Magyarország–Kazahsztán 1-3

2018.11.07. 18:20 |
Kazahsztán nyerte a Roland Divatház Négy Nemzet Torna nyitómeccsét, köszönhetően egy háromperces rohanásnak a második harmad elején.

Élénk oda-vissza hokival kezdődött a mérkőzés, agilis magyar válogatott esett neki a kazahoknak, igaz, a kék-fehérek sem ijedtek meg ellenfelüktől. Az első magyar kiállítás nyomán áttevődött a súlypont a harmadunkba, összeszedett védekezésre volt szükség, nem egy alkalommal Bálizs Bencének is bravúrokat kellett végrehajtania. Hári Jánost ütközte le egy kazah játékos, sántikálva ment le a jégről, szerencsére néhány cserével később vissza tudott jönni. Sofron István rosszabbul járt, karral-kézzel blokkolt egy korongot, őt már nem láttuk később. A harmad utolsó harmadában talált magára csapatunk, Kóger Dániel fordult be a kapu mögül veszélyesen. Kisvártatva Hári várta meg okosan, ahogy a vonalon belülre lép Wehrs, komoly bomba következett, gól nem született. Pozsgai Tamás kapott kisbüntetést az utolsó előtti percben, a nagyját kivédekeztük, a kisebbje áthúzódott a második játékrészre.

Ezt még kibekkeltük, ám néhány másodperccel később megszerezték a vezetést a kazahok, egy korong eltűnt a lábak alatt, Kirill Szavickij ébredt a leggyorsabban, belepiszkált, bement, 0-1. Két perc sem telt el, jött a második, ziccerig passzolta a szituációt az ellenfél, Valerij Gurin fejezte be, 0-2. A következő vendéggólt ehhez képest egy percen belül kaptuk, Andrej Jakovlev lőtte el Bálizs mellett, 0-3. Jarmo Tolvanen időt kért, igyekezett rendezni a sorokat, ez sikerült is, koncentráltabb, fizikaibb jégkorongba kezdett a magyar válogatott. Első érdemi helyzeteig a harmad felénél jutott el csapatunk, Bartalis, Sarauer, Hári előtt adódott lehetőség, sorra kimaradtak. Első, majd második előnyünket sem játszottuk meg rosszul, de az utolsó pillanatokban mindig hiányzott valami. Az igazsághoz tartozik, hogy a kazahok is meglódultak többször, szólókat vezettek, a magyar 1-es ismét hatalmasakat fogott, maradt a mínusz három a szünetre.

Az utolsó felvonás elején egy darabig még keresték a fiúk a fonalat, ám aztán sikerült átvenniük az irányítást. A ritmusváltást egy életerős Stipsicz Bence-bomba jelezte, a hátralévő negyed órában pedig beköltöztek a csapatok a kazah kapu elé. Ennek ugyanakkor sokáig nem lett érdemi eredménye, a lehetőségek sorra kimaradtak. Egészen az 52. percig, amikor Nagy Gergő brusztolt ki egy korongot a sűrűjéből, Szirányi Bence pedig gondolkodás nélkül bevágta a rövidbe, 1-3. Ezt követően végképp mindent megtettek a piros-fehér-zöldek a még közelebb zárkózásért, de hiába. Időnként a kazahok is kiszabadultak a nyomás alól, ekkor néhány nagyobb Bálizs-védésre is volt lehetőség, míg egyszer a vas mentett. A végén Jarmo Tolvanen lehozta kapusunkat, ez azonban nem vezetett eredményre, maradt az 1-3. A kazah válogatott friss, gyors, technikás játékkal győzött, no meg azzal a háromperces rohanással a második harmad elején.

A Roland Divatház Négy Nemzet Torna a magyar válogatott számára pénteken este folytatódik a Dél-Korea elleni összecsapással, ám addig még lesz szerdán egy olasz–koreai, egy kazah–koreai és egy kazah–olasz találkozó is.

Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány: “Természetesen csalódott vagyok. Tudjuk, hogy egy új taktikát megtanulni és főleg begyakorolni nehéz és időbe telik, viszont nem gondolnám, hogy az új szisztémának bármi köze volt a szenvedésünkhöz. Nem korcsolyáztunk eleget, nem járattuk a korongot, sokkal inkább ezeknek volt köszönhető az első két harmad gyenge teljesítménye. Az egy dolog, hogy tanulási folyamatban vagyunk, de messze nem azt láttam, amit szeretnék. Le kell tisztogatnunk a játékunkat, és az alapokat is jobban csinálni.”

Galló Vilmos: “Nagyon a szezon elején vagyunk még válogatott szinten. Mindenki egy kicsit más rendszerben játszik a saját csapatában, és kell egy kis idő, hogy összeszokjon a csapat. De mindenképpen jobban, több akarattal kell játszanunk. Egyetlen pozitívum talán a gólunk, és hogy a harmadik harmadban sikerült sok helyzetet kialakítanunk. Az utolsó harmadból talán lehet építkeznünk a pénteki meccsre.”

Hári János: “Új taktikát próbálunk játszani, és ez ma még sajnos nem nagyon sikerült. Próbáljuk belőni a korongokat az ellenfél harmadába, de ez ma nem úgy ment, ahogy előre elterveztünk. Az ellenfél visszaállt, védekeztek és kontráztak folyamatosan. Sokszor eladtuk a korongot is, gyenge volt a passzjátékunk. A következő mérkőzésre ebben mindenképp fejlődnünk kell, hogy ne gondolkodás nélkül passzoljunk, ha ez menni fog, akkor jobban sikerülhet alakítani a játékot.”

Nagy Krisztán: “Úgy érzem, kicsit megérződött rajtunk, hogy sok csapatból, más bajnokságokból jövünk, és mindenkinek gyorsan kellett alkalmazkodnia a válogatott taktikájához, ami ma nem igazán ment sajnos. Ha valami pozitívat kellene kiemelni a meccsből, akkor az a sok blokk. Sajnos az első harmad végén Sofron István pont egy ilyenbe sérült bele. Az előző évekhez képest viszont úgy érzem, pozitív hatása van annak, hogy többen játszunk erős bajnokságokban ebben a szezonban. Ha ezt sikerül átültetni a válogatottba is, akkor erősek lehetünk.”

Terbócs István: “Természetesen jobb lett volna győzelemmel kezdeni. Az első harmadban viszonlyag jól játszottunk, de nem igazán működtek a kombinációk. Ez talán betudható annak, hogy idén először játszottunk együtt. A második harmadban sajnos nagyon lassan kezdtünk, és a kazah csapat ezt meg is büntette. A harmadik harmadban sikerült összerázódnunk, sokat támadtunk, gólt is szereztünk, remélhetőleg sikerül erre épitenünk a pénteki meccsen.”

Kirill Panyukov (Kazahsztán): “Jó meccs volt. A magyarok elég gyorsak voltak az első harmadban. Mi viszont a második harmad elején koncentráltabban jégkorongoznunk, és sikerült három gólt lőnünk. Kemény összecsapás volt. Most pihenünk, eszünk egy keveset, aztán készülünk a következő mérkőzésre.”

,

A sorok Kazahsztán ellen:

Kóger, Hári, Bartalis
Nagy G., Sarauer, Sofron
Galló, Vas, Bodó
Somogyi, Nagy K., Magosi
Terbócs

Stipsicz, Dudás
Wehrs, Szabó D.
Szirányi, Kiss
Pozsgai

Bálizs (Hetényi)

Kimaradt: Láday, Varga, Szabó K., Rajna

A torna menetrendje:

november 7. szerda 16:00 Magyarország–Kazahsztán
november 7. szerda 19:30 Olaszország–Dél-Korea

november 8. csütörtök 19:30 Dél-Korea–Kazahsztán

november 9. péntek 16:00 Kazahsztán–Olaszország
november 9. péntek 19:30 Magyarország–Dél-Korea

november 10. szombat 16:00 Magyarország–Olaszország

A keret:

Bálizs

Bence

K

MAC Újbuda

Hetényi

Zoltán

K

DEAC

Rajna

Miklós

K

MAC Újbuda

Dudás

Jesse

V

MAC Újbuda

Kiss

Dániel

V

DVTK Jegesmedvék

Láday

Tamás

V

Fehérvár AV19

Pozsgai

Tamás

V

MAC Újbuda

Stipsicz

Bence

V

Fehérvár AV19

Szabó

Dániel

V

Fehérvár AV19

Szirányi

Bence

V

DVTK Jegesmedvék

Varga

Arnold

V

UTE

Wehrs

Kevin

V

Tölzer Löwen (DEL2)

Bartalis

István

Cs

Schwenningen (DEL)

Bodó

Christopher

Cs

MAC Újbuda

Galló

Vilmos

Cs

Timra IK (SHL)

Hári

János

Cs

Fehérvár AV19

Kóger

Dániel

Cs

Fehérvár AV19

Magosi

Bálint

Cs

DVTK Jegesmedvék

Nagy

Gergő

Cs

FTC

Nagy

Krisztián

Cs

MAC Újbuda

Terbócs

István

Cs

MAC Újbuda

Sarauer

Andrew

Cs

Fehérvár AV19

Sofron

István

Cs

Fehérvár AV19

Somogyi

Balázs

Cs

DVTK Jegesmedvék

Szabó

Krisztián

Cs

Fehérvár AV19

Vas

János

Cs

DVTK Jegesmedvék

A stáb

Jarmo

Tolvanen

szövetségi kapitány

Majoross

Gergely

másodedző

Szilassy

Zoltán

másodedző

Farkas

Tamás

kapusedző

Dr.Majzik

Ernő

csapatorvos

Sashalmi

Tamás

fizioterapeuta

Nagy

József

felszerelésmenedzser

Imre

Lajos

csapatvezető

Szilágyi

Levente

csapatvezető

Závodszky

Szabolcs

médiamenedzser

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV