Lisa Haley: öt hét kemény munka következik

2021.03.25. 07:00 |

Kezdjük a legfontosabbal: az A csoportos vb-re készülő női válogatott valamennyi tagja jól van. A keret most kapott néhány nap pihenőt, aztán húsvét után folytatódik a munka. A szövetségi kapitány beszámolt a következő időszak programjáról is.

Az egy pozitív koronavírusos eset után újabb teszteket végeztek a női válogatott keretének és stábjának tagjain, és másnál nem mutatták ki a fertőzést. Ezzel együtt a játékosok egészségének megőrzése és elővigyázatossági okokból az egyetlen helyes döntés a Szlovákia elleni két felkészülési mérkőzés lemondása volt - mondta Lisa Haley szövetségi kapitány.

„Először csalódott volt mindenki, hiszen mindig különleges érzés, amikor a lányok a válogatott edzőtáborában összegyűlnek és egymásért, valamint az országért küzdhetnek, de jelenleg minden hasonló helyzetet komolyan kell venni. A csapat már nagyjából két éve erre a világbajnokságra készül, nem szabad veszélyeztetni a szereplést semmivel most, hogy ilyen közel vagyunk a célunkhoz. Hiába van meg a legjobb terved, készen kell állni változtatni rajta. Ez bármikor megtörténhet. A Kanadába utazáskor is adódhatnak váratlan helyzetek, amelyekre készen kell állni. Ilyenkor meg kell próbálni az érzelmeket kordában tartani és a következő lehetséges utat, megoldást megtalálni. Ez a mostani helyzet egy újabb lehetőség arra, hogy gyakoroljuk, hogyan lehet gyorsan túllendülni a nehézségeken.”

A válogatott tagjai így tíz nap pihenőt kaptak, amire a kapitány szerint amúgy is szükség volt, hiszen a keret nagy részét adó MAC Budapest és KMH Budapest több fronton is versengett egymással, főleg az utóbbi néhány hét volt sűrű, de a légiósok is hosszú, fárasztó szezonon vannak túl – sőt, néhányuknak még nem is ért véget a bajnokság.

„Ez az utolsó lehetőség a pihenésre, fel lehet tölteni az elemeket, utána pedig öt hét kemény munka következik. Így is az volt a terv, hogy rápihenjenek a lányok a vb-felkészülésre, a két találkozó elmaradása miatt néhány nap pluszt kaptak erre” – mondta a kanadai szakvezető.

Ami a folytatást illeti, húsvét után kiscsoportos foglalkozásokon indul újra a munka, majd április 12-én kezdődik az edzőtábor a szigorú koronavírus-protokoll betartásával. A csapat már jóval a vb kezdete előtt elutazik, erre a kanadai állami és tartományi szabályozás miatt van szükség, majd a helyszínen Japánnal játszik felkészülési találkozót. Az A csoportos torna május 6-án indul Halifaxben és Truróban, a mieink az utóbbi városban szerepelnek majd Dánia, Csehország, Japán és Németország ellen.

„A szövetség remek munkát végez és minden lehetőséget megad nekünk a felkészülésre, még többet is, mint amilyen néhány más résztvevő válogatott rendelkezésére áll” – mondta Lisa Haley.

A vb-re 25 játékos utazhat, és a kiválasztásról eddig is sokat beszélt a szakmai stáb, de arról még nincs döntés, hogy mikor szűkítenek a névsoron. Ehhez a kapitány szerint jó támpontot adott volna a két, szlovákok elleni találkozó, ám az edzéseken is hasznos információkat szereztek.

„Ott folytattuk, ahol februárban abbahagytuk. Nyilván az edzés más, mint egy meccs, hiszen a gyakorlatok megtervezzük, megbeszéljük, mindenki tudja, mire készüljön, nincsenek olyan döntési helyzetek, mint egy mérkőzésen. Így is tudtunk a taktikán dolgozni, főleg a támadójátékkal foglalkoztunk. Nem vesztegettük az időt, hasznosan teltek a napok.”

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV