Kezdődhet a divízió 1/A-s junior vb – a dánok ellen nyitunk!

2022.12.10. 21:47 |

A norvégiai Askerre figyelünk az elkövetkezendő napokban, a Vas Márton vezette U20-as válogatott öt komoly mérkőzést játszik, és persze a lehető legjobb eredményben bízik.

Egy kicsit késett a Budapestről Oslóba tartó járat pénteken délután, a landolás pedig egy kicsit darabosra sikeredett, ezen kívül azonban minden a tervek szerint alakult a juniorválogatott számára az utazás napján. Menetrendszerű volt a hideg is, ami ráköszöntött a csapatra Oslóban, majd a buszút után Askerben, mínusz kilencet mutattak a mobiltelefonok képernyői – a hőérzet ennél egy kicsit alacsonyabb hőmérsékletet sejtetett.

Persze, ezt tudtuk, sapka sál, hosszú zokni, ahogy mondanánk – fiatalok révén akadtak azért hiányosságok az első napon ebben a tekintetben.

Az érkezéskor egyből a világbajnokság helyszínére, a Varner Arénába vezetett a csapat útja (az oslói repülőtéren azért még volt idő a csomagokra várás közben végigizgulni a brazil-horvát 11-espárbajt is a mobilokról), belakták az öltözőt a fiúk és megismerkedtek a pályával is, egyelőre csak a palánk mögül és a kispadról. Nos, minden igényt kielégítő, pazar csarnokkal van dolgunk, nincs hideg az arénában, minden szék párnázott a lelátón, és a jégről is ódákat zengtek a fiúk – de már szombaton, amikor rá is mentek az első edzés erejéig.

Az arénát februárban adták át, 3650 néző befogadására alkalmas, 475 millió norvég koronába került a 2019-ben kezdődött építkezés (19 milliárd forintot jelent ez átszámítva). Közvetlenül a pálya mellett hatalmas nyitott műjégpálya működik, ahol nagypályás gyorskorcsolyaedzéseket is tartanak, de az aréna egyik munkatársa elmondta, iskolai testnevelésóra keretében is koriznak rajta a fiatalok, egyébként pedig a foglalt sávokon túl bárki használhatja.

A szombati jeges edzést aztán önkritikusan értékelték a srácok, volt már jobb is, de vasárnap már élesben lesz lehetőség a javításra.

A dánokkal kezdünk, az egész vb nyitómeccsét játsszuk 13 órától, a nyitónapon szlovén-norvég és francia-kazah meccset rendeznek még. Dániával novemberben és augusztusban is találkozott a magyar csapat. Előbb Karlstadban 2-1-re nyertek a dánok, majd a Super Challenge torna bronzmeccsén 4-3-ra sikerült visszavágni hosszabbítás során. Novemberben aztán az ausztriai tornán 3-2-re alulmaradt a magyar válogatott (2-0-s előny után). Ezek persze már semmit sem számítanak, már csak azért sem, mert vegyes keretekkel állt ki a legutóbbi két tornán a magyar válogatott.

Jöhet tehát az év utolsó, a 2023-as vb-szezon első tornája!

A divízió 1/A világbajnokság magyar programja (Asker, Norvégia)

2022. december 11., vasárnap, 13:00 Magyarország–Dánia
2022. december 12., hétfő, 16:30 Kazahsztán–Magyarország
2022. december 14., szerda, 16:30 Norvégia–Magyarország
2022. december 15., csütörtök, 13:00 Franciaország–Magyarország
2022. december 17., szombat, 13:00 Magyarország–Szlovénia

A keret

Antek Tamás G DEAC
Hegedüs Levente G DVTK
Balázsi Márton D UTE
Deák Márton D SaiPa (FIN)
Farkas Olivér D SaiPa (FIN)
Hadobás Zétény D Vasterås IK (SWE)
Horváth Donát D South Shore Kings (USA)
Illés Márton D DVTK
Szalay Boldizsár D DVTK
Ádám Zsolt F BJA HC
Ambrus Csongor F Hydro Fehérvár AV19
Dobos Bendegúz F Kiekko-Vantaa (FIN)
Fekete Alex F FEHA19
Horváth Bence F Vaxjö (SWE)
Ivády Milán F FEHA19
Keceli-Mészáros Mátyás F FEHA19
Mihalik András F DEAC
Mihalik Gergő F DEAC
Nádor Kristóf F BJA HC
Nemes Márton F Mora IK (SWE)
Tóth Tamás F Connecticut Jr. Rangers (USA)
Varga Balázs F JYP (FIN)

A stáb

Vas Márton Szövetségi edző
Arany Máté Másodedző
Bartalis Balázs Másodedző
Székely Csaba Kapusedző
Babik János Fizioterapeuta
Barna Márton Fizioterapeuta
Dr. Karácsony Atilla Csapatorvos
Dr. Németh Gergely Sportpszichológus
Ács Ferenc Erőnléti edző
Puskás Sándor Erőnléti edző
Speier Kálmán Felszerelés-menedzser
Don MacAdam Sportigazgató
Végh Benedek Férfi szakág vezető
Dobos Sándor Média
Végh Boldizsár Csapatvezető

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV