Májusra halasztották a női vb-t

2021.03.04. 20:39 |

Egy hónappal később rendezik meg az A csoportos női világbajnokságot, amelyen a magyar válogatott is szerepel.

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) bejelentette, hogy május 6. és 16. között rendezik az A csoportos női világbajnokságot az eredetileg tervezett április 7-17. helyett. A helyszín nem változik, a kanadai Halifax és Truro ad otthont a tornának, amelyen története során először vesz részt a magyar válogatott.

„Ez egy új helyzet mindenkinek, de biztos vagyok benne, hogy alkalmazkodni fogunk hozzá. A halasztás jól jön nekünk, az egyik újoncként így több időnk lesz felkészülni, és hasznosan fogjuk tölteni az időt” – értékelte a hírt Lisa Haley, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Az A csoport mind a tíz együttese vállalta a részvételét a koronavírus-járvány okozta nehéz körülmények és kihívások mellett is. A magyar válogatott Truróban a japánokkal, a csehekkel, a németekkel és a dánokkal találkozik majd, ebből a csoportból az első három jut a negyeddöntőbe. A másik osztályban Kanada, az Egyesült Államok, Oroszország, Finnország és Svájc szerepel.

Az IIHF vállalta, hogy nagyobb anyagi támogatást nyújt a szervezőknek, hogy könnyítse a terheket a megnövekedett kiadások miatt. A tervek szerint csökkentett létszámban, de lehetnek szurkolók a vb meccsein, a pontos nézőszámot később határozzák meg.

„Nem volt olyan opció, hogy ismét elmaradjon a világbajnokság, mindenki elkötelezett volt a rendezés mellett. Az IIHF-nek először a férfi felnőtt-vb helyszínét és pénzügyi feltételeit kellett látnia, hogy a többi vb-ről lehessen beszélni és elkezdhessük a szervezés véglegesítését. Ezt követően lehetett egyeztetni a kanadai szövetséggel, hogy a járvány miatt megnövekedett költségekkel mennyibe fog kerülni a rendezés. Az IIHF is támogatja anyagilag a szervezést, de így is komoly pénzügyi terhet jelent. Ezt kellett megszavaztatni a résztvevő országokkal, és szerencsére mindenki vállalta a szereplést. Az anyagiakban a legrosszabb forgatókönyvre készülünk, de lehet, hogy a most tervezettnél kevesebbe fog kerülni, ha addig javulnak a járványadatok, és a helyi hatóságok is enyhítenek némileg. Amikor mindenki visszaigazolta a részvételt, utána mehetett az IIHF Tanácsa elé, amelynek szintén jóvá kellett hagynia a vb-t ezen feltételek mentén” – ismertette a folyamatot Kolbenheyer Zsuzsanna, az MJSZ és az IIHF elnökségi tagja.