Már otthon gyógyul Jarmo Tolvanen

2019.05.09. 16:36 |

A magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya, Jarmo Tolvanen egészséges, bár még nem került ki teljesen az orvosok kezei közül. A finn szakvezető elmondta, hogy mennyire tehetetlennek érezte magát, hogy egészségi okokból nem lehetett a csapattal Kazahsztánban a Divízió I/A világbajnokságon.

Jarmo Tolvanen adott gyors helyzetjelentést egészségi állapotáról. „Most már otthon vagyok, az orvosok még több vizsgálatot végeznek, de semmi sürgősről nincs szó. Nincs fájdalmam, ezért engedtek haza. Az orvosok sem tudják pontosan, miért lettem rosszul. A következő napokban ki akarják zárni a különböző lehetséges okokat. A közeljövőben műtét is vár rám. Szerencsére nem életveszélyről van szó, de köze van ahhoz a problémához, ami a vb előtt jelentkezett.”

A finn edző a távolból is a lehető legtöbbet próbált segíteni a csapatnak, az edzői stábbal rendszeres kapcsolatban volt.

„Az összes világbajnoki meccset megnéztem, és beszéltem az edzőkkel a találkozók után. Nehéz volt, hogy nem tudtam a csapat mellett lenni. Tehetetlennek éreztem magam, nem tudtam segíteni a válogatottnak a körülmények miatt.”

Beszélt arról is, hogy mit gondol Majoross Gergely megbízott kapitány és a stáb többi tagjának munkájáról.

„Az edzők remek munkát végeztek, figyelembe véve, hogy milyen nehéz helyzetben voltak. Minden gyorsan történt a vb előtt és nem volt idő jobban felkészülni rá. Nagyszerűen dolgoztak.”

Jarmo Tolvanen azt is elmondta, hogyan élte meg, hogy a felkészülési időszak kemény munkája után nem lehetett ott a válogatottal a vb-n.

„Nehéz helyzet volt, mert a munka, amit elvégeztünk, mind a vb-t szolgálta. Több mint száz meccset láttam és megfigyeltem a játékosokat, ott voltak a tornák és az edzőtáborok – ezek után pedig ki kellett hagynom a szezon csúcspontját. Nem mindig lehet irányítani, hogy mi történik az életben, ám ez teljesen váratlan volt. 63 és fél évem alatt mindig nagyon egészséges voltam, nem akadtak problémáim egészen idáig.”

Vasember – ezt szokták mondani a sportban arra, aki még nem hagyott ki meccset karrierje során vagy legalábbis egy hosszabb ideig, Ez igaz Jarmo Tolvanenre is, ugyanis a vb első mérkőzése volt az első találkozó, amin nem lehetett ott.

„A mostani vb-ig nem hiányoztam egy mérkőzésről sem. Előfordult, hogy lázas voltam vagy náthás, de meccset nem hagytam ki. Angliában lettem beteg, ám akkor még a csapat mellett tudtam lenni. Ahogy hazaérkeztünk, a fájdalom egyre nagyobb lett és elmentem az orvoshoz.”

Tolvanen hozzátette: ez egy rossz helyzet volt, de néha el kell fogadni az ilyeneket is és kihozni belőlük a legtöbbet. 

Gyerehokizni

Válogatott termékek