A DVTK másodszor vagy az Újpest tizedszer?

2018.01.20. 14:35 |

Szombaton délután rendezik a Magyar Kupa döntőjét.

A miskolciak a Ferencváros elleni magabiztos győzelemmel, az Újpest pedig a MAC otthonában aratott hosszabbításos sikerrel jutott be a fináléba.

A DVTK játszhat hazai környezetben, amelyet épp annak köszönhet, hogy a kupa selejtezőjének utolsó fordulójában 5-2-re verte az UTE-t, és ezzel megelőzte a tabellán. A lila-fehérek ugyanakkor a szezonban már háromszor legyőzték a Jegesmedvék csapatát, egyszer Miskolcon is, vagyis mumusnak számít.

A miskolci együttes sorozatban negyedszer jutott be a kupa fináléjába. 2015-ben győzött, a következő két kiírás döntőjét viszont elveszítette. Az UTE kilencszeres győztes, ám a legutóbbi sikerét az 1989-1990-es idényben érte el. Döntőben a 2009-2010-es szezonban szerepeltek utoljára a lila-fehérek.

A DVTK edzője izgalmas és szoros meccsre számít.

„A MAC jó csapat, de az Újpest is az, egyáltalán nem lepett meg, hogy az utóbbi győzött az elődöntőben. A MAC játékosai talán technikásabbak, de az Újpest egységesebb, és míg a kék-sárgák három, a lilák négy sorral játszanak. A több játékos szerepeltetése pedig egy hosszabbításban nagy előnyt jelenthet. Szombaton ismét szoros meccsre számítok az Újpest ellen, mert többször legyőztük őket, ugyanakkor ők is tréfáltak már meg minket. Egy biztos: izgalmas mérkőzésre számíthatnak a szurkolók” – nyilatkozta Mikael Tisell a klub honlapjának beszámolója szerint.

Újpesti kollégája, Szilassy Zoltán szerint fontos, hogy javítsanak a védekezésen, mert Miskolcon nehéz lesz öt gólt lőni.

„A védekező harmadban agresszíven, egyszerűbben kell játszaniuk, a reakció időt csökkentve. A Miskolc nagyon jó csapat, ellene csakis 60 percen át feszes játékkal lehet eredményt elérni. Nem kell szégyellni az egyszerű játékot, nem szabad bonyolítani az életünket, mert abból csak a hiba jön. Sokat kell dolgoznunk a mezőnyben és a kapuk előtt, és nagyon fegyelmezetteknek kell maradnunk” – mondta a Jégkorongblognak az UTE mestere.

A találkozó 17.15-kor kezdődik, és az M4 Sport élőben közvetíti.

Az esetleges hosszabbítás kapcsán az IIHF szabályai az irányadóak az alábbiak szerint:

• időtartam: legfeljebb 20 perc az első gólig („hirtelen győzelem”)
  • szünet időtartama a hosszabbítás előtt: 15 perc (normál szünet)
  • térfélcsere a hosszabbításban: igen – a csapatok ugyanazon a térfélen játszanak, amelyiken a 2. harmad során
  • mezőnyjátékosok létszáma a hosszabbítás során (teljes létszám esetén): 5
  • ha nem esik gól a hosszabbítás során: büntetőpárbaj
  • jégfelújítás a büntetőpárbaj előtt: van – szárazon, a bedobópontok közötti területen
  • büntetőlövések: 5-5, majd egyesével a győztes gól eléréséig (IIHF Sport Regulations 2017 Penalty-shot shootout procedure fejezet szerint)