Megnyílt a Pásztor György Magyar Jégkorong Emléktár

2023.11.15. 18:46 |

A megújult, nagyjából 500 emléktárgyat bemutató tárlat a Városligeti Műjégpálya épületében nézhető meg.

A magyar jégkorong történetét bemutató, 2015-ben létrehozott tárlat az idei korcsolyázó szezonra megújult, és a sportág legendás alakja előtt tisztelegve a Pásztor György Magyar Jégkorong Emléktár néven működik tovább. A hivatalos megnyitót szerda délután tartották a Városligeti Műjégpályán. 

„Száz év néz le ránk ezen a helyszínen, hiszen a Városliget legendás bölcsője a jégkorongsportnak, az első bajnoki mérkőzést és az első válogatott mérkőzést is itt rendezték, aztán volt itt Európa-bajnokság, és a legutóbbi Winter Classic 2016-ban. Tavaly elhunyt tiszteletbeli elnökünk sportotthona is volt a Városliget. Pásztor György köztiszteletben álló és elismert tagja volt a jégkorongsportnak, generációk legendája és példaképe, az ő emlékét megtisztelve és ápolva neveztük el róla az emléktárat. Egy olyan tér jött létre, amit a jégkorongot még nem ismerő korcsolyázók is örömmel és érdeklődéssel kereshetnek fel, és az emléktár is hozzá tud járulni ahhoz, hogy a magyar jégkorong hírét vigye” – mondta Misovicz Tibor, az MJSZ alelnöke.A tárlat közel 500 relikvián keresztül ismerteti a sportág kezdeteit, sikereit, legendás alakjait. A legrégebbi tárgy egy 1908-as korcsolyapálya-belépő, a legújabb pedig a magyar és a kanadai játékosok által aláírt mez 2023 májusából. 

„Alapvető újdonság, hogy tematizált vitrinek mutatják be a sportág történetét, például a szapporói feljutást vagy a női válogatott mostani sikereit. Frissítettük a legendás párharcokat, és külön vitrint kaptak a játékvezetők is. A legbüszkébb a Bibi Torriani-díjra vagyok, amit az Ocskay család újra felajánlott számunkra. Jól néz ki együtt egy helyen a magyar jégkorong összes fontos serlege. Mindenki készséges volt és első szóra odaadta a saját emléktárgyát” – mondta Kramer Ádám, az MJSZ alumni programjának vezetője. 

A Pásztor György Magyar Jégkorong Emléktár a Városligeti Műjégpálya nyitvatartási idejében lesz látogatható.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV