Kupagyőztes a DEAC

2022.01.23. 19:43 |

A Fehérvár háromgólos hátrányból felállt, de a negyedik debreceni gólra már nem érkezett válasz az EXIM Magyar Kupa döntőjében. A DEAC így megvédte címét. A bronzérmes az FTC lett.

DEAC–Hydro Fehérvár AV19 4-3 (2-0, 1-1, 1-2)

Az EXIM Magyar Kupa döntőjét a Fehérvár kezdte aktívabban, az első percekben is többször tesztelte Hetényit. A hazai lendületet Bartalis kiállítása törte meg. A büntetés után is a fehérváriak veszélyeztettek többször, de DEAC túlélte az első rohamokat, sőt, a harmad felénél meg is szerezte a vezetést: Dalecky lövésébe Spirko nyúlt bele a levegőben a kapu előtt, így megtréfálva Tirronent. Próbálta fokozni a nyomást a Fehérvár, de Hetényi továbbra is remekelt. A 15. percben szinte lemásolták első góljukat a vendégek, ezúttal Kulesov takart és nyúlt be Dalecky bombájába, így már kétgólos volt a debreceni előny. A Volánnak emberelőnye is volt, de nem tudott élni vele.

A második felvonás debreceni szempontból remekül indult: Petan kapott büntetést, Novotny pedig egy kipattanót bekotorva kihasználta a fórt. Újabb fehérvári ült le, aztán négy a négy ellen folyt a játék, de ebből újabb gól nem született egyik oldalon sem. A házigazda sokat próbálkozott, ám Hetényi és a védelem sokáig állta a rohamokat. A 30. percben sikerült szépíteni: egy visszatett korongot Németh lőtt be. A góltól új erőre kaptak a fehérváriak, ám Bartalis kiállítása alatt a DEAC veszélyeztetett, Tirronen bravúrjainak köszönhetően viszont nem változott az állás. A másik oldalon Shaw szólózott, de nem tudta eltenni a korongot Hetényi mellett. Klimek kiállítása alatt beszorította ellenfelét a Fehérvár, de nem tudta csökkenteni a különbséget.

A harmadik játékrész elején a Fehérvár került előnybe, és Erdély szép mozdulattal talált be. Nem változott a forgatókönyv: a hazaiak hajtottak az egyenlítésért, a DEAC veszélyes kontrákkal próbálkozott. A 48. percben kettős előnyben támadhatott a Volán, de nem sokáig, mert Bartalisnak is le kellett ülnie. A négy a három elleni játékot is ki tudta használni a hazai együttes, Petan egyenlített. A támadónak a folytatásban is volt két nagy ziccere, de a kapuvas megmentette a vendégeket. A DEAC is éledezett emberelőnyben, aztán az 57. percben Petan és Spirko akaszkodott össze, a fehérvári 2+2 percet, a debreceni 2-t kapott. Három perccel a vége előtt újra a DEAC szerezte meg a vezetést, Sági ért bele a korongba a kapu előtt.

A végjáték óriási izgalmakat hozott. Erdélyt csak szabálytalanul tudta megállítani Vokla, aztán Gőz is büntetést kapott, és még a kapust is lehozták a hazaiak, így hat a három ellen játszhatták le az utolsó percet. Sok helyzetük is volt, de Hetényi lehúzta a rolót. A DEAC megőrizte a vezetését, így megvédte a címét a Magyar Kupában.

Nyilatkozat

György József, vezetőedző, DEAC: „A tervet sikerült végrehajtanunk, így, hogy az első felében sikerült a gólokat megszereznünk, volt esélyünk. Azt kértem a srácoktól, hogy nyugodtan várjuk meg a lehetőségeket. 3-1-el jöttünk ki a harmadik harmadra, tudtuk, hogy ránk fognak jönni, kezdtünk fáradni is, utána már szerintem csoda volt, hogy egy beleérésből sikerült megint megszereznünk a vezetést és a végén már a másodperceket számoltuk.”

Kevin Constantine, vezetőedző, Hydro Fehérvár AV19: „A mérkőzés nagyon szoros volt, az első harmadban sok esélyünk volt gólt szerezni. A Debrecen jól játszott, szép gólokat szerzett, de pár találatuk a szerencsén múlott. 53 kapura lövésünk volt, ez a legtöbb, amit a szezonban eddig elértünk, de a kapusuk nagyon jól védett, nem tudtunk neki gólt lőni. Ilyen a hoki, végeredményben az számít, hogy ki szerzett több gólt. Gratulálok a Debrecennek, jól játszott.”

FTC-Telekom - DVTK Jegesmedvék 4-3 (1-1, 1-1, 2-1)

A bronzmeccs első harmadában a Nagy Gergő és Kulmala nélkül felálló Fradinak volt több lehetősége, de ez az állásban nem mutatkozott meg. Roczanov egy korongszerzés után szerezte meg a zöld-fehéreknek a vezetést, de aztán Seto négy perc múlva egyenlített egy hibát kihasználva.

A második felvonásban a DVTK sokkal aktívabban játszott, és Elgestal egy kapu mögül visszatett korongot be is lőtt, így a miskolciak vezettek. Tóth Adrián egyenlített egy szép kiugrásból.

Wehrs távoli lövését nem látta Arany, így a harmadik harmad elején ismét a Jegesmedvék álltak jobban, de a válasz újra gyorsan jött: Somogyi a büntetőpadról visszatérve egyenlített. Az utolsó tíz percben kétszer is fórba került az FTC, és a másodikat ki is használta: Tamminen szlalomozott át a védelmen, és kilőtte a jobb felsőt.

Nyilatkozat

Fodor Szabolcs, vezetőedző, FTC-Telekom: „A szombati meccs után is beszéltük, hogy nem vagyunk kedvező helyzetben és ez mára még romlott is, nem voltunk sokan, nem voltunk frissek, viszont az ilyen meccseket csak szívvel lehet megnyerni. Az utolsó erőtartalékainkat felemésztve nyertünk egy bronzérmet. Lélektanilag is nagyon fontos volt, hogy fáradtan és kevesen is nyerni tudtunk. Ez fontos volt nekünk így a bajnoki véghajrá előtt.”

Tokaji Viktor, vezetőedző, DVTK: „Bemásolhatnánk a szombati interjút, egy rossz szót sem tudok mondani a játékosokra. Ha visszagondolok a mérkőzésre, mi adtunk könnyű gólokat, eladtuk kétszer a korongot, ebből lefordult a Ferencváros, mondhatni magunknak köszönhetjük azt, hogy szorossá tettük a mérkőzést és egy ilyen gól döntött a végén.”

 

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV