Kósa Kupa: ki volt az idény legjobb elsőévese?

2022.05.26. 16:00 |

Naponta közzétesszük a szezonzáró díjak egyes kategóriáinak jelöltjeit. A Kósa Kupát a legjobb elsőéves felnőtt játékos kapja, a díjra Ambrus Csongor, Németh Kristóf és Ortenszky Tamás a jelölt.

Az első vidéki bajnokcsapat, az Alba Volán vezetőedzőjéről, Kósa Ambrusról elnevezett díjat az 1992-1993-as szezont követően adták át először a bajnokság legjobban teljesítő újoncának. Minden évben az a játékos kapja meg a kupát, aki a legjobban épül be a felnőttek közé.

A 2021-2022-es szezon legjobb elsőéves felnőttjátékosait a válogatottak stábja jelölte ki, majd a szakmai bizottság választotta ki a győztest. A díjazott személye május 31-én derül ki.

Ambrus Csongor

A csíkszeredai születésű tehetség első éves U20-as játékosként robbant be az Erste Liga idei szezonjába. A Titánok együttesének legponterősebb játékosa lett, nem véletlen, hogy aztán megkapta hároméves (!) szerződését a Hydro Fehérvár AV19 csapatától. Jól korcsolyázó szélső, aki legfőképpen a sebességére tud alapozni, és ehhez nagyon jó lövőtechnika társul, amit váratlan helyen és időben is szeret használni. Az U20-as válogatott alapembere, ott volt a dániai világbajnokságon is.

Németh Kristóf

Másodéves U20-as játékosként nagyon jó teljesítményt nyújtott a Titánok csapatában, amivel kiharcolta a lehetőséget, hogy az ICEHL-ben is bemutatkozhasson a Hydro Fehérvár AV19 együttesében. Ott 42 meccs alatt 8 pontot termelt és +9-cel zárta a szezont a +/- mutatóját tekintve – egyben az ő nyakába is került egy roppant értékes, egyúttal megérdemelt ezüstérem. Némó minden meccsszituációban megállja a helyét, igazi all-around player, az U20-as válogatottban is kimagasló teljesítményt mutatott – áll a szakmai bizottság indoklásában.

Ortenszky Tamás

Igaz, még csak a most véget ért szezon az első teljes felnőttidénye, már az elmúlt két idényben is bemutatkozott és epizódszerephez jutott a svájci másodosztályban. A szezonban nyújtott játékának köszönhetően egy komolyabb másodosztályú csapatba, a VISP gárdájához igazolt, ahol nagyon számítanak rá. Higgadt, elegáns játékra képes, vezére volt az U20-as válogatottnak, a dániai világbajnokságon is.

Legutóbb Horváth Milán volt a győztes.

A korábbi díjazottakról itt lehet olvasni bővebben.