Közel volt a bravúr a finnek ellen

2022.09.03. 15:54 |

A magyar női válogatott hatalmasat küzdve kétgólos hátrányból egyenlített a finnek ellen az A csoportos világbajnokság helyosztóján, és végül hosszabbításban maradt alul. A csapat a nyolcadik helyen zárta a dániai tornát, ami minden idők legjobb szereplése.

A finnek elleni helyosztón Kreisz Emma, Kiss-Simon Franciska és Williams Hayley nem tudott szerepelni sérülés miatt. Pat Cortina bátor és okos játékot kért a mérkőzés előtt, és így is kezdett a magyar együttes, egyenrangú ellenfele volt a tavalyi vb-bronzérmesnek. A finnek nem tudtak nagy veszélyt kialakítani, a mieink pedig többször eljutottak Keisala kapujához, Odnoga Lotti és Huszák Alexandea is próbálkozott. Az első öt perc játékmegszakítás nélkül telt el. 

A finnek a 7. percben megszerezték a vezetést: többször is balszerencsésen pattant a korong, végül Tapani középről, közelről belőtte. Baker Taylor kapott kiállítást, de Németh Anikó szép védéseinek és a stabil védekezésnek köszönhetően nem változott az állás. A folytatásban is jól küzdöttek a mieink, mindig volt egy blokk, egy közbenyúlás vagy besegítés, és a finn harmadban is akadtak szép megmozdulások.

A második harmad első percében növelte előnyét a finn csapat, egy kettő az egy elleni gyors akciót Tulus fejezett be. Utána rögtön magyar helyzetek következtek, Garát-Gasparics Fanni járt közel a szépítéshez. A gól a 24. percben össze is jött: Huszák vitte be a korongot gyorsan, a sarokból Strobl Lara tette be középre remek mozdulattal, és az egyedül érkező Metzler Regina higgadtan kilőtte a felső sarkot. Németh Anikó lábbal védett nagyokat, majd újra a mieink percei következtek. A finnek nehezményezték, hogy Huszák Alexandra nem kapott kiállítást, ettől frusztrálttá váltak, ez pedig egy kettős emberelőnyt eredményezett. Bár akadtak próbálkozások, a lehetőséggel nem tudott élni a magyar csapat. A 32. percben viszont sikerült egyenlíteni: Szamosfalvi Petra korongszerzése után Huszák Alexandra lőtt keményen, a korong a kapuson felperdült, és így hullott a kapuba. A mieink lendülete kitartott, a finnek is próbáltak váltani, ebből élvezetes, ide-oda játék alakult ki. Németh ihletett formában védett, a másik oldalon Odnoga Lotti kemény lövését fogta a finn kapus.

A harmadik felvonás magyar ziccerrel indult, Dabasi Réka került helyzetbe. Magyar emberelőny következett, a legnagyobb lehetőség Huszáké volt, ám a finn kapus a helyén volt. A kiegészülés után szinte azonnal Jókai-Szilágyi Kinga kapott büntetést, a két perc alatt a finnek alaposan megdolgoztatták Némethet. Egyenlő létszám mellett is fokozta a nyomást az ellenfél, de a mieink harcosan védekeztek. Az 53. percben rossz finn csere miatt újra emberelőnyben játszhattak a mieink, a két percet próbálta megnyomni a válogatott, ám igazán nagy helyzet nem alakult ki. A finnek próbálták rendes játékidőben eldönteni a meccset, de a magyarok nagy szívvel játszottak, és többször is lehetőséghez jutottak. Az utolsó percben még emberelőnybe került a csapat, és volt is helyzete, de az állás nem változott.

A hosszabbítást négy a három ellen kezdhették a mieink, és közel is jártak a győztes gólhoz, ám Keisala tartotta a finneket. A kiegészülés után meglódult az ellenfél, és a kijátszott akciót Holopainen lőtte be közelről. Ezzel Finnország játszhat az 5. helyért, a magyar válogatott pedig a nyolcadik helyen zárta a dániai világbajnokságot. A meccs legjobb magyarja Knee Sarah lett.

Pat Cortina szövetségi kapitány: „A lányok fantasztikusak voltak, hatalmas energiával és bátorsággal játszottak, de ez nem is meglepő, mert az egész világbajnokságon így történt. Egyedül a csehek ellen nem teljesítettünk így, ám az összes többi meccsen bátrak voltunk, tudtuk, hogy mit kell tennünk és együtt küzdöttünk. Nagyon is elégedett vagyok az egész világbajnoksággal. Jó élmény mindenkinek ez a torna, szerintem mindenki élvezte, nem csak az időnket pazaroltuk. Megtiszteltük a magyar válogatott mezt, és megmutattuk, hogy ehhez a szinthez tartozunk. Megérkeztünk ide, és a következő feladatunk megérteni, hogy ez nem a végállomás, hanem az út eleje, és ha ugyanígy dolgozunk tovább, még sok hasonló világbajnokságot átélhetünk. Sztenderdet állítottunk fel, minden fiatal lány, aki innentől felveszi a válogatott mezt, tudja, hogy ugyanolyan keményen kell küzdenie, mint ennek a csapatnak. 2019-ben, amikor feljutottunk, a levegőbe dobáltak a lányok, most viszont nem fizikálisan emeltek fel, hanem mentálisan, én is sokat kaptam tőlük. Rendkívül büszke vagyok az egész csapatra. Különleges helyet foglalnak el a szívemben." 

Metzler Regina: „Jól kezdett a csapat, láttuk, hogy fel tudjuk venni a tempót a finnekkel. Tudtuk, hogy ugyanígy kell játszanunk tovább a második harmadban, és vissza is tudtunk jönni a gólhátrányból. Reménykedtünk a legjobban, de végül nem sikerült győzni. Nem azt néztük, hogy tavaly ők voltak a vb-bronzérmesek, hanem hogy most ők az ellenfelek, és közel is voltunk, ezért fáj egy kicsit a vereség, de remélem, hogy holnapra már szebb megvilágításba kerül. Élveztem a vb-t, erős meccseket játszottunk és sohasem adtuk fel.”

Az összeállítás Finnország ellen:

Metzler, Huszák, Jókai-Szilágyi K.
Garát-Gasparics, Dabasi, Seregély
Rónai, Horváth I., Szamosfalvi
Pázmándi, Strobl

Knee, Baker
Németh B., Odnoga
Mayer, Márton A.

Németh A. (Révész)

A vb programja (Frederikshavn és Herning)

Augusztus 25., 15.30 Magyarország-Németország 4-2
Augusztus 26., 19.00 Magyarország-Csehország 1-7
Augusztus 28., 17.00 Magyarország-Dánia 0-1
Augusztus 29., 19.30 Magyarország-Svédország 2-3 b.u.
Szeptember 1., 16.00 Magyarország-Egyesült Államok 1-12
Szeptember 3., 12.00 Magyarország-Finnország 2-3 h.u.

A keret

Németh Anikó GK MAC Budapest
Révész Zsuzsa GK Debreceni HK
Bogáti Bianka GK Budapest JA
Baker Taylor D MAC Budapest
Kiss-Simon Franciska D KMH Budapest
Knee Sarah D KMH Budapest
Márton Adél D Budapest JA
Mayer Fruzsina D HTI (CAN)
Németh Bernadett D MAC Budapest
Odnoga Lotti D Dartmouth College (USA)
Dabasi Réka F KMH Budapest
Garát-Gasparics Fanni F MAC Budapest
Horváth Imola F Göteborg HC (SWE)
Huszák Alexandra F KMH Budapest
Jókai-Szilágyi Kinga F EHV Sabres (AUT)
Kreisz Emma F Stanstead College (CAN)
Metzler Regina F Vasas SC
Pázmándi Zsófia F MAC Budapest
Rónai Alexandra F MAC Budapest
Seregély Mira F University of Maine (USA)
Strobl Lara F Budapest JA
Szamosfalvi Petra F KMH Budapest
Williams Hayley F KMH Budapest

A stáb

Pat Cortina Szövetségi kapitány
Kis András Edző
Delaney Collins Edző
Budai Krisztián Kapusedző
Gallyas Gabriella Erőnléti edző
Dénes Veronika Rehabilitációs edző
Tornyi Gábor Felszerelés-menedzser
Jasó Judit Csapatvezető
Berkes Brigitta Sportmasszőr
Dr. Módy Tóbiás Csapatorvos
dr. Kolbenheyer Zsuzsanna Női szakági vezető
Kaposi Dávid Sajtó

Milyen volt a hokitavasz?

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV