Lányok a jégen

2016.10.07. 14:57 |

A Magyar Jégkorong Szövetség október 8-án 13 órától a Tüskecsarnokba várja a lányokat a világszerte népszerű női hokis hétvége, a World Girls’ Ice Hockey Weekend alkalmából. - írja az utanpotlassport.hu.

„Az eseményt 2011-ben hívta életre a nemzetközi szövetség (IIHF), és azóta minden esztendőben megrendezik, sok ezer résztvevővel Európában és a tengerentúlon – mondta honlapunknak Kolberheyer Zsuzsanna, a Magyar Jégkorong Szövetség szakmai alelnöke. – Az alapötlet a finn szövetségtől származik, ők pedig a síszövetségtől vették a tippet. A finnek terve ugyanis az volt, hogy megduplázzák a női jégkorongozóik számát, és a játék népszerűsítésére remek alkalomnak kínálkozott egy hírverő csajos hokis hétvége. A magyar szövetség rögtön az akció meghirdetése évében csatlakozott a kezdeményezéshez. Eddig egy alkalommal rendeztük meg több csarnokban a programot, tavaly már a Tüskecsarnok volt a helyszín, ahol másfél száz érdeklődő gyűlt össze. Immár három éve tavasszal is van egy női hokis hétvégénk. Azon a már aktív fiatalokra koncentrálunk, míg most, ősszel az a fő cél, hogy minél több lánnyal, hölggyel ismertessük meg a jégkorongot, s közülük minél többen ki is próbálják a sportágat.”

Kolbenheyer Zsuzsanna szerint évente egy-egy ilyen figyelemfelhívó show nem elég, ezért az MJSZ különféle akciókkal igyekszik még inkább ráirányítani a lányok figyelmét a sportágra. Aki például vállalja, hogy tíz klubedzésen részt vesz, ajándékcsomagot kap. Megkerestek testnevelőket, akiknek felajánlották: ha elhozzák a diákjaikat a World Girls’ Hockey Weekendre, az iskola dedikált mezt kap ajándékba. De szombaton sem mennek haza üres kézzel a vállalkozó szellemű érdeklődők a Tüskecsarnokból: aki teljesíti a hat állomásból álló játékos tesztet, szintén ajándékcsomaggal gazdagodik. Sőt az is, aki nem regisztrált játékosként egyszerre három barátnőjével érkezik az eseményre.

Kolbenheyer Zsuzsanna elmondta, itthon mintegy félezer igazolt női jégkorongozó van, de ez az adat némiképp csalóka, mert e számban benne foglaltatnak azok a hölgyek is, akik egy vagy két éve már nem aktívak. A 12 éves korosztálytól felfelé nagyjából 150 versenyzőt tartanak számon. Ami viszont örvendetes, hogy a létszám állandóan bővül, a szebbik nem körében egyre népszerűbb a hoki. Akadnak olyan U8-as és U10-es csapatok, amelyeknél a keret felét kislányok alkotják.

Ami a szombati programot illeti, 13 órától játékos vetélkedők és akadályversenyek várják az érdeklődőket, 15.20-tól szabadkorcsolyázás és kispályás hoki következik, majd 16.30-tól a tehetséggondozó programba beválogatott lányok játszanak bemutatómeccset. A szervezők mindenkit szeretettel várnak koritudásra és életkorra tekintet nélkül. Az érdeklődőktől azt kérik, korcsolyát, fejvédőt, s ha van, hokiütőt, valamint kesztyűt vigyenek magukkal.

Gyerehokizni