A feltételek is közelítenek a világelithez

2016.08.15. 09:29 |

A Metodikai Központ néven ismert létesítmény a magyar válogatottak száraz felkészítését szolgáló központ, ahová az Egyesült Államok ifiválogatottja és annak szakmai stábja is ellátogatott a juniorválogatottunk elleni mérkőzést követően. Kiderült, ebből a szempontból hol tartunk a világelittel szemben.

Kevin McLaughlin, az Egyesült Államok U18-as csapatának általános menedzsere és az egyik másodedző, Nick Fohr nyilatkozott honlapunknak a magyar válogatott program központjáról és kérésünkre össze is hasonlította azt az amerikai feltételekkel. A USA Hockey Colorado Springsben készíti fel válogatottjait, ezt toldotta meg egy újabb létesítménykomplexum megvásárlásával, amely az Egyesült Államok Nemzeti Utánpótlás Válogatott Programjának (United States National Team Development Program – USNTDP) tulajdonában van és Plymouthban, Michiganben található. Mindkét szakember megemlítette, mennyire fontos állomása a felkészülésnek ez az európai túra és áradoztak Budapestről is.

„Tökéletes volt számunkra ez a pár nap a torna előtti edzőtáborhoz, a város csodálatos, gyönyörű és világszínvonalú. Az emberek nagyszerűek, a hotel és az ételek pedig fantasztikusak voltak. Kovács Zoltán a barátom és nagyon kedves volt tőle, hogy felajánlotta nekünk a lehetőséget, hogy itt eddzünk és játsszunk egy barátságos találkozót is” – mondta McLaughlin, aki nemcsak Budapestről beszélt szuperlatívuszokban, hanem a Tüskecsarnokról is, ahol csapata győzni tudott. „A csarnok nyilvánvalóan gyönyörű, ahogy a skybox is, ahonnan az edzéseket és a meccset videózhattuk.”

A Metodikai Központról hasonlóképpen vélekedett: „amivel itt rendelkeznek, az elsőosztályú. A tornaterem, az edzősítő és kondicionáló lehetőségek, a videó/tanterem, az öltözőrendszerrel és a jégfelülettel elsőosztályú létesítményt alkot.”

A USNTDP Plymouthban kialakított központjáról már Nick Fohr beszélt és mint kiderült, nincs nagy eltérés közte és a már említett budapesti létesítmény között. „Ragyogó, amivel itt rendelkeznek. Mi most vettünk egy létesítményt Plymouthban, Michiganben. Voltaképpen egy csarnokot vettünk, mert eddig Ann Arborban béreltünk egy helyet. A csarnokban két jégfelület van, amelyeket felújítottunk, új palánk- és plexirendszer van, mind NHL-szintű. Nagyjából 20 000 négyzetlábnyi részt csatoltunk a már meglévő épülethez, aminek nagyjából a felét teszi ki a súlyterem és az edzőközpont, egyharmada futófolyosó. Van egy lőpad rész a szárazon végzett képességfejlesztéshez. Az emeleten vannak az irodák és a videó/tantermek, ahol edzés- és meccsvideókat elemzünk, illetve NHL mérkőzésekből mutatunk példákat.”

Ez alapján tehát valóban nem állunk annyira távol a USA Hockey-tól.

Fotó: Mudra László - MJSZ