Pat Cortina: Jó leckéket kaptunk

2024.02.12. 11:11 |

Fontos tapasztalatokat szerzett a magyar női válogatott a pozsonyi tornán, amit hat ponttal meg is nyert. Pat Cortina szövetségi kapitány elégedett azzal, hogy kétszer is hátrányból tudott felállni a csapat, ám a kiállítások elkerülésére jobban oda kell figyelni majd.

Mennyire elégedett az egész tornával?

A jó dolog az, hogy nem volt könnyű dolgunk. Remélem – és erről az edző stábbal meg kell győzödnünk –, hogy megtanultuk a leckét. Nincs könnyű meccs nemzetközi szinten, nem számít, hogy ki az ellenfél. Különböző stílusú csapatokkal találkoztunk Pozsonyban. A franciák azt nyújtották, amire számítottunk. A norvégok fizikálisan játszottak, és némileg megleptek, de vissza tudtunk jönni és legalább egy pontot szereztünk. Jobban játszottunk, de fizikálisan erősebbek voltak, több csatát nyertek meg. A szlovák csapat csak egy gólt szerzett az első két meccsén, ám arra lehetett számítani, hogy ők is elkapják a fonalat, és lőttek is hármat nekünk a harmadik harmadban. De jó, hogy fel tudtunk állni, nyugodtak maradtunk, megtaláltuk az utat a gólszerzéshez. Láthattuk, hogy nem lesz könnyű – ez fontos tapasztalat a vb előtt.

Mivel volt elégedett, és mi az, aminek jobban kell majd működni?

Az ütőkezelés miatt van egy kis aggodalmam, sok ilyen szabálytalanságot ítéltek ellenünk. A klubcsapatokhoz képest itt alacsonyabban van a tűréshatár, több kiállítást osztanak ki, ezért vigyáznunk kell, figyelmesnek kell lennünk, hogy ne szedjünk össze sok büntetést, hiszen az emberelőny és az emberhátrány döntő lehet egy nagy tornán. A mi emberelőnyünk jól működött az egész tornán, azzal elégedettek lehetünk. Kitartó volt a csapat, hiszen kétszer is hátrányból jött vissza. És tetszett az is, hogy mindenkinek lehetőséget tudtunk adni, mert a fejlesztés is fontos feladatunk, a jövőnek is dolgozunk.

A torna előtt külön kiemelte az energiát és azt, hogy jó szájízzel hagyjuk el a tornát.

Igen, tudjuk, hogy sosem könnyű nyerni, de mindig élveznünk kell a játékot. Kétgólos hátrányból egyenlíteni a hajrában és végül büntetőkkel győzni – ez sok energiát adhat nekünk a folytatásra. Amit magunkkal viszünk, amit most tanultunk, hogy mindig készen kell állni az első perctől a küzdelemre, a legjobbat nyújtani, bárki is az ellenfél. Jó leckék voltak ezek.

Most több fiatal is lehetőséget kapott. Mennyire elégedett velük?

Talán még nem mindenben állnak készen, de számukra is jó tapasztalatszerzés volt ez a torna. A felnőttválogatottban más szerepet töltenek még be, mint az U18-asoknál vagy a klubcsapatban, de bátran játszottak, taktikailag intelligensek, érettek. Kellemes meglepetést okoztak.

Nagyjából két hónap van a divízió 1/A világbajnokságig. Most mindenki a klubcsapatban folytatja. Mi most a legfontosabb?

Hogy egészségesek és fókuszáltak maradjanak. A klubcsapatoknak most következik a szezon legfontosabb része, hiszen lassan kezdődik a playoff minden ligában. Azt kívánjuk a játékosainknak, hogy sikeresek legyen és ugyanúgy hajtsanak, ahogy a válogatottban. Április elején találkozunk legközelebb az edzőtáborban, azt remélem, hogy jó állapotban, felkészülten és egészségesen tudják elkezdeni majd a munkát a lányok.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV