Kolbenheyer Zsuzsanna: remek színvonalú lesz az olimpia

2018.02.12. 10:51 |

A phjongcshangi olimpia női jégkorong-tornájáért felel Kolbenheyer Zsuzsanna. A magyar szövetség alelnöke, a nemzetközi szövetség elnökségi tagja adott helyzetjelentést a téli ötkarikás játékok helyszínéről, beszélt feladatairól és a közös koreai csapatról, valamint arról is, hogy ott lehet-e a magyar csapat a következő ötkarikás játékokon.

Milyen feladatot lát el pontosan a téli olimpián?

Minden jégkorong-világbajnokságon, és ennek megfelelően az olimpián a férfi és a női tornákon is van egy úgy nevezett chairman vagy chairwoman, aki felel azért, hogy az eseményeinken minden rendben menjen. Ahogy már Szocsiban, az előző olimpián is, a férfi torna főnöke Rene Fasel, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség elnöke, a női olimpiai tornáért pedig én felelek. Ez az jelenti, hogy vezetem a direktorát üléseket, ahol a csapatok vezetői, a szervezők képviselői és a Nemzetközi Jégkorong Szövetség stábja vesz részt. Itt beszéljük meg a felmerülő problémákat, kérdéseket. Ezenkívül tartom a kapcsolatot a résztvevő csapatokkal, fogadom az elnök úrral együtt – aztán amikor a férfi torna elkezdődik, már egyedül – a tornára látogató politikusokat, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjait.

Milyenek az eddigi tapasztalatai a szervezésről?

A szervezők remek munkát végeztek, különös tekintettel arra, hogy nem egy tradicionális jégkorongozó nemzetről beszélünk. Az elején voltak problémák, még az áprilisi tesztesemény után is sok mindent kellett korrigálni, de a végére minden olyan lett, amilyennek lennie kell ahhoz, hogy remek színvonalú tornák legyenek az olimpián.

Milyen a hangulat a jégkorong-mérkőzéseken?

Egyelőre csak a női torna kezdődött el. Szerencsére sok érdeklődő van a mérkőzéseken, remélem ez akkor is így marad, amikor már mennek a férfi meccsek is. A szurkolók nagyon lelkesek, a koreai csapat mérkőzésein pedig egészen különleges atmoszféra van.

Mekkora mérföldkő, hogy közös koreai női csapat indult?

Mindenképpen fantasztikus dolog, hogy ezt a közös csapatot sikerült végül összerakni. Nagyon sok ember dolgozott ezért. Az ötlet Rene Faseltől származik, aki öt évvel ezelőtt egy elnökségi ülés után kérdezte meg, hogy mi a véleményem egy közös csapatról. Akkor még egyébként az északiak sokkal jobbak voltak, úgyhogy sport szempontból is támogatandó volt az ötlet. A déliek a kezdetektől fogva lelkesek voltak, már az első hivatalos látogatásuk alkalmával szóba került ez a lehetőség, de természetesen rengeteg ember, sportvezetők, politikusok segítségére volt szükség később ahhoz, hogy ez végül megvalósuljon. Különleges élmény és óriási megtiszteltetés volt ott ülni a lelátón a dél-koreai és az észak-koreai elnökökkel, és együtt nézni a koreai szurkolókkal ezt a történelmi jelentőségű mérkőzést. Nem hiszem, hogy volt olyan ember a csarnokban, akit nem érintett meg.

A férfiaknál az NHL-játékosok nem lehetnek ott az olimpián. Milyen színvonalú tornára számít?

Természetesen az NHL-játékosok nélkül nem lehet azt mondani, hogy a lehető legjobb csapatokkal vesznek részt az országok a férfi tornán. Ettől még azt gondolom, hogy nagyon színvonalas mérkőzéseket fogunk látni, de mindenképpen más lesz a nagy sztárok, egyéniségek nélkül.

Milyen eséllyel lehet ott valamelyik magyar válogatott a következő olimpián?

Nem gondolom, hogy a férfiaknak lenne reális esélyük kijutni a 2022-es olimpiára. Ott csak 12 ország vesz rész, és sajnos mi még nem tartozunk a legjobb 12-be. A nőknél kicsit más a helyzet. 2019-től 10 csapatos lesz a felnőtt A csoportos világbajnokság, mi pedig világranglista szerint 15., de a tavalyi világbajnoki helyezést tekintve 13. vagyunk a világon. Ehhez meg az is hozzátartozik, hogy a Divízió I/A csoportban nagyon kiegyenlítettek az erőviszonyok, nem lehet tudni például idén sem, hogy ki fog feljutni az A csoportba. Tehetséges játékosaink vannak, és csak az ő elhivatottságukon, hozzáállásukon múlik, hogy be tudnak-e kerülni a legjobb 10-be. 2022-ben a tervek szerint 10 ország női csapata lehet ott az olimpián. Ez még nem eldöntött kérdés, mert Peking eredetileg nyikc országgal pályázott, de mindhárom fél, akiknek egyet kell érteniük, a kínaiak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Jégkorong Szövetség is támogatja a kezdeményezésünket.

Gyerehokizni