Rajtol a téli ifjúsági olimpia

2020.01.09. 18:31 |

Csütörtökön kezdődik a téli ifjúsági olimpia Lausanne-ban, amelyen kilenc jégkorongozó is indul.

Összesen tíz szakágban 23 magyar versenyző érdekelt a téli ifjúsági játékokon. A legnagyobb kontingnest a jégkorongozók jelentik, kilencen vesznek részt az eseményen.

A játékok programjában a hagyományos jégkorong mellett először kap helyet a 3x3-as verzió, a magyarok ez utóbbiban versenyeznek. A résztvevőket nyolc-nyolc vegyes csapatra osztották úgy, hogy egy országból egy együttesbe csak egy játékos kerülhetett. Az olimpián szereplő magyarok és csapatuk: Metzler Regina (kék csapat), Szabó Fruzsina (kapus, zöld), Márton Luca (fekete), Véghelyi Dóra (narancs), Gengeliczky Dorottya (szürke), Ivády Milán (barna), Hegedüs Levente (kapus, zöld), Weidemann Márk (narancs), Szalay Boldizsár (szürke).

A szabályok szerint a mérkőzés 3×16 percig tart, ahol minden csere 1 perces. A kapusokat 8 percenként cserélni kell. A harmadok között 3 perc szünet van. Az ütközés nem megengedett, kisbüntetés jár érte. Döntetlen esetén rögtön büntetők következnek.

A viadal január 22-ig tart. Az olimpián nyolc sportág 16 szakágában, összesen 81 versenyszámban avatnak bajnokot. Az egyes sportágak küzdelmeiben - eltérően - a 2002. január 1. és 2005. december 31. között született fiatalok indulhatnak.

2016-ban Lillehammerben Vértes Nátán a negyedik helyen végzett az ügyességi versenyben, négyévvel korábban pedig Gasparics Fanni és Kovács Attila is ezüstérmes lett Innsbruckban.