Magyarország–Olaszország 7-1

2018.11.10. 18:25 |
Fantasztikus játékkal szenzációs győzelmet aratott a magyar válogatott az A csoportos Olaszország felett.

Komoly hangnemben kezdtek a csapatok, gyors, ütközős, tétmeccsre emlékeztető hokit tettek a jégre. Néhány perc után az olaszok vették át az irányítást, amiben az is szerepet játszott, hogy kaptunk egy kiállítást. Ezt nemcsak, hogy kivédekeztük, kis híján a vezetést is megszereztük egy kontrából. Ami késett, nem múlt, Kóger Dániel vitte be nagyon ügyesen a támadóharmadba a pakkot a kiegészülésünk után nem sokkal, Nagy Gergőhöz passzolt, aki a kapu elé robbanó Sarauerhez tett, a center szép csellel verte át a kapust, 1-0 ide. Az olaszok még nagyobb tempóra kapcsoltak, voltak helyzeteik is bőséggel, azonban helyükön voltak a védők is, Hetényi Zoltán pedig pláne, jelentős védéseket mutatott be a DEAC-kapus. Egy alkalommal ezek közt egy földöntúli bravúrt is összehozott, bárddal kapott bele a lövésbe, a korong centikkel ment mellé. Talán mellément volna Szabó Dániel lövése is a 16. percben – Terbócs harcolta ki a helyzetet a kapu mögül –, az olasz hálóőr kesztyűssel nyúlt volna érte, rosszul tette, bepattant róla, 2-0. Másodpercekkel később Hári növelhette volna előnyünket, előtte-utána Gallónak, Sarauernek, Somogyinak is volt lehetősége, ezzel együtt a vendégek is jöttek folyamatosan, nem véletlenül mutatta jelentős kapura lövési fölényüket a statisztika. A 18. percben Bardaro volt erőszakos, betört Hetényi mellé-elé, nem tudtuk eltakarítani, többször is rátette egészen közelről, végül áttuszkolta valahogy a játékszert a gólvonalon, 2-1-nél jöhetett az első szünet.

A második játékrészben megint nekilódultak az olaszok, ám próbálkozásaikat nem koronázta siker. Ahogy teltek a percek, egyre inkább előrejöttünk, majd Galló harcolt ki helyzetet, kétszer lőtt, sikertelenül, harmadjára is visszahozta a kapu mögül, fonákja után Hári vágta be a kipattanót, 3-1, történt mindez a 26. percben. Innentől viharos száguldásba kezdett a magyar válogatott. A kékek hiába próbltak jönni, rendszeresen korongot vesztettek, és ebből karakteres és lendületes ellenakciók sorozata következett. A Bartalis, Hári, Galló sor nagyot ment, de ellenállhatatlan volt Sarauer, Kóger és Nagy Gergő is – utóbbi Hárinak adott csodapasszt, a kapus óriási bravúrral védett –, valamint Terbócs Istvánék is remek kunsztokat mutattak be. Az az igazság, hogy az egész csapatot felsorolhattuk volna itt, tényleg ihletett formában mentek a srácok. Nem véletlenül, sokkal inkább törvényszerűen született meg a negyedik magyar gól, Sarauer passzolt, Nagy Gergő kapásból bevágta, ezzel lett 4-1 a 31. percben, miközben az olaszok egyetlen szót sem szólhattak volna, ha a közte háromnál nagyobb különbség mellett érkezik a második pihenő.

A harmadik harmad elején talán még hittek egy picit az olaszok abban, hogy visszajöhetnek a meccsbe, de nem sokáig, Pozsgai Tamás bombagólja lehűtötte reményeiket, nagy játékot mutattak be az asszisztosok itt is – név szerint Terbócs és Nagy Krisztián –, 5-1 a 47. percben. Alig két perc kellett, hogy jöjjön a hatodik, Vas Jánost találta meg Magosi passza az olasz kapu előterében, a csapatkapitány látványos mozdulatokkal verte meg Martino Valle Da Rint, 6-1. És még mindig nem volt vége, Hári trükkjei hoztak zavarba a kapussal együtt négy olaszt is, a 7-1-es végeredmény az 58. percben alakult ki. Utána még lepergettünk egy előnyt, de újabb gól nem született. A teljes kép jegyében jegyezzük meg: Hetényi Zoltán ebben a periódusban is fogott néhány nagyot, közte két szólót, fantasztikusan tért vissza tehát a válogatottba hosszabb szünet után ő is, és lett ezúttal a mérkőzés legjobbja magyar részről.

Magyarország magabiztosan verte A csoportos ellenfelét, ezzel a Roland Divatház Négy Nemzet Torna második helyén végzett. Ami talán még fontosabb: az elmaradt pénteki meccs után csodás játékkal kárpótolta önmagát és szurkolóit.

Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány, Magyarország: “Most sokkal jobbak voltunk, mint szerdán, ezt mindenki láthatta. Talán túl sok információt kaptak egyszerre az első meccsre a játékosok. Az olaszok ellen nem volt gondunk a helyzetek kialakításával. Hét gól egy válogatott mérkőzésen kiemelkedő, nem minden nap történik ilyen. Büszkék lehetünk a fiúkra. Ezek a srácok együtt nőttek fel, elég jól ismerik egymást, ezért mindegy, hogy milyen sorokkal vagy variációkkal játszunk. Néhányan kérdeztek a pénteken történtekről. Egyszer láttam ilyet Kanadában, sok-sok évvel ezelőtt. Nem volt ez jó sem a szurkolóknak, sem a koreai csapatnak, de ilyen az élet, néha történnek ilyen dolgok.”

Clayton Beddoes szövetségi kapitány, Olaszország: “Az első harmad után vezetnünk kellett volna, de kihagytuk a lehetőségeinket. A magyar kapus remekül védett, a botos bravúrja elképesztő volt. Az volt a fordulópont. Úgy gondolom, mindkét csapat leginkább a támadásokon dolgozott. Ugyanezt láttam a magyaroktól tavasszal, és nekünk is ezt kell tennünk, hogy minél több helyzetet teremtsünk, de most ebben jobbak voltak. Amikor így játszol, ezt gyakorlod, akkor kinyílik a védelmed. Mindkét csapatnak sok helyzete volt, így izgalmas mérkőzést láthattunk. Mindkét csapat támadó felfogású volt, elég sok játékost bevontak az akciókba, beleértve a védőket is. A magyarok boldogok lehetnek az eredménnyel, és bizonyos szempontból én is elégedett voltam néhány dologgal, amit láttam. Szeretek itt lenni Magyarországon. Tavasszal a világbajnokság fantasztikus volt, különösen amikor a magyarokkal játszottunk, és jó meccsünk volt most is. A szurkolók elképesztőek. Hangosak, lelkesek, biztos vagyok benne, hogy a csapategységet is erősítik. A torna jól szervezett volt. Sajnálatos és váratlan, ami pénteken történt, senki sem számíthatott rá. Kétszer vagy háromszor láttam ilyet karrierem során. Meg kellett hozniuk azt a döntést, nem tehettek mást. Ettől függetlenül minden rendben volt, ahogy az lenni is szokott Magyarországon.”

Vas János csapatkapitány: “Ezen a meccsen élesebbek voltunk, mindenki odatette magát úgy, ahogy ez elvárható egy válogatottban. A mérkőzés előtt azt mondtuk az öltözőben, hogy lélekben jobban jelen kell lennünk. Ez mégiscsak a nemzeti válogatott, és minden meccs fontos nekünk. Pont ezért úgy játszottunk, hogy tényleg büszkék lehessünk a mezre, amit felveszünk. De nemcsak mi, akik a jégen vagyunk, hanem a szurkolók is azok lehessenek.”

Galló Vilmos: “Az elmaradt meccs ellenére szerencsére elég jó volt a hangulat a mérkőzés előtt az öltözőben. Egy olyan szakaszában vagyunk az évnek, amikor az összhangot kell építenünk, illetve főleg a saját játékunkkal kell foglalkozunk, függetlenül az ellenféltől. Próbáltuk ugyanazokat a dolgokat megvalósítani ezen a meccsen is, amit már a kazahok ellen elterveztünk. Ez most sokkal jobban működött.”

Hári János: “Sokkal energikusabbnak éreztem a csapatot ezen a mérkőzésen. A kazahok ellen kicsit feszülten játszottunk. Próbáltunk egy-egy dolgot megvalósítani az új taktikából, és nem működött igazán a játékunk. Most sokkal felszabadultabban, keményebben játszottunk. Hetényi Zoltán nagyon jól védett az első harmadban, kétszer is gyorsan betaláltunk, megtörtük az ellenfél energiáját, onnantól a kezünkben tartottuk a meccset. Ilyen játékra, amit mutattunk, lehet építkezni a jövőben.”

Kóger Dániel: “Mindent megtettünk, hogy győzelemmel zárjuk a tornát, a csapat ki szerette volna szolgálni a remek szurkolókat, kicsit vissza akartunk adni abból, ami elmaradt pénteken. Mindig jó nyerni a magyar válogatott színeiben, függetlenül az ellenféltől. Ma mindenki odatette magát, és külön örülhetünk annak, hogy egy ilyen gólgazdag meccsel sikerült némiképp kárpótolni a szurkolókat.”

A torna menetrendje:

november 7. szerda Magyarország–Kazahsztán 1-3
november 7. szerda Olaszország–Dél-Korea 5-2

november 8. csütörtök Dél-Korea–Kazahsztán 3-5

november 9. péntek 16:00 Kazahsztán–Olaszország 3-2
november 9. péntek 19:30 Magyarország–Dél-Korea - elmaradt

november 10. szombat 16:00 Magyarország–Olaszország 7-1

A keret:

Bálizs

Bence

K

MAC Újbuda

Hetényi

Zoltán

K

DEAC

Rajna

Miklós

K

MAC Újbuda

Dudás

Jesse

V

MAC Újbuda

Kiss

Dániel

V

DVTK Jegesmedvék

Láday

Tamás

V

Fehérvár AV19

Pozsgai

Tamás

V

MAC Újbuda

Stipsicz

Bence

V

Fehérvár AV19

Szabó

Dániel

V

Fehérvár AV19

Szirányi

Bence

V

DVTK Jegesmedvék

Varga

Arnold

V

UTE

Wehrs

Kevin

V

Tölzer Löwen (DEL2)

Bartalis

István

Cs

Schwenningen (DEL)

Bodó

Christopher

Cs

MAC Újbuda

Galló

Vilmos

Cs

Timra IK (SHL)

Hári

János

Cs

Fehérvár AV19

Kóger

Dániel

Cs

Fehérvár AV19

Magosi

Bálint

Cs

DVTK Jegesmedvék

Nagy

Gergő

Cs

FTC

Nagy

Krisztián

Cs

MAC Újbuda

Terbócs

István

Cs

MAC Újbuda

Sarauer

Andrew

Cs

Fehérvár AV19

Sofron

István

Cs

Fehérvár AV19

Somogyi

Balázs

Cs

DVTK Jegesmedvék

Szabó

Krisztián

Cs

Fehérvár AV19

Vas

János

Cs

DVTK Jegesmedvék

A stáb

Jarmo

Tolvanen

szövetségi kapitány

Majoross

Gergely

másodedző

Szilassy

Zoltán

másodedző

Farkas

Tamás

kapusedző

Dr.Majzik

Ernő

csapatorvos

Sashalmi

Tamás

fizioterapeuta

Nagy

József

felszerelésmenedzser

Imre

Lajos

csapatvezető

Szilágyi

Levente

csapatvezető

Závodszky

Szabolcs

médiamenedzser

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV