Női VB: Fantasztikus győzelem Szlovákia ellen

2018.04.13. 12:31 |

8-1-re győzte le a Marton Tibor vezette Magyar Felnőtt Női Válogatott Szlovákiát a Franciaországban (Vaujanyban) zajló Divízió I/A Világbajnokságon.

A torna első két napja, ahogy az várható volt, rendkívül kiélezett küzdelmeket hozott. A mérkőzések többségén mindössze egy gól döntött a győztes csapatok javára. Így második nap végére az az érdekes és szokatlan helyzet állt elő, hogy minden csapatnak 3 pontja volt, azaz volt egy győzelme, és egy veresége.

Az első mérkőzésen Norvégia és Dánia sokáig nem bírt egymással. Akadtak szép helyzetek mindkét oldalon, de a kapusoknak köszönhetően az első két harmadban nem született gól. A harmadik harmadban végül Dánia tudott gól szerezni, és ezzel el is döntötte a mérkőzést.

A második párharcot Szlovákia vívta a magyar lányok ellen. A mérkőzés előtt szoros küzdelemre lehetett számítani, hiszen a szlovákok feljutóként az első meccsnapon megverték a tavalyi ezüstérmes Ausztriát, a mieink pedig kikaptak másnap az osztrákoktól.

A magyarok ugyanúgy, ahogy az előző két mérkőzésen, keményen letámadták az ellenfelet. Sorra alakították ki a helyzeteket, ebből két szlovák kiállítás is született, de az első gólra a mérkőzés 7. percéig várni kellett. 7:43-nál Huszák Alexandra talált be az ellenfél kapujába, Tóth Enikő és Nooren Averi passzából.

Az első gólt követően még keményebb nyomás alá került a szlovák kapu. Csak idő kérdése volt, mikor születik a következő gól.  16:17-nél ismét Huszák volt eredményes, ezúttal Dabasi Réka és Horváth Tiffani átadásából. Alig két perc múlva 18:12-nél újabb Huszák gólnak örülhettek a szurkolók. Dabasi és Horváth pedig ismét gólpasszt könyvelhetett el. Az első játékrészben 18:8 volt a lövési arány a magyar csapat javára. 3-0-s magyar előnnyel mehettek pihenni a csapatok.

A második harmad kicsit kisebb iramban kezdődött. 29:37-nél Pintér Lilit állították ki kettő percre, amit a lányok ügyesen kivédekeztek, majd egy magyar emberelőny következett, ami szintén kihasználatlanul maradt. Mindkét csapat kevesebbet lőtt kapura, mint az első részben. 35:30-nál végül újabb magyar gól született. Huszák és Horváth passzát ezúttal Gasparics Fanni értékesítette.

A gól után a szlovák vezetőedző úgy döntött, kipróbálja a másik kapusát, így Kiapesova helyett Stofankova érkezett a kapuba.

Sokáig nem kellett várni a következő magyar gólra. Alig egy perc múlva, 36:29-nél Nooren Averi talált be, Gowie Alexandra és Jókai-Szilágyi Kinga átadásából. A középső játékészben még egy szlovák kiállítás volt, Klimasova pihenhetett kettő percet, de ebből nem született gól. A magyar lányok 6-ot, a szlovákok 4-et lőttek kapura. Az eredmény pedig ekkor 5-0 volt a mieink javára.

A harmadik harmad kis késéssel kezdődött, mert a szlovák vezetőedző jelezte a bíróknak, hogy magyar kapusokon nincsen sportszár, így meg kellett várni, hogy Németh Anikó felvegye. Ez a nem várt esemény sem tudta kizökkenteni a csapatot, sőt… 44:45-nél, egy újabb szlovák kiállítás lejárta után, Gowie Alexandra is betalált Nooren Averi passzából.   

47:11-nél és 47:22-nél két szlovák kiállítás kettős emberelőnyhöz jutatta a magyar csapatot. Marton Tibor vezetőedző időt kért, ami jó döntésnek bizonyult. A szlovákok nem tudtak kijönni a védekező harmadukból, nagyon szépen kijátszott helyzeteket láthattunk. Végül 48:43-nál Horváth Tiffani szerzett gólt, Gasparics és Huszák segítségével.

51:02-nél, ezúttal egy sima emberelőnyből, Ungár Rebeka tudta értékesíteni Brgles Nóra és Jókai-Szilágyi Kinga átadását. A gólt követően a szlovákok ismét a kapuscsere mellett döntöttek, Kiapesova állhatott vissza a kapuba az utolsó tíz percre.

51:19-nél Brgles Nóra kapott kettő perces kiállítást, amit ezúttal a szlovákok ki tudtak használni: 52:49-nél Németh Anikó nem tudta hárítni Istocyova lövését. Ezzel az utolsó góllal megszületett a mérkőzés végeredménye is. Az utolsó játékrészben 20-5 volt a lövési arány.

A 8-1-es végeredmény és a 44-17-es lövési arány nem hagyhatott kétséget senkiben, hogy a magyar lányok ezen a mérkőzésen sokkal jobbnak bizonyultak a szlovák válogatottnál. Végig magabiztosan irányítani tudták a párharcot, és a helyzeteket is sikerült kihasználni.

A harmadik nap harmadik mérkőzésén Franciaország a találkozó vége előtt 5 másodperccel tudta csak eldönteni a meccset, és beállítani a 3-2-es végeredményt.

A harmadik játéknapot követően tehát ismét Magyarország került a tabella élére a parádés gólzápornak köszönhetően, a norvégok elleni győzelemmel Dánia áll a második helyen, a rendező franciák pedig a harmadikok.

A szünnapot követően Marton Tibor együttesének két nagyon nehéz mérkőzése van hátra, péntek este a házigazdákkal, az utolsó játéknapon pedig a dánokkal kell megküzdeniük.

A tét, mint tudjuk, a történelmi jelentőségű 10 csapatos Top Divízióba való felkerülés.

Pihenőnap után pénteken Franciaország következik, ami a következő linken tekinthető meg.

Női divízió I/A csoportos világbajnokság, Vaujany (Franciaország)

Április 8., vasárnap, 19:30 Magyarország–Norvégia  5-4
Április 9., hétfő, 16:00 Magyarország–Ausztria 4-6
Április 11., szerda, 16:00 Magyarország–Szlovákia 8-1
Április 13., péntek, 19:30 Magyarország–Franciaország
Április 14., szombat, 16:30 Magyarország–Dánia

A női válogatott kerete:

  Vezetéknév Keresztnév Poszt Klub
1. Horváth Vanessa K Popradske Lisky
2. Németh Anikó K KMH Budapest
3. Grkovic Jelena V KMH Budapest
4. Kiss-Simon Franciska V SKIF (RUS)
5. Mayer Fruzsina V Vasas SC
6. Németh Bernadett V KMH Budapest
7. Odnoga Lotti V Vermont Academy (USA)
8. Rónai Alexandra V KMH Budapest
9. Szamosfalvi Petra V KMH Budapest
10. Tóth Enikő V KMH Budapest
11. Brgles Nóra CS SDE Stockholm (SWE)
12. Dabasi Réka CS KMH Budapest
13. Gasparics Fanni CS Agide Ufa (RUS)
14. Gowie Alexandra CS Bolzano
15. Horváth Tifani CS KMH Budapest
16. Huszák Alexandra CS KMH Budapest
17. Jókai-Szilágyi Kinga CS KMH Budapest
18. Jókai-Szilágyi Zsófia CS Lulea HF (SWE)
19. Kiss Andrea CS Gepárd JE
20. Nooren Averi CS KMH Budapest
21. Pintér Lili CS SDE Stockholm (SWE)
22. Ungár Rebeka CS KMH Budapest

A szakmai stáb:

Marton Tibor Szövetségi kapitány
Mika Väärälä Edző
Budai Krisztián Kapusedző
Bedő Botond Videó edző 
Gallyas Gabriella Rehabilitációs edző
Kozák Attila Erőnléti edző
Szabó Dávid Felszerelés-menedzser
Jasó Judit Csapatvezető
dr. Kolbenheyer Zsuszsanna GM női szakág

Gyerehokizni