Menyhárt Gáspár a Hírességek Csarnokában

2020.11.13. 12:00 |

A 172-szeres válogatott, 5-szörös magyar bajnok és 5-szörös kupagyőztes egykori jégkorongozót választották maguk közé a halhatatlanok.

A Magyar Jégkorong Hírességek Csarnokának taglétszáma 2019 óta harmincfős tagságot számlál, ami tavalyi Sárközy Tamás, Studniczky Ferenc, Horváth Zoltán és Kereszty Ádám beiktatásával vált teljessé. Ezt megelőzően a Magyar Jégkorong Szövetség elnökségének javaslatára az "intézmény" szervezetileg megújult, és a „Halhatatlanok Társulata” mintájára folytatja működését. Az akkor hozott elnökségi határozat alapján a létszám 30 fő lett. A halhatatlanok közé olyan 60. életévét betöltött személyek javasolhatók, akik játékosként, játékvezetőként, edzőként, sportvezetőként pályafutásuk során példamutatóan kimagasló tevékenységet folytattak a magyar jégkorongsportban. Új tag beválasztása egy korábbi tag halála esetén lehetséges. Jelöltet kizárólag a tagság választhat. A Hírességek Csarnokának minden tagja egy-egy szavazattal rendelkezik, további egy-egy voksa van a történeti munkacsoportnak és az MJSZ főtitkárának van. Az új tagot a történeti munkacsoport javaslatára az MJSZ elnöksége hagyja jóvá.

Sárközy professzor, az MJSZ legendás elnöke idén februárban bekövetkezett halála nyomán csökkent a létszám, ezért a történeti munkacsoport augusztusban arra kérte a tagokat, hogy állítsanak új jelöltet, és döntsenek arról, hogy ki legyen a Hírességek Csarnokának harmincadik kitüntetettje. Az elektronikus úton lebonyolított szavazást nagy fölénnyel Menyhárt Gáspár nyerte. A jelölt személyét az MJSZ elnöksége is méltónak találta a díjra.

A járványhelyzet miatt a Magyarország–Lengyelország válogatott mérkőzéseken nem rendezhették meg a hivatalos beiktatási ceremóniát. A tervek szerint ezt a táblaavató ünnepséggel egy időben, januárban, a Magyar Jégkorong Napján a Városligeti Műjégpályán pótolja majd a Magyar Jégkorong Szövetség. A helyszín a Városligeti Műjégpálya lesz. Menyhárt Gáspár videóüzenetben fejezte ki köszönetét minden magyar hokiszurkolónak.

Menyhárt Gáspár 1950. január 16-án született Budapesten. Nég évesen tanult meg korcsolyázni egy Rigó utcai grundon. Kisiskolás volt, amikor a Városligeti Műjégpályán felfigyeltek rá, és elhívták egy próbaedzésre. Ezután felvették az FTC serülőcsapatába, ahol „Szende báró” és Minder Rezső voltak a mesterei. 17 éves korában mutatkozott be a Ferencvárosban a felnőttek között, ahol együtt játszhatott a korszak legkiválóbb hokisaival, olyanokkal, mint Raffa György, Horváth Öcsi, Schwalm Béla, Jakabházy László, Póth Öcsi, Kassai György és még sokan mások.

1969-ben, értettségi után behívták katonának. Ekkor átigazolt az Újpesti Dózsához, amelynek 1985-ös visszavonulásáig meghatározó tagja volt. Ötszörös magyar bajnok és ötszörös Magyar Kupa-győztes.

1967-ben mutatkozott be a nemzeti együttesben a svájci Luzernben, ahol az ő első válogatott góljának is köszönhetően 3-1-re legyőztük Svájcot. 1967-től 1985-ös visszavonulásáig folyamatosan tagja volt a magyar jégkorong-válogatottnak, ez idő alatt egy kivétellel minden világbajnokságon részt vett, és összesen 172 alkalommal ölthette magára a címeres mezt.

A Magyar Jégkorong Hírességek Csarnoka tagjainak névsora ide kattintva érhető el.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV