Pozsgai Tamás: Remélem, hogy nyomot tudunk hagyni az Extraligában

2018.07.27. 09:00 |

A válogatott játékosok gőzerővel készülnek az új idényre. Többükkel beszélgettünk arról, hogyan telik a nyár, mit várnak az új szezontól. Most a születésnapját csütörtökön ünneplő Pozsgai Tamással készített interjúnkat olvashatják.

A válogatott védője negyedik szezonját kezdi a MAC-ban, amelynek továbbra is csapatkapitánya. Pozsgai Tamásra idén nagy kihívás vár, hiszen a csapattal az Erste Liga után az Extraligában szerepel majd.

Pozsgia Tamás a dunaújvárosi utánpótlásrendszerben nevelkedett, és a felnőttek között is szerepelt. 2012-ben a Fehérvár kedvéért hagyta el szülővárosát. Két évet játszott az EBEL-ben, majd egy évre visszatért a Dunaújvároshoz. 2015-ben igazolt a MAC-hoz, amellyel két év döntős szereplése után tavasszal bajnoki címet nyert.

A válogatottat az U18-as és az U20-as korosztályban is képviselte, a felnőttek között a 2009-2010-es idényben mutatkozott be. Hat világbajnokságon szerepelt, összesen 90 meccsen viselte a nemzeti csapat mezét.

Hogyan alakul a nyári felkészülés?

A szokásos terv szerint halad. A vb utáni pihenő mindenkinek más, de egy ilyen megterhelés után szükség van arra, hogy kicsit lazábban vegyük a dolgokat. Aztán én is elkezdtem a nyári programot. A következő szezonban az Extraligában indulunk, ez mindenkit ösztönöz arra, hogy továbbra is keményen készüljön.

Van bevált programod?

Nem csapatra, hanem játékosokra vannak lebontva az edzések. Van erőnléti edzőnk, akivel konzultálva döntjük el, hogy kinek milyen területen van szüksége fejlődésre, arra hoznak létre egy edzéstervet, amit ki lehet egészíteni a tapasztalt játékosoknak. Összedugjuk a fejünket, és kitaláljuk a programot, figyelembe véve, hogy mikorra kell csúcsformába kerülni.

Csütörtökön ünnepled a 30. születésnapod. Mennyit változott a nyári felkészülésed az elmúlt tíz évben?

Rutinból csinálom már, nem igazán változtatok rajta sokat – a feleségem nagy bánatára, mert én azt szeretem, ha sokat vagyunk a konditeremben, ha  folyamatos a munka, és végigdolgozom a nyarat. Nyilván mellette jut idő a nyaralásra is. Ezt még Dunaújvárosban tanultam meg 18 évesen, J. P. MacCallumtól, aki egy neves erőnléti edző. Ez nekem annyira bevált, hogy azóta is ezt az irányt folytatom.

Tavaly óta a MAC csapatkapitánya vagy. Mi az, amit tanultál, amire jobban oda fogsz figyelni, hogy még simábban menjen?

Van pár év tapasztalatom, és bár voltam már alkapitány és alkalmanként csapatkapitány is, ez teljesen más titulus. Izgultam az elején, de a szezon végére belejöttem, és már természetesen végzem a teendőket, a többiek biztatását, a beszédeket. Már rutinosabban mennek ez a dolgok, és amit az ember természetesebben tesz, azt jobban is végzi.

Mit vársz az Extraligában?

Nagyon izgatottan várjuk a rajtot. Mindenki tudja, hogy az Extraligában milyen komoly csapatok és játékosok szerepelnek, sok neves szlovák tér vissza. Kíváncsi leszek, hogy mire leszünk képesek. Mi is igazoltunk új légiósokat, de a csapat nagy részét azok alkotják, akikkel tavaly megnyertük az Erste Ligát. Furcsa lesz, hogy az 55 meccses alapszakaszban végig olyan lesz a hangulat, mint amit tavaly csak a DVTK ellen éltünk át igazán. Kemény lesz, és remélem, hogy nyomot tudunk hagyni, nem csak eljátszogatunk majd.

Gyerehokizni