Vereség a svédektől a vb-n

2023.05.18. 18:15 |

A magyar csapat az első harmadban még jól tartotta magát, aztán viszont a továbbra is hibátlan északi együttes érvényesítette a papírformát.

A franciák legyőzése után a 8 ponttal álló, mindössze 1 gólt kapó Svédország várt a mieinkre a tamperei világbajnokság csütörtöki játéknapján. A Franciaország elleni mérkőzéshez képest több helyen változtatott az edzői stáb: Horváth Dominik az USA elleni találkozóhoz hasonlóan ismét bizonyíthatott a vasak között, Csányi Karol és Pozsgai Tamás helyett Kóger Dániel és Szirányi Bence került be a meccskeretbe. Utóbbi először kapott lehetőséget az idei vb-n. 

Alig másfél perc telt el a meccsből, amikor Lindberg vitte be a bal oldalon a korongot a magyar harmadba, majd eleresztett egy bombát, ami a rövid saroknál egyből utat talált Horváth Dominik kapujába. Nagyjából egy perc múlva a svéd kapunál alakult ki egy kettő az egy elleni szituáció: Papp kotorta be középre a korongot, Galló próbálkozását viszont Wallstedt védte. Az 5. percben megkapta első emberelőnyét a magyar csapat, gólt azonban alig fél perc után De La Rose révén Svédország szerzett: Hári veszített korongot a semleges harmadban, Grundstrom passza után pedig tűpontosan lőtte ki a bal felsőt a korábbi NHL-es. A gyorsan bekapott két gól felpörgette a mieinket, és a helyzetek után a szépítés is összejött: a 8. percben Kiss Roland zárkózott fel a támadással, lövésénél Erdély jól takart a kapus előtt, így Wallstedt nem tudott hárítani. Ezzel a magyar válogatott megszerezte az első világbajnoki gólját Svédország ellen.

A gól után feljavult a mieink játéka, a játékrész közepén Galló volt közel az egyenlítéshez, amikor fonákkal leadott próbálkozását a kapus védte. A 14. percben Grundstrom lőhetett viszonylag tisztán, de Horváth állta a sarat. Egy perc sem telt el, amikor Lindholm kapott egy zseniális passzt, de nem tudta eltalálni a korongot, hiába tátongott üresen a fél magyar kapu. Két perccel a harmad vége előtt visszaállt a kétgólos svéd előny: Liljegren korcsolyázott körbe a kapu mögött, majd készített elő zseniálisan Everbergnek, aki közvetlen közelről a hálóba emelt. Az utolsó szó a miénk volt ebben a harmadban, Stipsicz lőhetett a végén, de Wallstedt védett, így 3-1-es svéd vezetéssel mehettek pihenőre a felek.

Két perce ment a második harmad, amikor Bartalis ült ki a büntetőpadra bottal akasztásért, negyven másodperc után pedig csatlakozott hozzá Stipsicz is, aki a játék késleltetéséért kapott kiállítást. Az öt a három utolsó pillanatában pedig megjött a negyedik svéd gól: Petersson lőtt Horváth válla fölött a rövid felsőbe. Horváth Dominik bravúrokkal tartotta a lelket a magyar csapatban, a svédek pedig egyre fokozták a nyomást, azonban Evergberg jóvoltából emberelőnybe került a magyar válogatott. Nagyobb helyzetig az előny alatt sem jutottak el a mieink, sőt De La Rose lövésénél Horváth védett nagyott. Két perccel a játékrész vége előtt ötödik góljukat ütötték a svédek: a Detroit Red Wings két légiósa játszott össze, és végül Raymond passza után Berggren lőtte ki a felső sarkot. A 39. percben meglőtték harmadik góljukat ebben a harmadban is az északiak: De La Rose szerezte meg második találatát Sorensen passza után. 

A svédek ott folytatták a záró játékrészt, ahol a másodikat abbahagyták, Horváth remek védései kellettek ahhoz, hogy maradjon az öt gólos különbség. A 48. percben Berggren gyönyörű egyéni akcióját Horváth rontotta el egy szép védéssel, amit mi a legkevésbé sem bántunk. Egy perccel később viszont már ő is tehetetlen volt: Carlsson csinált meg egy szép cselt a bal oldalon, majd tette középre a pakkot, amit Raymond helyezett a kapuba. Négy perccel a vége előtt Sofron vitte be a svéd harmadba a korongot, lövése azonban elment a kapu mellett. A mérkőzés végén Horváth Dominik védései kellettek ahhoz, hogy a magyar válogatott az USA elleni meccshez hasonlóan Svédország ellen is 7-1-es vereséggel zárjon.

Folytatás pénteken szintén 15:20-tól a házigazda Finnország ellen.

Milyen volt a hokitavasz?

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV