Magabiztos játékkal Litvániát is legyőzte a magyar válogatott

2024.02.09. 22:27 |

Az ezúttal Hári János vezette csapat szép gólokat szerezve verte Litvániát és egyetlen lépésre van a továbbjutástól.

A Spanyolország ellen sikeresen vett első akadályt követően a litvánokkal csapott össze a magyar férfi jégkorong-válogatott a Tüskecsarnokban, az olimpiai selejtező torna második játéknapján. A magyar kapu előtt ezúttal Bálizs Bence, a litvánoknál Karla kezdett.

Lassabb tempóban indítottak a csapatok, az első komolyabb lehetőségre a 7. percig kellett várni, ekkor Hári lőhetett egy ellentámadás végén, Karla jól zárt. A 9. percbe lépve Németh kapott fogásért kétperces büntetést, amit gyorsan kihasználtak a litvánok: Mark Kaleinikovas távoli lövése átcsúszott Bálizs lábai között (0-1). Két percre rá válaszolt a magyar válogatott: először még Horváth Milán távoli lövése a vason csattant, de egy kapu előtti kavarodás után Galló Vilmos volt a legszemfülesebb és higgadtan, fonákkal a kapuba húzott (1-1). A 14. percben már a vezetést is megszerezte Don McAdam csapata: Terbócs mesteri keresztpasszát Mihály Ákos vágta kapásból kapuba (2-1). Később sem állt meg a gólgyártás: Terbócs viharzott el ezúttal a jobb oldalon, középre tett korongja pedig Nemes Márton ütőjéről pattant be végül (3-1). Nemest azonnal kiállították a játékvezetők, de stabil lábakon állt a magyar védelem, nem volt veszélyes a litván előny. A 19. percben Erdély kapu mögül visszahúzott korongjából Hári János pókhálózta ki a felső sarkot – csodás játék volt (4-1). A harmad végéhez közeledve még Cetvertak kereste a bajt, amiért kiállították a játékvezetők, de hiába Erdély bombája, maradt a 4-1.

Az első harmadból áthozott előnyben Erdély és Hadobás tüzelt, viszont érintetlen maradt a vendég ketrec. A 24. percben Terbócs ziccerét védte Karla, majd Hári-Erdély összjáték végén hárított bravúrral a litván kapus. Sofron magas bottal való játékért ült ki, Krakauskas bombáját szépen tolta oldalra Bálizs. A 31. percben Ortenszky lövése okozott zavart Karla kapuja előtt. Később Sofron kapott újabb két percet, de Bálizs újra állta a sarat. A 37. percben Mihály sorozta a litván kaput, sikertelenül. A harmad utolsó percében még Bendzius csent korongot, szólója végén Bálizs hárított. A középső szakaszban gól nem esett, de maradt a stabil magyar előny. 

Továbbra is magabiztosan jégkorongozott a válogatott, a 47. percben Hári János korcsolyázott végig az egész litván védelmen és verte Karlát, megszerezve az ötödik magyar gólt (5-1). Erdély lövésébe Galló kapott bele a kapu előtt, ezt fogta a litván kapus. Az 51. percben Cizas ziccerét védte Bálizs, az ellentámadás végén Gallót állította meg Karla. Zakauskas gáncsolásért kapott kiállítást, a magyar válogatott pedig kíméletlenül kihasználta a lehetőséget: Hári középre tett korongját hezitálás nélkül bombázta hálóba Sofron István, növelve a szemkápráztató gólok számát (6-1). Kiss Roland sem akart lemaradni: a kék vonalról lőtte ki tűpontosan a jobb felső sarkot az 57. percben (7-1). Nem lassított a Don McAdam-legénység, Terbócs újabb szólója végén éppen csak mellé húzott. Kicsivel több, mint egy perccel a vége előtt Kiss Roland ült le két percre, de gól már nem esett. Zúgott a „szép volt fiúk”, méghozzá megérdemelten, 7-1-re legyőzte Magyarország Litvániát. 

Magabiztos játék, szép gólok, kettőből kettő győzelem. Szombaton este a japánok ellen vívhatják ki Hári Jánosék a selejtező negyedik körébe jutást.

Don MacAdam, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:

„Természetesen sokkal inkább elégedett vagyok, mint tegnap. Megmutatta a csapat, hogy az első napi teljesítménynél jóval többre képes. Megfelelően játszottunk emberelőnyben, emberhátrányban, sokat lőttünk kapura. Mindez jó hír a szombati, japánok elleni meccs előtt. A célunk nem változott, szeretnénk továbbjutni a következő selejtezőkörbe. Kiemelném Hári János teljesítményét, fantasztikus játékos, öröm volt nézni a mai megoldásait és játékát, ahogyan Galló Vilmos is nagyszerűen játszott. Ezzel együtt mindenki hozzátette a magáét ehhez a mai győzelemhez.”

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV