Öt magyar az IIHF-táborban

2019.07.03. 23:00 |

A kapusok és a fizioterápia volt a szlovákiai foglalkozások fókuszában.

A múlt héten tartották az IIHF fejlesztő táborát a női kapusoknak a szlovákiai Hamuliakovóban (Gútor). A legjobb európai, ázsiai, afrikai és latin-amerikai kapusok vettek részt a programban, 24 országból összesen 44-en. A magyar hokit Németh Anikó, míg az U18-asok között Tóth Zsófia és Szabó Fruzsina képviselte, valamint ott volt velük a válogatott kapusedzője, Budai Krisztián is. A programban napi két jeges edzés, erőnléti edzés, továbbá elméleti képzések és videózás is szerepelt.

„Az volt a lényeg, hogy az edzők ne a saját, hanem más országbeli kapusokkal foglalkozzanak. A két évvel ezelőtti táborhoz képest most többen érkeztek fejlődő országokból, ez pedig nagyobb kihívást jelentett, de összességében hasznos, tanulságos volt a tábor. Megosztjuk egymással, hogyan dolgozunk, a jó dolgokat ellessük egymástól és próbáljuk beépíteni” – mondta Budai Krisztián.

Az A csoportos vb-re feljutó felnőttválogatott kapusa, Németh Anikó is hasznosnak értékelte a tábort.

„Jól éreztem magam az egész tábor alatt. Megismerkedtem mexikói, dél-afrikai és indiai kapussal is, akik elmesélték, hogy náluk hogyan is működik a jégkorong. Mindennap két jeges és egy száraz edzés volt, emellett voltak elméleti óráink is. Az első nap inkább a korcsolyázáson és a helyezkedésen volt a hangsúly, az első jeges edzésen szinte korongot nem is láttunk. A további edzéseken csoportokba voltunk osztva, általában 4 kapunál folyt a munka és minden kapunál 2-3 kapus dolgozott, kapunként 1-2 edző mindig figyelte munkát, és ha kellett, javítottak. Második napon is inkább a helyezkedés volt a fő pont, csak már lövésekkel egybekötve. A harmadik nap első edzésén a kapuvasnál való zárást gyakoroltuk, a VH és az RVH helyes alkalmazását. Az utolsó edzésen pedig kicsit játékosabb feladatokat kaptunk. Minden edzés pörgős és izgalmas volt. Jó volt, hogy minden edzésen videó is készült rólunk, így vissza tudtuk nézni a hibáinkat.”

A kapus úgy véli, minden ilyen jellegű táborban lehet tovább és tovább fejlődni, és mindig lehet valami újat tanulni, ha nem is nagy dolgokat, de kis apró részletek igen, ami szintén nagyon fontos a jégkorongban. A legnagyobb élményének azt nevezte, hogy olyan kapusoktól tanulhatott és kapott tanácsokat, akik már többször is megjárták az olimpiát, mint például a svéd Kim Martin vagy svájci Florence Schelling.

A MAC-Marilyn együtteséhez igazoló kapus pihent is a nyáron, de amikor tudott, lejárt a jeges edzésekre, valamint testvérével, Bernadettel folyamatosan végzik a nyárra kapott edzésprogramot.

Nemcsak kapustábort tartott az IIHF, hanem továbbképzést fizioterapeutáknak. Ezen részt vett a női válogatott védője, a nyártól szintén a MAC-ban szereplő Tóth Enikő, aki a Semmelweis Egyetemen szerzett ilyen irányú végzettséget.

„Nagyon jól éreztem magam az egész tábor alatt. Kanadai, finn, olasz és spanyol fizioterapeutákkal dolgoztunk együtt, külön élmény volt megismerni a személyük és kultúrájuk mellett a szakmai hátterüket és technikáikat, amelyeket a munkájuk során alkalmaznak. A stáb korábban érkezett, mint a játékosok, így volt időnk átbeszélni a legfontosabb teendőket, protokollokat és egy pár technikát, amelyek alkalmazása hasznos lehet ilyen események alatt. A tábor alatt mindegyikünknek volt egy saját csoportja, ahol tulajdonképpen a játékosok egészségügyi ellátása volt a feladatunk, bármilyen sérülés, probléma esetén hozzánk fordultak. A táborban mindannyian gyógytornász végzettséggel rendelkeztünk, tehát az a szakmai alap, elméleti háttér, ami nélkülözhetetlen ebben a szakmában, mindenkinek rendelkezésére állt. Viszont gyógytornászként folyamatosan fejleszteni kell magunkat, naprakésznek lenni, ez talán a sportban még jobban igaz. A kanadai mentorunk nagyon nagy tapasztalattal rendelkezik a sportfizioterápiában, így sok hasznos és praktikus dolgot lehetett tanulni tőle.”

A védő elmondta azt is, hogy mi tetszik neki a fizioterapeutai feladatban.

„A sporthoz hasonlóan itt is folyamatos a fejlődési lehetőség, így mindig újabbnál újabb dolgokat lehet tanulni, hogy minél hatékonyabbak és jobbak legyünk. De a legjobban az tetszik, hogy a sportolók hozzám fordulhatnak a problémáikkal, fájdalmaikkal, így segíthetek rajtuk. Többnyire gyors megoldásokra van szükség, amihez kreatívnak és találékonynak kell lenni. Egy nagyobb sérülés utáni hosszabb rehabilitációban nemcsak a testi, de a lelki egészség is ugyanolyan fontos szerepet játszik a felépülésben, így erre is oda kell figyelnünk és segítenünk gyógytornászként. Szerintem egy sportolót - főleg egy sérült sportolót - igazán csak az tud megérteni, aki szintén sportol vagy sportolt korábban. Nagy előnyt jelent, hogy aktív játékos vagyok, mert ezáltal ismerem a jégkorongozók mentalitását, a felmerülő problémákat, továbbá a jégkorong jellegzetes mozgásmintáit és a testre ható erőket.”

Tóth Enikő eddig szintén egyéni edzésprogram alapján készült, ami nemrég ért véget, most lesz egy kis idő a pihenésre, majd folytatja a felkészülést egyénileg, augusztustól pedig már a csapattal.

„Próbálom a lehető legjobb formába hozni magam a nyáron, mert fontos szezonunk lesz mind a klubcsapattal, mind a válogatottal”- hangsúlyozta.

(Fotó:IIHF)