Vedres-kupa: ki az idény kapusa?

2024.05.24. 11:00 |

Május 30-án adják át a szezon legjobbjainak járó egyéni díjakat. Bemutatjuk a legjobb kapusnak járó Vedres Mátyás Kupa három jelöltjét.

Már 1977 óta díjazzák a legjobb magyar kapust, és az elismerést a 2009-2010-es szezonban nevezték el Vedres Mátyásról. A névadó hatszoros bajnok volt az UTE színeiben, kilenc világbajnokságon és egy téli olimpián járt.

Arany Gergely

Az Erste Ligában a negyedik legjobb mutatóval bírt ebben az idényben a Ferencváros kapusa, aki sérüléssel is küzdött. Az alapszakaszban 93,4, a rájátszásban 94,7 százalékos mutatót produkált a magyar bajnoki címet szerző, végül a döntőben a Brassó ellen alulmaradó FTC-ben. 2020-ban már megkapta ezt a díjat.

Bálizs Bence

Nem ő lett a bolzanói divízió 1/A-s világbajnokság legjobb kapusa, és ez a tény még az elfogulatlan hokiszakértőket is meglepte: káprázatos teljesítményt nyújtott a vb-n, különösen az olaszok és a szlovének elleni meccsen jelentett sziklaszilárd bástyát hátul, 95%-os védési hatékonyságával. A klubszezonja is remekül sikerült Norvégiában, a liga legjobb kapusának választották, szerződést is hosszabbított vele a Sparta Sarpsborg. „Még mindig az utat élvezem, azt, hogy honnan hová sikerül eljutni” – fogalmazott nemrég, amikor az elmúlt időszak sikereiről kérdeztük. Tavaly övé lett a Vedres-kupa, ahogyan 2012-ben és 2018-ban is.

Vay Ádám

Bár a világbajnokságról sérülés miatt lemaradt, jó idényt zárt a szlovák bajnokságban (92,9%-os védési mutató), a HK Poprad kapusaként egyéni díjakat is besöpört az év során. A Nyitra elleni negyeddöntő első két meccsén még játszott (az elsőt megnyerte a csapat 3-1-re, a másodikon 5-1-re kikapott), de utóbbin combsérülést szenvedett, és véget ért ott számára az idény. Mindenesetre erre a szezonra a válogatottba is visszatért, az olimpiai selejtezőtornán is kapott egy meccset. 2016-ben átvehette már a díjat.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV