Mi újság, Pálkövi Zsombor?

2023.12.18. 18:40 |

A DEL-ben szerződtetett játékvezetőként tevékenykedő fiatal sporival a divízió 1/A-csoportos U20-as világbajnokság apropóján beszélgettünk. Négy mérkőzést vezetett a tornán, két alkalommal magyar segítő közreműködésével.

Mikor szokott kiderülni, hogy valaki jelölést kap egy világeseményre? – kérdeztük Pálkövi Zsombort a bíróküldés gyakorlatáról.

Már a szezon legelején megtudjuk, kit, hová jelölnek, ezeket a jelöléseket egyébként el is kell fogadni. Októberben kaptam az értesítést, hogy közreműködhetek ezen a tornán.

Meglepett volna, ha nem fogadod el a jelölést. Mit szóltál a felkérésnek?

Nagyon örültem, mert Münchenben élek, a szezon közben nem nagyon látom a családomat, a barátokat, ez most így egy nagyon jó lehetőség volt, hogy kicsit itthon is legyek. Egyébként pedig egy magasabb színvonalú világbajnokságról van szó, ahol mindig megtiszteltetés részt venni.

Szeretsz kint élni? Hogyan alakul a játékvezetői karriered?

Igen, szeretem a várost, a barátnőmmel élünk kint. Minden a helyén van szakmai értelemben is, jó úton haladok úgymond. A DEL-ben tevékenykedem, illetve egy csereprogram miatt fújok pár meccset az ICEHL-ben, az is egy nagyon jó tapasztalatszerzési lehetőség, új ingerekkel, új kapcsolatokkal.

Mekkora ugrás volt a német bajnokság a korábbi szinthez képest, amit megszoktál?

Nagyon nagy ugrás volt, nagyjából tíz meccs kellett ahhoz, hogy belerázódjak a ligába. Beszélek itt elsősorban a játékosok technikai felkészültségéről, a gyorsaságukról, és főként arról a stresszről, ami a játékvezetőkre helyeződik. Ebben a tekintetben óriási a különbség. Nagyon sok szurkoló van kint a bajnoki mérkőzéseken, nagyon sokat követik a sportágat a tévén keresztül is. Akármilyen kisebb hibáról is van szó, arról biztos, hogy szó esik a közösségi oldalakon vagy a hírekben.

Olvasod ezeket a kommenteket?

Nem, mert nagyon sok van belőlük, képtelenség lenne elolvasni mindent. Amíg itthon voltam, néha felmentem mondjuk a Komment Csoportba, azokat szívesen elolvasgattam, de kint ezt nem lehet követni. Minden csapatnak van 50-100 ezer követője a Facebookon, nem is lenne mentálisan egészséges, ha ezeket bújná az ember, el kell határolódni ezektől, én is így teszek.

Segítettek a beilleszkedésben a kinti kollégák?

Igen, nagyon sokat. Minden mérkőzésemen ellenőr tevékenykedik, nagyon sok visszajelzést kapok, úgy érzem, nagyon könnyű kint Németországban fejlődni. Nyilván ez is a célom, hogy még jobban menjen a játékvezetés. A szezon elején volt egy edzőtáborunk, azóta online meetingeken tartjuk a kapcsolatot.

Mely meccseken kaptál szerepet a budapesti vb-n? Miben különböznek ezek a találkozók főként egy bajnokitól?

A Japán-Ausztria, a Kazahsztán-Dánia, a Kazahsztán-Franciaország találkozókat, valamint a zárómeccset, a Kazahsztán-Ausztria mérkőzést vezettem. Teljesen mások ezek, hiszen a játékosok teljes sebességgel korcsolyáznak, nem vethető össze egy profi bajnoki meccsel, a játékosok itt nagyon fegyelmezetten játszanak. Így könnyebb is meccset vezetni. Szurkolók jórészt csak a magyar mérkőzéseken voltak nagy számban, így kevesebb emóció jelentkezett a csapatoknál. Megtiszteltetés, hogy itt lehettem, és az is, hogy közreműködhettünk a magyar kollégákkal. Egyszer Szabó Dávid, majd az utolsó napon Kis-Király Barna vonalbíróval dolgozhattam együtt, hosszú ideje nem volt lehetőségem magyar kollégákkal vezetni.

Mi következhet számodra a folytatásban?

Reménykedem, hogy a karrieremben lehetőségem lesz bizonyítani újabb A csoportos világbajnokságon. Egyen már szerepeltem korábban, Németországban, egy U18-as vb-n, még mindig álom számomra, hogy újra megkapjam a lehetőséget. Abban is bízom, hogy két vonalbíró kollégámnak is lesz lehetősége magasabb szinten bizonyítania.

Mikor utazol vissza Münchenbe?

Már vasárnap. Sajnos a meccsek miatt nem tudok idehaza lenni karácsonykor és újévkor, de ez egy áldozat, amit meg kell hozzak a jövőm érdekében.

Pálkövi Zsomborral 2022 júniusában készítettünk hosszabb videóinterjút.