Majoross Gergely az új szövetségi kapitány

2024.05.14. 14:50 |

Az elnökség elfogadta a kinevezésről szóló javaslatot. Az új szakvezető megbízatása három évre szól.

Majoross Gergely lett az A csoportba visszajutott férfi jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya. Az MJSZ elnöksége többségi határozattal fogadta el a kapitányi kinevezést három évre. Majoross Gergelyt Such György elnök jelölte a posztra, Don MacAdam leköszönő kapitány és szakmai igazgató, Don MacAdam javaslatával egyetértve.

"Nagyon örülünk annak, hogy magyar kapitányunk van. Hosszabb időt vett igénybe, mire meg tudtunk állapodni" – mondta az elnök. Majoross Gergely 2001 óta ő az első magyar szakember, aki nem megbízottként vezeti a nemzeti csapatot. 

Az új szakvezető azt mondta: régi álma vált valóra a szövetségi kapitányi kinevezéssel.

"A hároméves megállapodás jó lehetőség, hogy folyamatot vigyünk a rendszerbe. Sikeres generációváltáson és világbajnokságon vagyunk túl. Azon fogunk dolgozni, az a cél, hogy olyat vigyünk véghez, ami még nem volt a magyar hokiban, és ez lehet akár az A-csoportban maradás is" – nyilatkozta.

Az elnökség döntött arról is, hogy maradnak az utánpótlás-válogatottak szövetségi edzői, így az U20-asok továbbra is Ladányi Balázs, az U18-asokat Svasznek Bence, a női U18-asokat pedig Bedő Botond irányíthatja.

Majoross Gergely: szapporói hősből szövetségi kapitány 

Majoross Gergely 1979. május 19-én született Budapesten. Jégkorongpályafutását a Ferencváros utánpótláscsapatainál kezdte, 20 éves koráig ott játszott, 1997-ben magyar bajnok is lett. 1999-ben igazolt Székesfehérvárra, 2000 és 2007 között hét bajnoki címet szerzett az Alba Volánnal, az Interliga legjobb játékosának is megválasztották. 2008 és 2010 között a Budapest Stars csapatában játszott, majd visszatért a Ferencvároshoz 2010 nyarán, de decemberben távozott a csapattól és Miskolcra igazolt, a szezon végén ezzel együtt visszavonult az aktív játéktól.

A magyar válogatottban 1999-ben mutatkozott be, összesen 157 alkalommal viselte a címeres mezt, ez idő alatt 42 gól és 63 assziszt fűződik a nevéhez, 10 világbajnokságon vett részt. Ott volt a szapporói csapatban 2008-ban, majd a svájci A csoportos világbajnokságon is játszott, az volt utolsó válogatott idénye.

Már visszavonulásának évében, 2010-ben elkezdett edzősködni, a MAC U14-es és U16-os csapatainál. Négy szezonon át dolgozott ott, majd 2014-ben a Miskolci Jegesmedvék vezetőedzője lett, csapatával megnyerte a MOL Ligát (egyúttal a magyar bajnokságot), a döntőben az Érsekújvárt legyőzve. Mégsem maradt a Jegesmedvéknél, 2015-ben visszatért Újbudára és a MOL Ligában bemutatkozó MAC Budapest vezetőedzője lett – a csapattal 2018-ban aranyérmes, egyben magyar bajnok lett.

Már 2013-ban bekerült a felnőttválogatott stábjába, 2020-ig dolgozott másodedzőként a szövetségi kapitányok mellett. A 2019-es kazahsztáni világbajnokságon, az akkori kapitány, a finn Jarmo Tolvanen betegsége miatt a szövetségi kapitányi pozíciót is betölthette. A tornán a magyar csapat az 5. helyen végzett, a kieső litvánokat 4-1-re győzte le a csapat.

2021-ben szintet lépett, hiszen a roppant erős szlovák bajnokságban szereplő Érsekújvár vezetőedzője lett, két és fél évig dolgozott ott, kétszer is a rájátszásba jutott csapatával, 2023-ban pedig a klub történetének addigi legjobb alapszakasz-helyezését (6. hely) érte el a csapattal. 2023-ban a német másodosztályban szereplő Ravensburg vezetőedzője lett, ahonnan a szezon végeztével távozott. Évek óta ő a legmagasabban jegyzett magyar edző. Mentoredzőként a BJA-nál is dolgozik.

Hamarosan hosszabb interjút is közzéteszünk Majoross Gergellyel az MJSZ felületein.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV