Nem sikerült a bravúr, hétfőn este dől el a magyar csapat sorsa

2023.05.21. 18:37 |

Voltak biztató időszakok, ám a német válogatott fölényesen, 7-2-re győzött a tamperei világbajnokságon.

Egy szünnap után találkozott a németekkel a magyar válogatott Tamperében. Az ellenfél hat ponttal állt a meccs előtt, és még minden esélye megvolt a negyeddöntőbe jutásra. A mieink pedig úgy vághattak neki az utolsó két meccsnek, hogy egy győzelem biztos bentmaradást érhet. Hári János maradt ki a keretből, a sérült Nagy Krisztián helyett behívott Németh Kristóf még nem érkezett meg. A kapuban Horváth Dominik kezdett, Szirányi Bence pedig szélsőként kapott szerepet.

A meccs első helyzete Terbócs István előtt adódott, megindult, de a hátvéddel nagyot küzdve már nem tudott rendesen lőni. Aztán Horváth Dominiknak kellett többször is védenie. Két perc után lendületes akciót vezettek a mieink, Galló okos passza után Fejes lőtt, de a kapus leért a rövid alsóra. A másik oldalon az adott okot az izgalomra, hogy Horváth nem tudott rátenyerelni a korongra, ám végül sikerült tisztázni. A fiatal magyar kapus nem unatkozott, az első hét percben kilenc védése volt, ezek közül szinte mindegyik bravúros. A nyolcadik percben viszont már ő is tehetetlennek bizonyult: a saját harmadában szerzett korongot a német csapat, Schitz indult meg, és lőtt is keményen, a kipattanót pedig Stachowiak vágta be nagy erővel (0-1). A folytatásban az aktívan játszó Kahun közeli lehetőségét hárította Horváth. A 14. percben Galló letámadása volt sikeres, Niederbergernek kellett közbeavatkoznia. Peterka is tesztelte a magyar kapust. Az utolsó percben Papp és Sofron megindulásában volt veszély, ám az állás nem változott. Másfél másodperccel a vége előtt Galló és Seider akaszkodott össze, így mindketten büntetést kaptak.

A második felvonást bátrabban kezdte a magyar csapat, Erdély lövése a blokkról vágódott ki. Aztán német helyzetek következtek, majd Nagy Gergő lépett ki, ám nem tudott túljárni a kapus eszén. A játékvezetők megvideóztak egy esetet, és Szubert fejre irányuló támadásért 5 perc plusz véglegessel küldték ki, majd fél perc múlva a korábban hatodikként draftolt Seider is két percet kapott - öt a három ellen támadhattak a mieink. Ebből egy perc óvatos játékkal telt, alig volt hely lőni. Aztán viszont Sofron csilingelős bombát eresztett meg, talpra is ugrottak a magyar szurkolók, ám az öröm nem tartott sokáig, a játékvezetők jelezték, hogy a gól érvénytelen, Bartalis befogta az ellenfél ütőjét, amiért kiállítást kapott. A négy a három, majd a négy a négy is lepörgött, nem sikerült egyenlíteni. Nagy Gergő erős lövése fölé ment, a másik oldalon pedig Stachowiak járt közel a gólhoz. A 34. percben Bartalis passza után Galló löketét Niederberger bravúrosan hárította Az utolsó öt percre megtáltosodtak a németek. Előbb Seider talált be a szétzilált védelem ellen, Horváth is tehetetlen volt (0-2). Húsz másodperccel később Soramies lövése kijött a magyar kapusról, éppen Sturm elé, aki elhúzta, és betessékelte (0-3). Galló kiállítása alatt kétszer is nagyot védett Horváth, ám a harmadi esetben már nem tudott védeni: a belőtt korongba Sturm nyúlt bele a kapu előtt (0-4).

A 43. percben tovább növelte előnyét a német válogatott: Peterka éles szögből leadott lövése meglepte Horváthot, a korong a hátáról pattant be (0-5). Aztán Kógernek volt lehetősége, majd nem sokkal később összejött a szépítés: a 47. percben egy harcos korongszerzés után Papp indult meg, Vinczéhez továbbított, aki jól vette észre a bemozgó Terbócsot, beleért, a korong pedig átcsúszott a kapus alatt (1-5). Nem sokkal később Müller lőtt mellé egy finom csel után, a magyarok pedig újabb gólt szereztek: a Stipsicztől kapott korongot Fejes lőtte el nagy erővel, a rövid felsőben kötött ki (2-5). Horváth nem unatkozott a folytatásban sem, de az 51. percben egy lendületes akciót megint góllal fejeztek be a németek: a második hullámban érkező Kahun volt eredményes. Még Sebőknek volt egy veszélyes akciója, ám újabb magyar találat nem született. Német viszont igen: az 59. percben Jonas Müller vette be a rövid sarkot.

A magyar válogatott hétfőn este Ausztria ellen zárja a vb-t, és ha bármilyen formában győz, akkor bent marad.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV