Két harmadig versenyben voltunk a címvédővel

2023.05.19. 18:12 |

Sokáig jól tartotta magát a magyar válogatott a finnek ellen, végül a házigazda 7-1-re nyert.

A csütörtöki, Svédország elleni 7-1-es vereség után a házigazda címvédő Finnország várt a mieinkre a tamperei világbajnokságon. A magyar válogatott ugyanazokkal a sorokkal próbálkozott, mint kedden a franciák ellen, azaz Kóger és Szirányi helyére Csányi és Pozsgai került be a meccskeretbe. A kapuban Bálizs kezdett, cseréje Arany Gergely volt, aki először ölthette magára a címeres mezt a világbajnokságon. 

Erősebben kezdte a meccset a finn válogatott, de Erdély jóvoltából a magyar válogatottnak is volt lehetősége. Később Vincze és Pozsgai is megdolgoztatta Olkinuora kapust. Nem lassítottak a mieink a folytatásban sem: az 5. percben Erdély tette háttal a kapu elé a korongot, Bartalis lövése után megint Olkinuora védett. A harmad közepén is magyar helyzetet jegyezhettünk fel: Csányi lőtt a jobb oldalról. A 9.percben Terbócs kiállítása törte meg a mieink lendületét. Rantanen két kapáslövését is nagy bravúrral hárította Bálizs. A védők és a kapus remeklésének köszönhetően sikerült kivédekezni az első emberhátrányt. Sikerült kijönni a finnek szorításából a hátrány után, de a 13. percben végül megszerezte a vezetést a házigazda: Lehtonen lőtt a jobb oldalról a rövid felsőbe. A játékrész végére egyértelműen átvette az irányítást a finn csapat, de Bálizs hatalmas védéseinek köszönhetően nem született több gól, így az első húsz perc 1-0-s finn vezetéssel ért véget.

A középső felvonás finn emberfórral kezdődött: Sofron ült ki a büntetőpadra. Hiába védekezett kifejezetten jól a hátrány alatt a magyar válogatott a 24. percben megszerezte második gólját a finn csapat: Armia bal oldaról középre tett korongját Kakko helyezte a kapuba. A 27. percben összejött a szépítés: Pozsgai lövése felperdült Olkinuoraról, a kapus mögé hulló pakkra pedig Sebők csapott le a leggyorsabban, ezzel megszerezve első gólját az idei világbajnokságon. A magyar gól után Horváth kapott egy véleményes kiállítást, de ezt a fórt nem tudta gólra váltani a címvédő. Az emberhátrányunk után kissé akadozott a finn gépezet, így egyre több időt töltött a támadóharmadban a magyar válogatott. Három perccel a harmad vége előtt Terbócs lövése landolt Olkinuora lepkésében. Egy perc sem telt el, amikor Galló húzta be középre a pakkot, Sebők pedig fordulásból a jobb alsót vette célba, de odaért a hálóőr. A magyar válogatott nagyon jól játszva döntetlenre hozta a második harmadot, és bizakodva várhatta a záró játékrészt. 

Gyors finn góllal kezdődött a harmadik harmad: Ohtamaa pontos lövése talált utat a bal felsőbe. Sofron próbált gyorsan válaszolni, de elkerülte a kaput a lövése, ráadásul Nagy Gergő a kiállítás sorsára jutott. Lehtonen kék vonalról eleresztett próbálkozását Bálizs védte, viszont Hartikainen kapáslövésénél már ő is tehetlen volt: óriási erővel vágta a korongot a bal felsőbe. A gól felpörgette a finneket, olyannyira, hogy a 47. percben meglőtték az ötödiket is: Kapanen lövése pattant meg egy magyar védőn, ami becsapta Bálizsot, és a hálóban kötött ki. A harmad közepén Hárit is kiállították, de ezt a hátrányt, sikerült kivédekezni. Hét perccel a vége előtt egy szép Fejes-Papp összjáték után utóbbi lőtt. Az 55. percben Merela előbb még blokkolta saját csapattársa, Friman lövését, majd a hálóba juttatta a korongot. Az 58. percben Kiss Roland révén megkapta hatodik emberfórját is a címvédő, aminek a végén Armia lőtt egy gyönyörű szólógólt. 

A magyar válogatott az USA, Svédország, és most Finnország ellen is 7-1-re kapott ki, a pihenőnap után pedig vasárnap Németország ellen játszik 15:20-tól.

Gyerehokizni

Válogatott termékek

Erste Liga TV