Legyőztük az ukránokat, ötödikek lettünk a budapesti Hat Nemzet Tornán

2019.12.14. 14:35 |
Győzelemmel zárta a magyar jégkorong-válogatott a budapesti Hat Nemzet Tornát. Az ötödik helyért játszott mérkőzésen 4–2-re nyert az ukránok ellen.

Első harmad

Két magyar helyzettel indult a mérkőzés, majd a 4. perc elején jött a vezető gól is: Becze Tihamér lőtte rá messziről, s még mielőtt az ukránok kapusa rátenyerelhetett volna a korongra, Nagy Gergő azt a lábai között a hálóba juttatta (1–0). Másfél percig volt nálunk az előny, ekkor az ukránok az első helyzetüket gólra váltották, miután Roman Blagyi okos csellel megkerülte a vele szemben védekező Tóth Richárdot, és Arany Gergely eszén is tújárt (1–1).

Bő egy percig volt az állás egál, Nagy Gergő lőtt messziről, a kapu előterében Becze elvonta két védő és a kapus figyelmét is, a korong Galanisz Nikadrosz elé került, aki vetődve lőtte be azt a hálóba (2–1). A folytatásban az ukránok előtt egy nagy helyzet adódott, amit Arany Gergely védett, míg mi több lehetőséget is kidolgoztunk, de a szünetig nem változott a 2–1-es eredmény.

Második harmad

A második harmad elején ukrán helyzet nélkül zajlott le az emberhátrányunk, nekik ugyanez nem sikerült: Terbócs István lőtt középre, a korong pattogott a kapu előtt, Nagy Krisztián volt a legszemfülesebb, aki belőtte a bal sarokba (3–1). Nem sokkal később újabb magyar gólnak örülhettünk, miután Galanisz lendületből elkorcsolyázott el a kapu előtt, majd jobbról a bal alsóba lőtt (

Terbócs lőtt középre, a korong pattogott a kapu előtt, Nagy Krisztián volt a legszemfülesebb és belőtte a bal sarokba. Lendületes támadás után Galanisz ment a kapura először lövés helyett elkorcsolyázott a koronggal a kapu előtt, majd jobbról belőtte a bal alsóba (4–1).

A 32. percben Vitalij Ljalka mehetett egy az egyben a kapunkra, Arany nagyot védett. Mint ahogy először Szerhij Babinyec próbálkozásánál is, aki a félpályán szerzett koronggal ment a kapunk felé, és végül a kipattanót lőtte be a hálóba (4–2). Óriási magyar helyzettel zárult a harmad: Becze maradt egyedül a kapu előtt, Nagy Gergőtől kapta a korongot, még arra is volt ideje, hogy megnézze, hová lövi, de nem sikerült eltennie az ukrán kapus mammutja mellett.

Harmadik harmad

A játékrész első tíz percében kétszer is emberelőnyben játszhattunk, de egyiket sem sikerült kihasználni, miközben az ukránok igyekeztek csökkenteni a hátrányukat, de a próbálkozásaikat hárítottuk.

Az utolsó tíz perc kezdetén öt a három ellen támadhattunk, de Ignatenko az összes lövésünket hárította.  Aranynak is akadt dolga a következő percekben, ráadásul az utolsó két percre emberhátrányba kerültünk. Az ukránok még a kapusukat is lehozták, hogy hat a négy ellen támadhassanak, de az eredményen így sem tudtak változtatni.

A magyar válogatott 4–2-es győzelmével az ötödik helyen végzett a budapesti Hat Nemzet Tornán.

Jarmo Tolvanen, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: Ukrajna kicsit más a többi heti ellenfeleinknél, hiszen jól megtermett játékosokból áll, úgyhogy most több volt a küzdelem. A csapatteljesítményünk nem volt olyan jó, még ha egyének ki is tűntek. Sok a tennivalónk a helyzetkihasználással, egész héten akadtak gondjaink ezzel. A győzelem azonban győzelem, és amúgy is az volt a legfőbb, hogy lehetőséget adjunk a fiataloknak. Remélem, maguk a játékosok is kaptak válaszokat, hogy nekik mi a teendőjük, hogy jobbá váljanak, mert a céljaink eléréséhez egy-két szinttel magasabbra kell jutnunk.

Szergej Viter, az ukrán válogatott szövetségi kapitánya: Jó meccs volt, a magyar csapat gyorsan és jól hokizott, mi pedig sok helyzetet alakítottunk ki, de nem használtuk ki őket, ráadásul sokat voltunk emberhátrányban. Viszont ez is kiváló tapasztalat, sokat tanulhatunk ebből a hétből.

Galanisz Nikandrosz és Becze Tihamér nyilatkozott ezúttal az NSO Tv-nek.

Fotó: Mudra László - @mudralaszlo MJSZ

Sorok Franciaország ellen

Galanisz, Nagy G., Becze
Kreisz, Nagy K., Terbócs
Miskolczi, Horváth B., Szigeti
Pápa, Majoross, Madácsi
Vincze

Garát, Fejes
Szabó B., Kiss D.
Kiss R., Tóth G.
Imre P.

Arany (Adorján)

Kimaradók: Bukor Rajmund, Vojtkó Mátyás, Hári Norbert, Németh Attila, Péter Andor, Kiss Patrik, Szabó Krisztián

A budapesti Hat Nemzet Torna menetrendje:

december 10. kedd 19:00 Magyarország–Dél-Korea 2–1 h.u.

december 11. szerda 16:00 Franciaország–Japán 4–2
december 11. szerda 19:30 Ukrajna–Fehéroroszország 1–4

december 12. csütörtök 16:00 Fehéroroszország–Dél-Korea 6–5 h.u.
december 12. csütörtök 19:30 Magyarország–Japán 1–2

december 13. péntek 16:00 Dél-Korea–Ukrajna 4–2