Óriási csatában győzelem az olaszok ellen

2024.05.03. 23:03 |

Egy végletekig kiélezett mérkőzésen a magyar válogatott hosszabbításban győzte le a házigazdát a bolzanói divízió 1/A világbajnokságon.

Újra Sofron Istvánnal, ám a sérült Fejes Nándor nélkül álltak fel a magyarok a vb negyedik körében. Lendületesen kezdtek a mieink, már az első percben érkeztek lövések az olasz kapura. Aztán az olaszok is megérkeztek, Frank, majd Marchetti próbálkozott. Három perc után Varga kapott két percet, az emberhátrányt jó védekezéssel és néhány Bálizs-védéssel ki tudtuk húzni. Egyenlő létszámban Kiss Roland távoli lövése okozott veszélyt. Kezdtünk volna újra lendületbe jönni, amikor Garátot küldték le. Ez a két perc is stabil bekkeléssel telt, ráadásul egy megindulás után Stipsicz éles szögből tesztelte az NHL-es Clarát. Az olaszok legnagyobb lehetősége Mantenuto beleérése volt, de Bálizs jól reagált.

A 15. perc elején először kerültünk emberelőnybe, Spornberger kapott büntetést. Jól felálltunk, járattuk a korongot, de a lövések nem voltak pontosak. Nagy harc folyt a jégen, feszült volt a légkör, az ütközések mellett kakaskodásból sem volt hiány. Hadobás és Purdeller kapott páros büntetést egy ilyen helyzet után. A hajrá már kevés helyzettel csorgott le.

A második felvonás jó iramban indult, fél perc után Trivellato maradt lent, miután Sofronnal találkozott a palánknál – az ütközés szabályos volt, de utána lökdösődtek a felek, ami két páros büntetést ért, tőlünk Varga és Sofron ült le. Galló szerzett korongot a kapu mögött, a visszakészítést Sárpátki tűzte rá, de Clara védett. Aztán az olaszok domináltak, Pietroniro lövése nem jött ki Bálizsról, Salinitri óriási helyzetét pedig lábbal védte. Stabil volt a védekezés, amikor kellett Ortenszky volt határozott, annyira, hogy Gazelyvel együtt borította fel a kaput. Bálizs folytatta a bravúrok sorát, Larkin, majd Mantenuto próbálkozását is védte. A következő helyzetnél lejött a pakk a kapusról, Catenacci elé került, de nem tudta bevenni az üresen maradt kaput.

A 27. percben Galló lépett meg a korongszerzés után, ám a cselek után a lövéssel nem tudta becsapni a kapust. Nemes vesztette el a pakkot a támadóharmadban, csak szabálytalankodni tudott, így jött a büntetés. A két percet megnyomták az olaszok, de sikerült jól bekkelni újra. Kiegészülés után átvettük a kezdeményezést, és előbb Nilsson próbálkozott bátran, majd a 32. percben a vezető gól is megszületett: harcos korongszerzés után Varga találta meg Sofront, aki kiváló mozdulattal vette át, egyúttal becsapta védőjét, és fonákkal beemelte a kapus mellett – klasszismegoldás volt.

A góltól még magabiztosabbá vált a magyar csapat, Sofron, majd Ortenszky lőtt bátran, ám Clara ezeket védte. A 37. percben megfogyatkoztak a mieink, egy kakaskodás miatt Sebőknek kellett leülnie. A két perc alatt Bálizs több nagy védést is bemutatott, így megőriztük a vezetést. Aztán viszont újabb büntetést ítéltek a játékvezetők, a visszakorcsolyázó Kiss Rolandot látták szabálytalannak, így maradtunk emberhátrányban. Ezt már gyorsan kihasználták a hazaiak, a korongjáratás után Pietronero lökete Nilsson lábáról pattant be.

A második harmad végén De Luca kapott büntetést, amivel nem tudtunk mit kezdeni, sőt, egy korongvesztés után Bálizs védésére volt szükség Mantenuto ziccerénél. Ami nem ment fórban, ment öt az öt ellen: a 43. percben Ortenszky tartotta bent a korongot, majd jól vette észre Mihályt, aki kapásból hatalmas gólt szerzett, a kapus nem tudott reagálni – újra nálunk az előny. A vezetés bő egy percig tartott, egy kapu előtt kavarodásban Frank ébredt gyorsan és betessékelte a korongot.

A gyors egyenlítés az olaszokat pörgette fel, sorra dolgozták ki a helyzeteket, de a blokkok mellett Bálizs is rendre jókor érkezett. Aztán tudtunk reagálni és jó kis oda-vissza hoki alakult ki. Az 50. percben a szülinapos Hári, majd Sofron lőhetett, ám Clara a helyén volt. A másik oldalon Marchetti okozott veszélyt, de Bálizs botossal védett, aztán Pietronero helyzetét a sisakkal hárította. Sebők húzott befelé, de az olaszok blokkolni tudtak, aztán pedig Kiss cselezte tisztára magát, fonákkal emelt, ám a kapus védett.

A harmad hajrájában a mieink voltak a lendületesebbek, bátran próbálkoztak. A hazaiak is hajtottak a győzelemért, de Bálizs eszén nem tudtak túljárni, egyszer pedig Hadobás blokkolt önfeláldozó mozdulattal.

A hajrá sem hozott döntést, így hosszabbítás következett. Pappé volt az első helyzet, míg a másik oldalon Catenacchi lövését Bálizs kifejelte. Erdély a vasat találta telibe, majd a meginduló olaszok előtt is nagy lehetőség adódott, de fölé lőttek. A 64. percben sikerült eldönteni a fontos plusz pont sorsát: Varga és Hári kényszerítőzött, a fiatal csatár a visszakapott korongot közelről szép mozdulattal húzta be  - megvan a győzelem!

A magyar csapatnak így 8 pontja van, szombaton este a 9 ponttal álló Szlovéniával játszik. A feljutás tehát az utolsó körben dől el, egy rendes játékidős győzelem biztosan A csoportot ér.

Az összeállítás:

Varga, Hári, Sofron
Papp, Sebők, Erdély
Nemes, Sárpátki, Galló
Mihály, Németh, Terbócs

Stipsicz, Hadobás
Kiss, Nilsson
Garát, Ortenszky
Szabó 

Bálizs (Horváth)

program:

Április 28., vasárnap:
12:30: Dél-Korea–Szlovénia  4-2
16:00: Japán–Magyarország 1-3
19:30: Románia–Olaszország 1-6

Április 30., kedd:
12:30: Szlovénia–Románia 6-1
16:00: Magyarország–Dél-Korea 6-2
19:30: Olaszország–Japán 4-3 hosszabbítás után

Május 1., szerda:
12:30: Magyarország–Románia 1-2
16:00: Japán–Dél-Korea 4-3
19:30: Szlovénia–Olaszország 2-0

Május 3., péntek:
12:30: Dél-Korea–Románia 2-3
16:00: Szlovénia–Japán 3-1
19:30: Olaszország–Magyarország 2-3 h.u.

Május 4., szombat
12:30: Románia–Japán
16:00: Olaszország–Dél-Korea
19:30: Magyarország–Szlovénia (Sport 2)

A keret:

Kapusok: Bálizs Bence (Sparta Sarpsborg, norvég), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), Farkas Roland (BJAHC, tartalék)

Hátvédek: Fejes Nándor (Gyergyói HK), Garát Zsombor (Worcester Railers, amerikai), Hadobás Zétény (Visby/Roma, svéd), Kiss Roland (Hydro Fehérvár AV19), Nilsson Henrik (Hydro Fehérvár AV19), Ortenszky Tamás (Martigny, svájci), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19), Szabó Bence (BJAHC)

Csatárok: Erdély Csanád (Esbjerg, dán), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Hári János (Hydro Fehérvár AV19), Mihály Ákos (Hydro Fehérvár AV19), Nemes Márton (Mora, svéd), Németh Kristóf (Hydro Fehérvár AV19), Papp Kristóf (Northern Michigan University, amerikai), Sárpátki Tamás (Gyergyói HK), Sebők Balázs (Iserlohn, német), Sofron István (Csíkszereda), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19), Varga Balázs (JYP, finn)

A stáb:

Don MacAdam szövetségi kapitány, Szilassy Zoltán másodedző, Kiss Dávid másodedző, Ladányi Balázs másodedző, Daniel Goller kapusedző, Dr. Rybaltovszki Henrik csapatorvos, Antal Dénes fizioterapeuta, Hubay Zsombor fizioterapueta, Nagy József felszerelés-menedzser, Závodszky Szabolcs technikai koordinátor, Szilágyi Levente csapatvezető

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV