Kétgólos vereség az első lengyelországi edzőmeccsen

2023.04.20. 20:41 |

A záró harmadban kétgólos hátrányból még felállt a magyar válogatott, de az összképet tekintve a házigazda megérdemelt győzelmet aratott.

A mieink Bálizzsal a kapunkbam kezdtek Tychyben 2000 néző előtt, a hazai vasak között Murray állt. Az első nagyobb helyzet Sofron előtt adódott az 5. percben, egy szerencsésen elé pattanó korongra reagált fonákkal, Murray a helyén volt. Rögtön ezután Mihály kékvonalasa vágódott fölé a blokkról. Válaszul a lengyelek is vezettek egy nagyon veszélyes támadást, be tudták játszani magukat a védelmünk mögé, Walega remek keresztpassza után Bálizs ért át Pas tenyeresére. Nem futottak ismerkedési köröket a felek, gyakorlatilag a fordulásból Vincze is megszerezhette volna a vezetést, de nem tudta átkotorni a kipattanót Murray-n át. A mérkőzés első kiállítását Komorski kapta Bartalis leütközéséért, Hadobás és Kóger ezúttal is bent voltak előnyben, néhány felállás után a legnagyobb sanszunk a kiegészülés pillanatában esett: Kiss lekészítése után Sofron bombája az oldalhálót rezgette meg. Előnnyel mégis a lengyelek vonulhattak az első szünetre. Két és féllel a harmadvég előtt Mihály az ellenfél korcsolyájára passzolt a semleges zónában, Zygmunt végigvitte az ajándékziccert és magabiztosan eltette a lepkésre (1-0).

A nyitó harmad legvégén még Sofronra ráfújtak egy kisbüntetést a gólszerző Passal való kontakt után, a középső elején pedig Kiss Rolandra gáncsolásért, így gyakorolhattuk a kettős, majd a szimpla emberhátrányt – sikerrel. A 24. perc elején a lengyel csapatkapitányt, Dziubinskit is kiküldék Hadobás csúnya palánkra lökéséért – az NHL-draftlistán szereplő fiatal hátvéd szerencsére vissza tudott jönni később -, a fórt nem tudtuk kihasználni, cserébe a visszatérő C betűs büntetett. A 3-4. kevert sorunk elvédekezte magát, az üresen megérkező Dziubinski pontos lövéssel duplázta meg a házigazda előnyét (2-0). Válaszul Papp Kristóf szép egyéni akcióját hatástalanította Murray, de ez nem a mi harmadunk volt, a lengyelek voltak fölényben, kimondottan sokszor tudtak helyzetbe kerülni, Bálizsnak is volt dolga bőven. Magabiztos volt a házigazda, a játékrész vége felé Murray még azt is megengedte magának, hogy a kapujából kikorcsolyázva háttal, a lába között tegyen tovább egy korongot a társnak. Szemre sem néztünk ki jól ebben a periódusban, és a kapura lövési arány is egyértelmű lengyel fölényt mutatott.

A helyzet a záró etap elejére sem javult, láthatóan a lengyelek irányítottak, náluk volt többet a korong, a magyar lábak nem mentek úgy, és az elképzelés sem látszott. Hat perc elteltével egy egyéni villanás hozta meg a várt fordulópontot. Ambrus kapu mögötti erőszakossága ért korongszerzést, a kikapart gesztenyét Vincze tette be Nagy Gergőnek, aki gyönyörű csuklómozdulattal lőtte ki a hosszú sarkot (2-1). Ettől végre felébredtünk, felbátorodtunk és átvettük a kontrollt, elkezdtünk úgy játszani, ahogy remélhetőleg tudunk, ez meg is hozta a villámgyors egyenlítést: letáboroztunk a lengyel térfélen, Fejes okos lövése pedig mindenki mellett elszállva kötött ki a bal vas mellett (2-2). Más kérdés, az egalizálásnak nem sokáig örülhettünk. Alig egy perccel később ugyanis Nagy Gergő húzta vissza kézzel emberét, a megítélt fórban Fraszko lövése még kijött Bálizsról, ám a duplázó Dziubinski pazar reakcióidővel bebaseballozta a pakkot a centerpozícióból (3-2). Mentünk az egyenlítésért, kevés sikerrel: noha 6 perccel a lefújás előtt volt egy nagy helyzetünk – Papp és Galló sem tudta átpasszírozni a korongot az egész meccsen jól védő, itt már fekvő Murray-n -, de aztán Walega, majd Fraszko is növelhette volna a lengyel előnyt – utóbbinál Hadobás helyezkedett jól a 2 az 1 elleni szituációnál. Kevin Constantine 2:20-szal a vége előtt kérte ki idejét, és hozta le Bálizst, ám Mihály felesleges palánkra lökése és kiállítása keresztülhúzta a terveket, Pasiut üres kapura állította be végül a 4-2-es végeredményt.

A magyar válogatott ily módon egy rövidebb biztató időszakot leszámítva megérdemelt vereséget szenvedett a formaidőzítéssel már kétségkívül jobban álló, jövő hétvégén már Nottinghamben vb-ző Lengyelországtól, folytatás péntek este 20:15-től, immár Bytomban.

A keret

Kapusok: Bálizs Bence (JKH GKS Jastrzabie, lengyel), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), Rajna Miklós (UTE / Coventry, brit)

Hátvédek: Falus Ádám (Küsnacht Lions, svájci), Fejes Nándor (Gyergyói HK), Garát Zsombor (BJA), Hadobás Zétény (Västeras, svéd), Horváth Milán (Hydro Fehérvár AV19), Kiss Roland (DVTK Jegesmedvék), Pozsgai Tamás (BJA), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19), Szabó Bence (BJA), Szirányi Bence (DVTK Jegesmedvék)

Csatárok: Ambrus Gergő (Hydro Fehérvár AV19), Bartalis István (Hydro Fehérvár AV19), Erdély Csanád (Hydro Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Hári János (Hydro Fehérvár AV19), Kóger Dániel (Corona Brasov, romániai), Magosi Bálint (Hydro Fehérvár AV19), Mihály Ákos (Hydro Fehérvár AV19), Nagy Gergő (FTC-Telekom), Nagy Krisztián (BJA), Németh Kristóf (Hydro Fehérvár AV19), Papp Kristóf (Northern Michigan University, amerikai), Sárpátki Tamás (Gyergyói HK), Sofron István (Csíkszereda), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19), Vértes Nátán (Hydro Fehérvár AV19), Vincze Péter (Gyergyói HK)

A stáb

Kevin Constantine szövetségi kapitány
Fodor Szabolcs másodedző
Kiss Dávid másodedző
Szilassy Zoltán másodedző
Jukka Kontsas kapusedző
Dr. Rybaltovszki Henrik csapatorvos
Puskás Sándor / Ács Ferenc erőnléti edző
Antal Dénes fizioterapeuta
Babik János fizioterapeuta
Nagy József felszerelés-menedzser
Závodszky Szabolcs technikai koordinátor
Szilágyi Levente csapatvezető
Don MacAdam sportigazgató
Végh Benedek férfi szakági vezető
Bóta Márton sajtó
Vörös Dávid fotó

A felkészülési program

Április 5., 17.00, Miskolc: Magyarország-Ukrajna 0-1 b.u.
Április 6., 18.00, Miskolc: Magyarország-Ukrajna 1-4
Április 14., 17.00, Miskolc: Magyarország-Japán 5-2