Pat Cortina lett a női jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya

2019.03.07. 09:00 |

A Magyar Jégkorong Szövetség elnöksége rendkívüli ülésén Pat Cortinát nevezte ki a magyar női válogatott élére. A testület köszönetet mond Jari Risku eddigi szövetségi kapitányi munkájáért, a szakember lehetséges további szerepvállalásáról a felek még egyeztetnek. Sikeres világbajnoki szereplés esetén Pat Cortina szerződését a 2019/20-as szezonra is meghosszabbíthatják. A magyar válogatott április 7. és 13. között az A csoportba, a világelitbe jutás kimondott céljával vesz részt a hazai rendezésű divízió 1/A csoportos világbajnokságon. A káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban sorra kerülő tornán Ausztria, Dánia, Norvégia, Szlovákia és Olaszország lesz az ellenfelünk.

A 2008-as szapporói csoda kovácsa februárban mentoredzőként csatlakozott a franciaországi felkészülési tornára utazó női válogatotthoz. Tekintettel arra, hogy a játékosok egyéni képességei és felkészültsége a szakmai vezetés és Pat Cortina tapasztalata szerint is megfelelő, a világbajnokságig hátralévő időben a csapategységre és -identitásra kell fókuszálni. Az MJSZ elnökségének az a várakozása, hogy egy ilyen tapasztalatokkal és tudással rendelkező szövetségi kapitány ki tudja aknázni a csapatban rejlő potenciált.

A célok nem szerényebbek, mint 11 évvel ezelőtt Szapporóban voltak. A magyar női válogatott az elmúlt évek folyamatos fejlődése nyomán közel került ahhoz, hogy feljusson az A csoportba, és hogy akár a következő, 2022-es pekingi téli olimpiai játékokra is kiharcolja a részvételt. Ebben játszhat fontos szerepet Pat Cortina.

A szakember szövetségi kapitányként 2003-tól irányította a magyar férfiválogatottat, a feljutással végződő 2008-as divízió 1-es világbajnokságon Szapporóban, majd a 2009-es svájci A csoportos vb-n is ő állt a kispadon. Bár utána elváltak útjaink, a kanadai-olasz edzőre továbbra is tiszteletbeli magyarként tekint mindenki a hazai jégkorong világában. Ő is annak tekinti magát, hiszen folyamatosan követte jégkorongunk fejlődését, és ugyanúgy megtisztelte jelenlétével a tavaly áprilisi budapesti divízió 1/A csoportos világbajnokságot, mint 2017 szeptemberében a magyar hoki 90. születésnapja alkalmából tartott rendezvényt. A kanadai-olasz szakember időközben irányította az EBEL-es Innsbruckot, a DEL-es EHC Münchent és Schwenninger Wild Wingst, valamint Németország válogatottját is több világbajnokságon. Most egy évtized elteltével ismét szövetségi kapitányként vállal szerepet a magyar jégkorongban.