Kazahsztán maradt hibátlan

2018.04.24. 18:06 |
A világbajnokság két 100%-os csapatának összecsapásán az esélyesebbnek számító kazah válogatott nagy arányú győzelmet aratott a britek ellen.

Kazahsztán – Nagy-Britannia 6-1 (1-1, 2-0, 3-0)

I.harmad

A mérkőzést a kék mezes britek kezdték aktívabban, a harmadik percben pedig a vezetést is megszerezték: Luke Ferrara kék vonalról eleresztett lövése ellen bizonyult tehetetlennek Henrik Karlsson, a kazahok kapusa (0-1). A hatodik percben egyenlíthetett volna Kazahsztán, majd az ellentámadásból kettőre nőhetett volna a brit előny: a palánkról a korong pont a kazah kapu előterébe pattant vissza, amire Brett Perlini csapott le, de Karlsson hárította a közvetlen közelről érkező lapos lövést. Nem sokkal később emberelőnybe kerültek a kazahok. Ben Bownsnak több nagy bravúrt is be kellett mutatnia a kiállítás alatt, de a kapus és a brit emberhátrányos védekezés is jól állta a sarat. Teljes létszámban aztán a britek kerültek mezőnyfölénybe, távoli lövéseik rendre magukban hordozták a gólveszélyt. A 13. percben ők kerültek emberelőnybe, de idő előtt vége lett. Dallas Ehrhardt fogását követően rövid ideig 4 a 4 elleni játék folyt a jégen, majd ismét a kazahok kerültek létszámfölénybe, amit ezúttal már kihasználtak: a 15. percben Dmitri Grents lőtt az elterülő Bowns fölött a kapu bal oldalába (1-1). A harmad vége aztán kiegyenlített játékot hozott, felváltva volt dolga Karlssonnak és Bownsnak, de újabb gól már nem született a dudaszóig, annak ellenére, hogy az utolsó másfél percet öt a négy ellen játszhatta végig Kazahsztán. A lehetőségeik megvoltak, de csak kapuvasig jutottak.

II.harmad

Az első harmadból átnyúló kiállításból még fél perc volt hátra, ezt a britek ki is védekezték, de az első játékmegszakításig képtelenek voltak kijönni a saját harmadukból. Az első brit lövésre a harmadik percre kellett várni, Ehrhardt lövését azonban a botos kesztyűvel hárította Karlsson. A hatodik percben emberelőnybe kerültek a kazahok: Mark Richardson akasztotta Grentset, de Bownson ezúttal nem sikerült kifogniuk. A harmad közepén még ha csak rövid időre is, de kijöttek a britek a kazahok szorításából. Három komoly lehetőség is adódott előttük, de próbálkozásaik elakadtak a kazah kapusban. A 13. percben aztán Artemi Lakiza lőtt a kék vonalról, az egyik brit játékoson irányt váltó korong pedig Bowns mögött kötött ki (2-1). Három perccel később Roman Starchenko a jobb oldali kör közepéről vette be a brit ketrecet, ezzel kettővel növelve csapata előnyét (3-1). A játék képe változatlan maradt a játékrész végéig. A kazahok nyomtak, de újabb gólt már nem lőttek.

III.harmad

A második harmad legvégén Maxim Semyonovot állították ki, így a záró húszpercet emberelőnyben kezdhették a britek. A brit előnynek ismét idő előtt lett vége, Brendan Brookst küldték ki testre ütésért. A 4 a 4 elleni játék alatt tovább nőtt a kazah előny: Starchenko talált a kapuba ismét, Yevgeni Rymarev kapu mögül érkező passzát követően (4-1). A hatodik perc végén Nikita Mikhailis talált a kapuba Lakiza centerezését követően (5-1). A gól után a britek kapust cseréltek, Bowns helyett Jackson Whistle állt be, akit azonnal fel is avattak: Alikhan Asetov távoli lövése után már 6-1 állt az eredményjelzőn. A 12. percben aztán majdnem sikerült szépíteni emberhátrányból: két brit ugorhatott ki egy rossz kazah korongkezelést követően, de Jonathan Phillips végül a kaput sem találta el. Az 55. percben aztán emberelőnybe kerültek a britek, de nem sikerült szépíteniük sem a két perc alatt, sem a mérkőzés hátralevő részében, így az eredmény már nem változott.

Galym Mambetaliev, Kazahsztán szövetségi kapitánya: "A végeredmény nem tükrözi, hogy milyen kemény összecsapáson is vagyunk túl. A brit csapat nagyon gyorsan és céltudatosan játszott. A türelmes és egyszerű játékunknak köszönhetően viszont sikerült nyernünk."

Peter Russel, Nagy-Britannia szövetségi kapitánya: "Az első harminc percet nagyon megnyomtuk. Úgy érzem, a két csapat közti különbség kisebb volt, mint amit a 6-1-es végeredmény mutat. Hajtós és technikailag magas szintű meccset játszottunk, a lengyelek ellen inkább a fizikális játékunkra lesz szükségünk."

Roman Starchenko, kazah csatár: "Rosszul kezdtünk, aztán sikerült változtatni a játékunkon, onnantól kezdve pedig sokkal többször jutottunk el az ellenfél kapujáig, és sokkal többet is lőttünk. Nem vagyok teljesen elégedett, az emberelőnyök kihasználásában még fejlődnünk kell."