Lisa Haley: a kemény munkát itt kell elvégezni

2021.04.13. 07:55 |

Buborékban van a női válogatott, amely innentől kezdve csak a szállás és a Tüskecsarnok között mozoghat. A csapat most itthon modellezi le a világbajnokság időszakát.

“Izgatott vagyok. Jó újra látni mindenkit. Most más a mentalitás, mint a korábbi táborok alkalmával, mert a 25 fős csapatot már kijelöltük, a végső felkészülésben járunk, a hangulat jó, mindenki izgatottan várta, hogy újra jégen lehessen” - mondta Lisa Haley, amikor hétfőn elkezdte a közvetlen világbajnoki felkészülést az A csoportos női válogatott.

Az első nap programja csapatfotózással indult, aztán erőnléti felmérésen vettek részt a játékosok, este pedig jeges edzés várt rájuk - már abban az időpontban, amikor Kanadában is játszani fognak. A keret április 22-én utazik Kanadába, addig összesen hat erőnléti edzés és tíz jeges gyakorlás szerepel a tervben, valamint öt egymás közötti meccsel készülnek a történelmi vb-re. Lisa Haley és stábja ugyanis az itthoni tíz nappal lemodellezi azt, ami majd május elsejétől, a megérkezés utáni karantén leteltével Truróban is zajlik majd.

“A mostani időszak nagyon fontos. Ezt a budapesti tíz napot ugyanúgy építjük fel, mint a vb-t. Úgy vesszük, hétfőn volt május elseje, az izoláció után akkor kezdhetünk el edzeni majd Kanadában. Megpróbáljuk szimulálni ezzel a tíz nappal a vb időszakát, a meccsekkel együtt, még ha itthon csak egymás között játszunk. Az edzéseken átvesszük az egész taktikát, végigmegyünk a  playbookon. Kanadában már kevesebb időt tudunk a jégen lenni a rajt előtt, ezért a kemény munkát itt kell elvégezni.”

A szakvezető március közepétől néhány hetet otthon töltött Kanadában, így láthatta, a vb helyszínén, Új-Skóciában napról napra nő az érdeklődés.

“Sokáig csend honolt a vb körül, mert nagy volt a bizonytalanság, de ahogy elkészült a meccsbeosztás, mindenki elkezdett a tornáról beszélni és egyre izgatottabbak az emberek. Mindenki reméli, hogy lehetnek nézők a meccseken, de enélkül is várják – ez hoki és Kanadáról van szó, tehát biztos, hogy mindenki nézni fogja.”

A kapitány sok biztató üzenetet kapott a családjától és a barátaitól, sőt, újabb és újabb rajongók álltak a magyar csapat mellé.

“Vicces lesz, mert sok kanadai szurkol majd Magyarországnak. Mindenki a legjobbakat kívánta, amikor elutaztam. A barátaim gyerekei közül többen is játszanak, és levelet küldtek a válogatottnak, leírva, hogy mennyire szurkolnak nekünk. Talán játszhatunk Kanadával, akkor meglátjuk, kinek drukkolnak igazán, de addig biztosan sokan szurkolnak nekünk.”

Lisa Haley hangsúlyozta: a koronavírus okozta helyzettel, így a karanténnal a többi együttesnek is meg kell küzdenie, így ez nem lehet kifogás.

“Hat táborunk volt eddig a szezonban, ez talán a legtöbb a mezőnyben, és ez az előnyünkre válhat. Amikor júliusban elkezdtük a munkát, tudtuk, hogy a lányok régóta jól ismerik egymást és erre építhetünk. Máshol kevesebb időt töltenek együtt év közben. Remélhetőleg ez segít majd abban, hogy jó rajtot vegyünk az első két meccsen.”

A szakvezető a csapategységet tartja a válogatott egyik erősségének. Ezen pedig továbbra is dolgoznak, igaz, most új módszereket is bevetve, hiszen az itthoni felkészülés alatt, valamint Kanadában a szigorú szabályok miatt kevesebb lehet a csapaton belüli kontaktus, például mindenki külön szobába kerül. Az együtt küzdés mellett fontos lesz az is, hogy mindenki jól ismeri a rendszert, megvan a kellő felkészültség.

Lisa Haley szerint a játékosokat egyáltalán nem befolyásolja, hogy idén nincs kieső az elitből, miután az alsóbb divíziók küzdelmeit nem rendezik meg. A lányok ugyanis mindig minden meccset meg akarnak nyerni, nem számít, hogy ki az ellenfél. 

A női válogatott mérkőzései a kanadai vb-n magyar idő szerint éjfélkor kezdődnek. Az ötfős csoportból az első három jut a negyeddöntőbe.

A program:

Május 4., kedd, 15.00 (magyar idő szerint 20.00) Magyarország-Japán felkészülési mérkőzés

A vb-programja

Május 6., csütörtök, 19.00 (magyar idő szerint 0.00) Magyarország–Csehország
Május 7., péntek, 19.00 Magyarország–Dánia
Május 9. vasárnap, 19.00 Magyarország–Japán
Május 10. hétfő, 19.00 Magyarország–Németország

A keret

Németh Anikó GK MAC Budapest
Szabó Fruzsina GK MAC Budapest
Tóth Zsófia GK KMH Budapest
Grkovic Jelena D KMH Budapest
Kiss-Simon Franciska D KMH Budapest
Mayer Fruzsina D HTI Stars (CAN)
Németh Bernadett D MAC Budapest
Odnoga Lotti D Dartmouth College (USA)
Pártos Réka D MAC Budapest
Tóth Enikő D KMH Budapest
Knee Sarah D KMH Budapest
Dabasi Réka F KMH Budapest
Gasparics Fanni F MAC Budapest
Gowie Alexandra F MAC Budapest
Horváth Imola F MAC Budapest
Huszák Alexandra F KMH Budapest
Kiss Andrea F MAC Budapest
Kreisz Emma D Stanstead College (CAN)
Jókai-Szilágyi Zsófia F Lulea HF (SWE)
Jókai-Szilágyi Kinga F Vienna Sabres (AUT)
Pintér Hanna F SDE Stockholm (SWE)
Pintér Lili F SDE Stockholm (SWE)
Rónai Alexandra F MAC Budapest
Seregély Míra F OHA (CAN)
Szamosfalvi Petra F KMH Budapest

A stáb

Lisa Haley Szövetségi kapitány
Mika Väärälä Edző
Kis András Edző
Budai Krisztián Kapusedző
Ács Ferenc Erőnléti edző
Tornyi Gábor Felszerelés menedzser
Dénes Veronika Rehabilitációs edző
Mondl Viktória Sportmasszőr
Jasó Judit Csapatvezető
Dr. Módy Tóbiás / Dr. Széplaki Attila Csapatorvos
Nagy István / Soós Judit Sportpszichológus
Kaposi Dávid Sajtó

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV