Megvan az első A csoportos győzelem

2021.08.26. 05:48 |

A női válogatott 5-1-re verte Dániát a Calgaryban zajló A csoportos vb utolsó csoportmeccsén. Gasparics Fanni és Gowie Alexandra is duplázott.

A magyar sorokban egy változás volt, Pártos Réka öltözött be Grkovic Jelena helyett. A dánoknál Nordstrom kezdett a kapuban, a vb-n először.

A frissebb dánok kezdtek aktívabban, több helyzetet alakítottak ki az első percekben, de Németh Anikó ezúttal is jól védett. Nagyjából öt perc után jutottak el először komoly lövésig a mieink. Mayer Fruzsina kapott két percet, veszélyeztettek is a dánok, ám sikerült kihúzni ezt az időszakot. Aztán Szamosfalvi Petra lódult meg és lőtt bátran.

A 12. percben került először emberelőnybe a magyar válogatott, és az első percet sikerült is megnyomni, jöttek a lövések, ám a vezető találat nem született meg. A 15. percben tíz másodperc különbséggel állítottak ki két játékost az ellenféltől, és a kettős fórt sikerült is gyorsan értékesíteni: a kijátszott akció végén Jókai-Szilágyi Kinga volt eredményes, a korong a dán védő botjáról került a hálóba – először vezetett a vb-n a magyar csapat (1-0). A szimpla fórban is jöttek a magyar helyzetek. Aztán a 18. percben Gowie Alexandra csapott le egy eladott korongra a támadóharmadban, és szép mozdulattal lőtte ki a felső sarkot (2-0).

A dánok is próbálták felpörgetni a játékukat, de Németh odaért, amikor kellett. Másfél perccel a harmad vége előtt újabb magyar kiállítás következett, akadt próbálkozás, de a dánok kihúzták a szünetig.

A második harmad elején viszont már sikerült kihasználni a fórt: Jókai-Szilágyi remek érzékkel tette be a korongot, az érkező Gasparics Fanni pedig a hálóba bombázott (3-0).

Németh Anikó újabb fontos védése után az egyre magabiztosabb magyar együttesből Kiss Andrea veszélyeztetett, majd Jókai-Szilágyi került helyzetbe. A 26. percben ismét megfogyatkozott a fizikálisan játszó ellenfél, ám egy korongvesztést Josefine Jakobsen büntetett meg, és lőtt nagy gólt (3-1). Az emberelőnyből hátralévő idő nagy lehetőség nélkül pörgött le.

A gól nem fogta meg a mieinket, Jókai-Szilágyi hatalmas lendülettel küzdött, sok zavart okozott a dán védelemben, és Gasparics is szépen cselezte tisztára magát, de Nordstrom odaért. A 32. percben Szamosfalvi kapott két percet, nyomtak a dánok, de Németh védései mellett a blokkok is jöttek. Egyenlő létszámnál Mayer lépett ki, és eresztett meg kemény lövést, de nem találta el a kaput. A másik oldalon Knee Sarah szerelte az utolsó pillanatban a dán csatárt, majd Németh mutatott be nagy védéseket, Dabasi Réka pedig sisakkal blokkolt.

A 38. percben Horváth Imola és Brix is leült, nem sokkal később pedig a dánok elcserélték magukat, így négy a három ellen támadhattak a magyarok. Fél perc után sikerült is kihasználni a lehetőséget: Gowie kerülte meg a kaput, majd a kapus válla fölött a kapuba lőtt (4-1).

A harmadik felvonás sem hozott változást a játékban, nagy iram mellett akadtak hibák, a dánok próbálkoztak, de a mieink kontroll alatt tartották a meccset. Kiss Andrea a kaput megkerülve alakított ki helyzetet, majd Rónai Alexandra lövését hárította a dán kapus. Aztán Horváth lépett ki a jobb szélen egyedül, ám a lapos lövésre leért Nordstrom. Dabasi Réka kevergetett bátran, és Gasparics is veszélyesen játszott. A másik oldalon Jakobsen egy visszatett korongot lőtt kapura középről, de nem változott az állás. És akkor sem, amikor Szamosfalvi került helyzetbe, Nordstrom védett.

Az 50. percben emberelőnybe került a magyar együttes, de a két perc komolyabb helyzet nélkül telt el. Nagy volt a küzdelem a jégen, keményen harcoltak a mieink, a hibákból egyik csapat sem tudott profitálni. Szamosfalvi büntetését is sikerült kivédekezni, nem sokkal a visszatérés után a csatár lőtt bátran, majd Seregély Míra tesztelte a kapust.

A hajrában kétszer is kettő az egy elleni akciót vezettek a mieink, és a Gasparics-Dabasi összjátékból még nem született gól, de Jókai-Szilágyi passzából a csapatkapitány már betalált (5-1).

Először szólt női A csoportos vb-n a meccs végén a magyar himnusz. A sikerrel a magyar csapat a kilencedik helyen végzett a vb-n.

A meccs legjobb magyar játékosa Gowie lett. Az egész vb három legjobbjának a mieinktől Gasparicsot, Dabasit és Odnogát választották.

Az összeállítás Dánia ellen:

Seregély, Kreisz, Gowie
Gasparics, Dabasi, Jókai-Szilágyi K.
Szamosfalvi, Rónai, Kiss A.
Pintér H., Horváth I., Pintér L.
Metzler 

Knee, Kiss-Simon
Németh B., Tóth E.
Mayer, Odnoga, 
Pártos

Németh A. (Tóth Zs.)

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV