Kötelező lesz a nyakvédő használata

2023.12.05. 20:00 |

A magyar utánpótlás-bajnokságokban eddig is hordani kellett a nyakvédőt, a következő szezontól pedig minden korosztály számára bevezetik a viselését.

A Magyar Jégkorong Szövetség elnöksége legutóbbi ülésén döntött a Versenyszabályzat változtatásáról, ennek értelmében a 2024/2025-ös szezontól korosztályra és nemre való tekintet nélkül minden sportoló számára kötelező lesz a nyakvédő viselése. Hazai utánpótlásszinten eddig is hordani kellett a nyakvédőt, így ennek az intézkedésnek a kiterjesztéséről van szó. Az MJSZ addig is erősen ajánlja a nyakvédő használatát a felnőttek számára is.

A játékvezető a zsűri segítségével ellenőrzi a felszerelést, és ha nvalakin incs nyakvédő, akkor először figyelmeztetik, majd ezt követően 10 perces fegyelmi büntetést szabhatnak ki rá. A szabálykönyv szerint ajánlatos olyan nyakvédőt választani, amely a lehető legnagyobb felül véd. A mérkőzés egyesületi versenybírósága a mérkőzést megelőzően, játékmegszakítás során vagy a szünetekben köteles jelezni a játékvezetőnek, ha a nyakvédő viselésére vonatkozó előírás megszegését észleli.

“Fontos kiemelni, hogy a játékosok valóban olyan felszerelést használjanak, ami véd is. Ne pipálják ki a kötelező viselését azzal, hogy csak lóg rajtuk. A játékvezetők a jövőben az eddiginél szigorúbban fogják ellenőrizni a nyakvédő használatát. A felszerelésgyártókkal és -forgalmazokkal mi is kapcsolatban vagyunk, hogy mielőbb mindenki beszerezhesse a szükséges nyakvédőt” - mondta Sipos Levente főtitkár.

 A brit ligában a Nottingham Panthers–Sheffield Steelers-meccsen egy ütközés után annyira megvágta a korcsolya éle az amerikai Adam Johnson nyakát, hogy a kórházban belehalt a sérülésbe. Az eset után több liga és az IIHF is úgy döntött, hogy előírja a kifejezetten erre a célra kialakított nyakvédők viselését.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV