el. Karrierem egyik legnagyobb élménye ez!” – ezek már Sárpátki Tamás szavai, akinek 27 évesen adatott meg, hogy először képviselje a magyar válogatottat világbajnokságon. 

Hári János arról beszélt, hogy nehéz volt úgy megélni a feljutást, hogy nem voltak a jégen, s erről már előzetesen is beszélgettek a társakkal. Tisztában voltak azzal, hogy esélyesek a feljutásra, s ezt jól is kezelték. Magosi Bálint szerint bármelyik csapat élhetett volna a lehetőséggel, de szerencsére ez a magyar csapat volt.

A torna utolsó napján a magyar és a szlovén szövetség sajtótájékoztatón jelentette be, hogy közösen megpályázza a 2023-as A csoportos világbajnokságot. A két helyszín a budapesti MVM Dome és a ljubljanai Stozice Aréna lenne. Budapesten rendeznék az egyik csoportnak - a mezőny felének - a küzdelmeit, továbbá két negyeddöntőt, az elődöntőket, a bronzmérkőzést és a finálét is. A szlovén fővárosban egy csoportot és két negyeddöntőt bonyolítanának le. A két csarnok összesen 28 ezer férőhellyel rendelkezik. Természetesen mindenki álma lenne, ha jövőre Budapesten léphetne jégre válogatottunk, a világ legjobb szurkolói előtt!

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV