Legyőztük a briteket, ott vagyunk a következő olimpiai selejtezőkörben!

2020.02.09. 18:33 |
Aki nyer, az jut tovább a következő olimpiai selejtezőkörbe – ez volt a tétje a magyar és a brit válogatott összecsapásának Nottinghamban. Nos, kiváló játékkal, 4–1-re nyertünk!

Első harmad

A britek ellen Rajna Miklós visszatért a kapuba, Benk András azonban nem tudott 150. alkalommal jégre lépni a válogatottban gyomorrontás miatt.

Az első harmadban a kapusok játszották a főszerepet. Az első tíz percben Bownsnak akadt több dolga: Nagy Gergő, Galanisz Nikadrosz, Scott Macaulay próbálkozását, valamint Papp Kristóf ziccerét is védte. Ebben az időszakban kihasználatlan maradt az emberelőnyünk, míg a játékrész második felében a britek két fórját is kivédekeztük. Ebben Rajnának is óriási szerepe volt, aki többször is bravúrral védett, Connolly 13. percben eleresztett lövéséből például nem sokat láthatott, mégis hárított.

A harmad magyar emberelőnyben zárult, amiből még bőven maradt a második harmad elejére is.

Második harmad

Nem is kellett sokat várni, hogy a szünet után megszerezzük a vezetést: Stipsicz Bence szánta rá magát távolról lövésre, a korong a kapuig meg sem állt (1–0)! A britek igyekeztek gyorsan válaszolni, de Rajna ezt  mindannyiszor megakadályozta.

Azt viszont egyetlen brit sem tudta, hogy a Stipsicztől kapott passzt Erdély Csanád három méterről a hálóba vágja. 2–0 ide!

A 36. percben Myers került ziccerbe, Rajna óriási bravúrral védett. Két perccel később Hammond érkezett középen, kapusunk ismét védett, a korong azonban átcsúszott rajta, Kiss Dániel a gólvonal elől mentett.

Harmadik harmad

Emberhátrányban zártuk a második harmadot, amely átlógott az utolsóra is, s ezalatt meg is született a britek szépítő gólja, amelyet kis szerencsével Myers lőtt Rajna mellett oldalról a kapunkba (2–1).

Miután kiegészültünk ismét Rajnának kellett nagyot mentenie Conway helyzeténél. Aztán a mi perceink következtek, a 46. percben pedig jött is a harmadik gól: Hári korcsolyázta körbe kétszer a kaput a koronggal, majd szemből egyszerűen becsúsztatta Bowns mellett a jobb alsóba (3–1).

Az utolsó tíz perc kezdetén hősiesen kivédekeztünk egy emberhátrányt, majd az 53. percben Sofron csapta be a védőt és a kapust is, s éles szögből a hosszú felsőbe lőtt! Már 4–1-re vezettünk!

Három perccel a vége előtt újra emberelőnybe kerültek a britek, lehozták a kapusukat, de semmit sem értek el vele. 4–1-re nyertünk, ott vagyunk a következő, rigai selejtezőkörben!

Jarmo Tolvanen: Mondhatjuk úgy is, hogy revansot vettünk. Nyilván szóba került a két éve vívott meccs, amelyen szintén mi voltunk a jobbak. Szombaton nem voltunk elégedettek a tempónkkal, ezért módosítottunk a letámadásunkon és kicsit a védekezésünkön is, ami már az első harmadon meglátszott. A másodikban nagyon jöttek a britek, túl sok időre szorultunk a harmadunkba, ugyanakkor a védekezésünk működött, a harmadik pedig kiegyenlítetten alakult, csak mi be tudtunk találni a kontráinkból, Miki pedig a mérkőzés legjobbjaként teljesített a kapuban.

Pete Russell: Szerintem jól hokiztunk, birtokoltuk a korongot, a magyar csapat pedig opportunista módon játszott a remek kapusteljesítményre építve. Az energiánk és a helyzeteink is megvoltak a szépítésre, előtte az egyenlítésre, egy másik napon simán nyerhettünk volna. Ha a két évvel ezelőtti meccsre gondolunk, nagyjából ugyanaz történt, csak most fordítva. Ilyen a hoki.

Erdély Csanád, Sofron István és Pozsgai Tamás értékelése az NSO Tv-nek.

A meccs emberének választott Rajna Miklós, valamint Jarmo Tolvanen és Stipsicz Bence nyilatkozata

Fotó: Szűcs Attila/MJSZ

Macaulay Scott D MAC Újbuda
Kiss Dániel D DVTK Jegesmedvék Miskolc