Lisa Haley: a csapat büszkévé tette az országot

2021.09.01. 08:00 |

Az A csoportos világbajnokságon kilencedik helyen végzett magyar női válogatott szövetségi kapitánya elégedett. Úgy érzi, a csapat sokat fejlődött, és hasznos tapasztalatokat szerzett a novemberi olimpiai selejtezőre és a jövő évi tornára.

Elégedett a világbajnoksággal és a mögöttünk hagyott hetekkel?

Igen, meccsről meccsre javult a teljesítményünk. Az első meccsen még idegesen játszottunk, de erre valamennyire lehetett is számítani. Az a 24 játékos, aki itt volt a vb-n, a képességeinek megfelelően teljesített és néha még azon felül is. Elégedett vagyok az eredményekkel.

És a teljes 12-13 hónappal is?

Nagy utazás volt. Őrület, hogy hányszor változott a terv egyik hónapról a másikra, és nem lehetett tudni, hogy melyik edzőtábort tudjuk megtartani. Sok minden az utolsó pillanatban dőlt el, de ehhez hozzá kellett szoknunk a járvány időszakában. Hatalmas tapasztalat volt és élveztem minden percét. A magyar válogatottban kiváló játékosokkal és stábtagokkal lehet együtt dolgozni. Számomra a munka mindig az emberekről szól, és örülök, hogy az elmúlt napokban értékes és hasznos beszélgetéseket folytathattunk a lányokkal egyesével is.

Tavaly nyáron, a kinevezése után nem sokkal két dolgot említett a célok között: játsszon okosan a csapat, és legyen képes túllépni a nehézségeken. Ezen a téren mit tapasztalt?

A csehek elleni meccsen 4-0-s hátrányban is megmutattuk, hogy képesek vagyunk felállni és visszajöttünk a meccsbe. Az egy olyan pillanat volt, amikor a lányok felismerték, hogy képesek ezen a szinten is harcolni és önbizalmat szereztek. Ami az okos játékot illeti, az emberelőnyös játékunk és az emberhátrányos védekezésünk is egyre javult. Tudunk okosan szerepelni, és talán nem mi vagyunk a legtechnikásabb, de megtanultuk, hogyan kell csapatként játszani, és Dánia ellen ez volt a különbség.

Korábban sokszor elmondta, hogy a kis részletek döntőek lehetnek, és ezt ezúttal is láthattuk a világbajnokságon. Miben lehetne javulni?

Ha az emberelőnyös játékunk jobban megy, akkor szorosabb meccseket játszhattunk volna. Dánia ellen viszont már jól teljesítettünk, három ilyen gólt is szereztünk, és akkor a hátrányos védekezésünk is hibátlan volt. A speciális helyzetek miatt lett az 5-1-es győzelem, és nem 2-1-es vagy 3-2-es. A bulik elhozásában is javulhatunk. Most hiányzott erről a posztról néhány játékosunk, Dabasi Réka sem szerepel rendszeresen centerként, de most jól teljesített. Emellett fontos megtanulni, hogyan kell játszani nagyobb sebességgel. A mostani tapasztalat révén az edzéseken is fokozni kell a tempót, gyorsabb kezekre és lábakra lesz szükség. Ez nem jön egyik napról a másikra, idő kell a fejlődéshez, egy vb nem, de egy szezon elég lehet. Szerencsére a másodedzők a klubcsapatokban be tudják építeni a változtatásokat a munkába, és nyomom tudják követni a fejlődést, hogy jövőre erősebbek legyünk az A csoportban.

Idén a tapasztalatszerzés volt a legfontosabb?

Igen, teljes mértékben. Ezt a tapasztalatot csak így lehet megszerezni. Itt kell lenned, hogy felismerd, milyen szintű a játék az elitben, és nem csak a gyorsaságra, hanem a fizikális részre is gondolok. És a játékosok jól alkalmazkodtak a tempóhoz, minden meccsen egyre gyorsabban játszottunk. Jó, hogy most nem volt nyomás a kiesés miatt, kaptunk egy extra évet. Jövőre más lesz a helyzet, de a mostani tapasztalat rendkívül értékes lesz.

Van valami, amin változtatna?

Egyedül azt bánom, hogy nem hoztam el az övemet magammal. Őszintén, nem változtatnék semmin. Remek tapasztalat volt, remélem, nem az utolsó fejezet a magyar válogatottal, és folytathatjuk, amit elkezdtünk.

Milyen visszajelzéseket kapott a hoki világából?

Az egész csapat büszkévé tette az országot. Sok kolléga gratulált, üzentek, hogy lenyűgözte őket a válogatott és hogy milyen jól teljesítettünk az első A csoportos szerepléskor, hogy a játékosok nem adták fel egyik helyzetben sem, ami pedig az igazi győztesek jellemzője.  

Novemberben következik az olimpiai selejtező Csehországban. Mi a teendő addig?

Pár nap pihenés után elkezdődik a munka a klubcsapatokban. Megpróbáljuk a legjobb programot összeállítani. Mika Väärälä és Kis András a KMH-nál és a MAC-nál mindent megtesz majd, hogy a játékosok még gyorsabbak és erősebbek legyenek. A csehek jól teljesítettek az idei vb-n is, ők az favoritok, de a selejtezőn egy találkozó dönt. Lehet, hogy tízből kilencszer a csehek nyernének, de remélem, a novemberi a mi napunk lesz. Ahogy most is, akkor is mi leszünk az esélytelenebbek, ám ebből az következik, hogy félelem és veszíteni való nélkül, önbizalommal telve és szabadon játszhatunk. Mindent beleadunk majd, és talán a meccs a mi szánk íze szerint alakul majd. Sok motivációval folytatom a munkát, hogy sikerrel vegyük a selejtezőt. Remek érzés az A csoportban játszani, de az olimpián szerepelni semmivel sem összemérhető.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV