Kókai Márk játékvezető jó élményekkel tért haza Brassóból

2021.12.27. 16:30 |

A brassói divízió 2/A-s junior világbajnokságon is képviselte magát a magyar játékvezetői kar: Gebei Péter ellenőrként tevékenykedett, míg Kókai Márk első világbajnokságán volt vezetőbíró.

„Jobb volt a színvonala a tornának, mint amire előzetesen számítottam. A hazai csapatban nagyon sok székely srác játszott, de végül az utolsó fordulóban elszenvedett vereség miatt Románia kiesett a csoportból. Az olaszok veretlenül nyerték a tornát, a többi csapat közel volt egymáshoz, Dél-Korea volt meglepően erős. Hárombírós rendszerben zajlott a torna, így vezetőbíróként inkább fizikálisan volt megterhelő, semmint mentálisan” – tekintett vissza a vb-re Kókai Márk, aki először fújt világbajnokságon, korábban két jelölését a koronavírus-járvány miatt nem tudta érvényesíteni élesben.

Most is szerencséje volt, ahogyan az U20-as divízió 1/A-s vb-n tevékenykedő Pálkövi Zsombornak is, hiszen a decemberi tornákat még megrendezhették, a nemzetközi szövetség a januári tornákat, így a győri U18-as vb-t viszont már törölte.

„Tizenegyen dolgoztunk Brassóban, velem együtt négy vezetőbíró és hét vonalbíró. Minden játéknapon egy-egy vezető- és vonalbíró pihent. Jómagam a Románia-Dél-Korea, a Dél-Korea-Spanyolország, a Spanyolország-Olaszország és az Olaszország-Nagy-Britannia meccset vezettem. Talán az első volt a legnehezebb, a hazaiak nyitómeccse, nehezen találtam meg a megfelelő szintet, mindenki felfokozott érzelmi állapotban volt. Utána minden rendben ment, Gebei Péter szerint jó teljesítményt nyújtottam, így bízom benne, hogy kapok még hasonló feladatot a jövőben” – mondta Kókai Márk, aki nyolc éve játékvezető, három éve ott lehetett Rigában a Kontinentális Kupa második fordulójában.

Szerinte egy ilyen esemény nemcsak a szűkebb értelemben vett feladatokról szól.

„Ezek a tornák a közösségépítésről is szólnak, a játékvezetők a világ minden tájáról érkeznek egy adott eseményre, építhetik a kapcsolataikat. A brassói tornára érkeztek lengyel, litván, belga, szlovák és helyi srácok, legtöbbünknek ez volt az első világbajnoksága. Nagyon jó élmény egy ilyen közösség tagjának lenni” – fogalmazott.

A felvetésünkre, miszerint a sportág gyakorló játékvezetői egyre fiatalabbak, így válaszol:

„Igen, ez egy viszonylag új tendencia, szerintem az elmúlt tíz évben jellemző inkább. Egyre több fiatal dönt úgy, hogy a játékvezetői pályára lép, nemzetközi szinten is törekvés, hogy a fiatalok nagyobb szerepet kapjanak, de azért a felnőttmezőnyben, mondjuk Szlovákiában 30 év alatt nem nagyon kap feladatot egy bíró.”

A nemzetközi szövetség egyébként nemrégiben új szabálykönyvet fogadott el, kérdés, mennyire volt ezt könnyű lekövetni.

„A nehézség az volt, hogy nagyon későn jelent meg ez a szabálykönyv, ráadásul jó pár vitatott pont miatt kellett visszaküldeni, hogy pontosítsák, kiegészítsék. Sok minden változott, így a lesszabály, a különböző játékszituációk utáni történések megítélése vagy épp a büntetések mértéke. Vannak szabályok, amik ritkán kerülnek előtérbe, vannak, amik a felnőttben érvényesek, az utánpótlásban nem. Sokat kell kommunikálni az edzőkkel, tanítani kell őket az új szabályokra, foglalkozni kell a részletekkel” – mondta Kókai Márk, aki az aktív jégkorongozás abbahagyása után tért a játékvezetői pályára, és nem bánta meg, hogy civil élete mellett szenvedélyének, a hokinak ilyen formában hódol.

„Minden meccsen, ahogy játékosként is, a legjobbamat próbálom nyújtani. Sajnos ez nem mindig sikerül, amivel tisztában vagyok, de a hibáinkból tanulunk a legtöbbet. A szurkolók a mérkőzés részei, talán a legfontosabbak. Játékvezetőként fontos, hogy bírjuk a kritikát, és ha jogosak, szembe is nézzünk vele. A legtöbb szurkolónál kritikusabb vagyok saját teljesítményemmel kapcsolatban, ez hosszú távon előny, de rövid távon sokszor hátrány, megnehezíti a továbblépést egy esetleges rossz döntést követően. Sok élmény ért már játékvezetőként, és a szurkolóknak köszönhetem az egyik legszebbet, Pozsonyban 10 ezer ember előtt fújhattam Slovan-Nitra meccset épp két éve, ezekből az élményekből táplálkozik igazán egy játékvezető” – tette hozzá Kókai Márk, aki legközelebb Miskolcon vezet Erste Liga-bajnokit.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV