Női válogatott: tovább a megkezdett úton

2020.08.24. 19:40 |

Várták az újabb edzőtábort a női válogatott tagjai, akik a héten két felkészülési mérkőzést játszanak Dániával. Lisa Haley szövetségi kapitány elárulta, hogy a héten min lesz a hangsúly.

Miután valamennyi játékos és stábtag koronavírus-tesztje negatív lett, elkezdhette a felkészülést az A csoportos magyar női válogatott a Tüskecsarnokban. Vasárnap megbeszélésekkel indult a program, majd hétfőn délelőtt már korcsolyát is húztak a játékosok, és Lisa Haley szövetségi kapitány vezetésével kezdték el gyakorolni az új elemeket. Összesen öt jeges edzés vár a csapatra, emellett a fizikális és a taktikai felkészülés is kiemelt szerepet kap.

A keretben ezúttal 26 játékos szerepel, köztük a svédországi légiósok is, akik az első táborban még nem vettek részt. Változást jelent majd, hogy Kreisz Emmára csatárként, Rónai Alexandrára pedig hátvédként számít a szakmai stáb.

Az eddig gyakorolt elemeket élesben is megnézheti az szövetségi kapitány, ugyanis csütörtökön este, majd szombaton délután a szintén az elitben szereplő dán együttessel találkoznak a mieink. Mindkét mérkőzés zárt kapus lesz, de online videós közvetítést biztosít a magyar szövetség a szurkolóknak. Dánia ellen a legutóbbi két meccsét megnyerte a válogatott: a tavalyi vb-n 6-2-re, ősszel Mihalovcében pedig 3-1-re.

Lisa Haley szövetségi kapitány: „Az első edzőtáborban elkezdtünk dolgozni a támadójátékunkon, valamint az emberelőnyös és emberhátrányos helyzeteken. Ezen a héten más területekre is fókuszálunk, a letámadásra, a semleges harmadbeli játékra és a bulikra. Az előnyökkel és hátrányokkal is folytatjuk a munkát, mert a speciális játékhelyzetek kihasználása vagy kivédekezése döntő az A csoportban is. Most kevésbé foglalkozom Dániával, jobban érdekel, hogyan teljesítenek a mi játékosaink ilyen helyzetben. Legutóbb ugyanis egymás közötti meccseken láthattam őket, de más mentalitással játszol, ha ismersz mindenkit az ellenféltől, mintha egy másik ország csapatával szemben kell szerepelni. Ez egy esély arra, hogy felmérjük, hogyan halad a tanulási folyamat és mire képesek a játékosok. Mind szeretünk nyerni, de most nem ez a legfontosabb ezen a két meccsen.”

Dabasi Réka: „A dánok ellen jó a mérlegünk, de most az összekovácsolódáson és a játékelemek kipróbálásán lesz a fő hangsúly. Azt, hogy miben kell fejlődni, a találkozók után lehet megmondani. Mindenki várja már, hogy újra meccset játszhatunk, nekem ráadásul még hosszabb a kihagyás, mert sérült is voltam az év elején.”

Kiss-Simon Franciska: „Az elmúlt két hétben a klubokban mindenki kemény alapozó munkát végzett, és vártuk, hogy újra találkozzunk a válogatottnál. Fontos lesz, hogy az apró, új részleteket minél jobban begyakoroljuk és ezeket vissza is adjuk a jégen. A dánok elleni meccseken is az lesz a lényeges, hogy a tanultakat mennyire tudjuk megvalósítani, az eredményeknek majd a vb felé haladva lesz nagyobb jelentőségük.”

Huszák Alexandra: „Feltöltődésre használtam a nyarat, de a szinten tartásra is figyelmet, amikor lehetett, U16-os fiúkkal is edzettem. Az első válogatott edzőtábor jól sikerült, az új szövetségi kapitány nagyon következetes, pluszt tud adni a csapatnak, várom, hogy még többet dolgozzunk együtt. A játékstílus is változik, mint eddig, és másban is tud újdonságot hozni. Jó lesz végre meccset játszani a hosszú kihagyás után, már hiányzik. Az lesz a lényeg, hogy az új elemeket gyakoroljuk a dánok ellen is.”

Kiss Andrea: „Megyünk tovább a megkezdett úton, és a taktikai elemeket próbáljuk minél jobban begyakorolni. A két edzőmeccsen is azt kell megmutatnunk, hogy mennyire tudtuk a tanultakat elsajátítani, és utána lehet továbblépni. Minden meccset meg akarunk nyerni, így lesz ez a dánok ellen is. Mindenki szívvel-lélekkel fog játszani, ha pedig jól is teljesítünk, az fél siker. Nagyon várom már, hogy újra játszhassunk, mindig megtiszteltetés felhúzni a válogatott mezt.”

Tóth Enikő: „Az előző szezonban több sérüléssel bajlódtam, kellett idő a kezelésükhez, így nekem a járvány miatti leállás ebből a szempontból még jól is jött, hiszen tudtam ezekre figyelni, helyre tudtam rakni magamat, és az új szezont száz százalékos állapotban tudtam kezdeni. Mindenki készült a nyáron és várta, hogy újra együtt legyen a válogatott. Az új szövetségi kapitány pozitív személyiségnek tűnik és nagyon profi, ahogy hozzálátott a munkához, biztos, hogy élmény lesz vele együtt dolgozni. Fontos, hogy egész hét alatt fókuszáltak maradjunk és végig koncentráljunk, nyitottak legyünk az új tudásra, hogy minél nagyobb fejlődést érhessünk el. A dánokkal mindig ki-ki meccseket játszunk, most is szeretnénk nekik megmutatni, hogy dolgoztunk és jobbak vagyunk.”

Somogyi Vivien: „Jó dolgokat tapasztaltam az előző edzőtáborban, tetszettek az új kapitány módszerei. Nyitott személyiség, biztos vagyok benne, hogy ki tudja hozni belőlünk a legjobbat. A mostani táborban folytatjuk azt a munkát, amit elkezdtünk. Hasznos lesz, hogy nem egymás ellen játszunk, hiszen régóta ismerjük egymás játékát, a dánok elleni meccsek reális képet adhatnak.”

Szamosfalvi Petra: „Élveztem az első tábort is, és nagyon vártam a mostanit is. Most kevesebben vagyunk, pörgősebb edzésekre és fejlődésre számítok. Várom már a dánok elleni meccseket, remélem, hogy meg tudjuk őket verni.”

Szick Dorka: „Jól éreztem magam az első táborban is, tetszettek, újszerűek voltak a feladatok. Amikor új edző van, mindenki a nulláról indul, és megmutathatja a tudását. Most már jobban belevágunk a dolgok közepébe, nagyobb tempójú táborra számítok. Bár látjuk, hogy még mindig sok a bizonytalanság a sportvilágban, de nem szabad, hogy ez befolyásoljon minket. Közeledünk az A csoportos vb-hez, az a cél, hogy bentmaradjunk, ezért kell megtennünk mindent.”

Alexandra Gowie: „Örülök, hogy újra Magyarországon játszhatok, jó szezonra számítok. Nagy potenciál van a válogatottban. Hasznos lesz, hogy a klubcsapatok is sokkal magasabb szintű bajnokságban edződhetnek, ez a válogatottnak is előnyös lesz.”

Sarah Knee: „Izgatott vagyok, hogy Lisa Haley-vel dolgozhatok együtt, nagy tapasztalattal rendelkezik, sokat segíthet a csapatunknak. Úgy gondolom, a lányok is gyorsan tudnak alkalmazkodni majd a kanadai stílushoz, hiszen nyitottak. Mindenki még motiváltabb, mint volt, keményen fogunk dolgozni. A dánok mindig kemény ellenfelek, de mivel nem volt sok lehetőségünk együtt játszani az utóbbi hónapokban, így az első néhány mérkőzésen inkább az a cél, hogy újra ráérezzünk a játékra, visszatérjen a kémia, elsajátítsuk az új szokásokat, utána lehet távolabb tekinteni.”

Jelena Grkovic: „Jó élmény volt az első edzőtábor, az új szövetségi kapitánynak megvan a tekintélye, emellett segítőkész is. Örülök, hogy újra együtt dolgozik a keret, ha jó hangulatban tudunk készülni, akkor minden más könnyebben megy.”

Jókai-Szilágyi Kinga: „Jól éreztem magam az első táborban is, többségében biztató visszajelzéseket kaptam az új kapitánytól. Ezen a héten a szisztémák elsajátítása és az összeszokás lesz a legfontosabb. Várom már a dánok elleni meccseken, ki vagyok éhezve az éles játékra.”

Tóth Zsófia: „Jól éreztem magam a legutóbbi táborban, jó volt újra visszatérni a csapathoz és újra jégre lépni. Azt szeretném, hogy most még jobban teljesítsek.”

Faggyas Lilla: „Az első edzőtábor leginkább arról szólt, hogy mindenki visszaszokjon a jéghez, megint összeálljon a csapat és a fiatalabbak is beilleszkedjenek – ez sikerült is, jó volt a hangulat. Most viszont már éles helyzetben fogunk játszani, megnézzük, hogyan működik a csapat egy erős riválissal szemben. Ez jó lehetőség, hogy kiderüljön, hogyan működünk csapatként, min kell még javítani.”

Pázmándi Zsófia: „Nagyon jól éreztem magam az első táborban is, öröm volt megismerni az új szövetségi kapitányt, nagy hatással lesz a válogatottra. Sok pozitív visszajelzést kaptam, szeretnék a folytatásban is megfelelni neki. Nekem nagy előrelépés, hogy itt lehetek a keretben, sokat tanulok a tapasztaltabb lányoktól. Az U18-ből már kiöregedtem, ez az év arra van, hogy megálljam a helyem és megmutassam, hogy ide való vagyok.”

A keret

Németh Anikó GK MAC Budapest
Szabó Fruzsina GK MAC Budapest
Tóth Zsófia GK KMH Budapest
Faggyas Lilla D KMH Budapest
Grkovic Jelena D KMH Budapest
Kiss-Simon Franciska D KMH Budapest
Knee Sarah D KMH Budapest
Németh Bernadett D MAC Budapest
Odnoga Lotti D Dartmouth College (USA)
Rónai Alexandra D MAC Budapest
Tóth Enikő D KMH Budapest
Dabasi Réka F KMH Budapest
Gasparics Fanni F MAC Budapest
Gowie Alexandra F MAC Budapest
Horváth Imola F MAC Budapest
Huszák Alexandra F KMH Budapest
Jókai-Szilágyi Kinga F Vienna Sabres (AUT)
Jókai-Szilágyi Zsófia F Lulea HF (SWE)
Kiss Andrea F MAC Budapest
Kreisz Emma F MAC Budapest / Stanstead College (CAN)
Pintér Hanna F SDE Stockholm (SWE)
Pintér Lili F SDE Stockholm (SWE)
Pázmándi Zsófia F MAC Budapest
Somogyi Vivien F KMH Budapest
Szamosfalvi Petra F KMH Budapest
Szick Dorka F KMH Budapest

A stáb

Lisa Haley Head Coach / Szövetségi kapitány
Mika Väärälä Coach / Edző
Kis András Coach / Edző
Budai Krisztián Goalie Coach / Kapusedző
Ács Ferenc S&CC / Erőnléti edző
Tornyi Gábor Equipment manager / Felszerelés menedzser
Dénes Veronika Physiotherapist / Rehabilitációs edző
Mondl Viktória Sport massage therapist/ Sport masszőr
Jasó Judit Team Manager / Csapatvezető
Dr. Széplaki Attila Team doctor / Csapatorvos
Nagy István/Soós Judit Sportpszichológus /sport psychologist
Kaposi Dávid Press / Sajtó

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV